Verhuis naar gekochte woning: huidige huurder nog niet weg en eigen huur opgezegd

wnvl@gmx.com
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Verhuis naar gekochte woning: huidige huurder nog niet weg en eigen huur opgezegd

#1 , 28 aug 2022 14:41

Een kennis van mij heeft een huis gekocht. De huurder van zijn huis moet tegen 30 september weg (huur 6 maanden geleden opgezegd). De huur van het appartement waar mijn kennis zelf woont is opgezegd tegen dan. De huurster van zijn huis is ouder en zegt niets te vinden. Hij heeft dus van 30 september geen woning meer. Is het een optie dat hij sowieso naar zijn nieuwe woning trekt op 30 september en haar één kamer laat behouden. Anders is hij zelf dakloos. Wat zijn de alternatieven?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
CityBird
Berichten: 949

#2 , 28 aug 2022 14:59

Enige wat de nieuwe koper kan doen is wachten tot het zover is en dan de huurder uitzetten. Kosten voor verblijf elders zullen moeten verhaald worden op de huurder. Als die onvermogend is ben je er aan voor de moeite.

Ondertussen druk op de huurder zetten

Om die reden zullen veel mensen nooit een verhuurd pand kopen voor eigen bewoning.

Je kan inwonen, maar dat is m.i. vragen voor nog meer moeilijkheden.

bosprocureur
Berichten: 7054

#3 , 28 aug 2022 16:28

Binnen de dertig dagen voor het einde van de huur (de uwe ! ) naar de vrederechter stappen, om uw eigen contract te verlengen. Maar dat is wel erg kort dag...

Reclame

wnvl@gmx.com
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#4 , 31 aug 2022 20:00

Bedankt voor het advies. Mijn vriend is intussen naar de vrederechter in Westerlo geweest. Daar zeiden ze dat ze de gegevens van de huurster nodig hebben. Het huurcontract dat hij overge-erfd heeft van de vorige eigenares, bevat echter alleen de naam van de man van de huurster die intussen overleden is. Hij is daarom naar de gemeente Grobbendonk gegaan met de vraag naar de gegevens van de huurster. De mevrouw van de gemeente zei echter dat ze geen informatie geven over inwoners van de gemeente Grobbendonk. Wat moet hij doen om deze info te bekomen?

bosprocureur
Berichten: 7054

#5 , 31 aug 2022 20:05

Met compromis of akte naar de gemeente gaan, om aan te tonen dat hij daar wel degelijk een belang heeft . En vragen naar een attest van woonst, met de gegevens van de bewoner(s).

wnvl@gmx.com
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#6 , 08 sep 2022 17:55

Mijn vriend heeft intussen een akte van woonst van zijn huurster gekregen van de gemeente Grobbendonk. Hij is teruggegaan naar het vredegerecht van Westerlo. Hij heeft daar een papier gekregen om in te vullen, een soort van template voor problemen met huurders en teruggaves van huurwaarborg enz.
We hebben die template zo goed als mogelijk ingevuld, maar omdat de originele huurder overleden is zei de vrederechter dat ze dat niet aanvaardt. Ze heeft doorverwezen naar de juridische bijstand van de gemeente Westerlo?
Kan mijn vriend daar echter wel terecht? Hij heeft een huis gekocht in Grobbendonk en woont nu nog in de buurt van Leuven. Het vredegerecht is in Westerlo. Waar moet hij dan terecht?
Dat buiten beschouwing gelaten, wat is nu de procedure? Moet er gewoon een document opgesteld worden waarin alles duidelijk uitgelegd wordt? Dat kan ik ook. Of zijn er acties nodig waarvoor een advocaat absoluut nodig is?

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#7 , 08 sep 2022 21:26

Dan is dat toch een bezetting ten bede.
Dus die dame bewoont het pand zonder titel en dan is er geen sprake van huur.

Dame mag daar nog zitten tot 30 september.
Kan naar de juridische dienst van de gemeente Grobbendonk bellen en afspraak maken. Tenslotte ligt pand in die gemeente.

PS heeft hij de huurwaarborg al gekregen van vorige eigenaar want zal wel al een tijdje huren en mogelijk nog in de tijd dat eigenaars huurwaarborg zelf inde en bijhield.

Dit zal wel wat ver gaan...https://www.zimmo.be/blog/2017/12/20/he ... -gekraakt/

wnvl@gmx.com
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#8 , 08 sep 2022 22:53

Dus als de partner overlijdt tijdens de huur, dan komt het huurcontract te vervallen en moet de partner weg?

De huurwaarborg staat nog op naam van de vorige eigenaar, maar die is wel coöperatief. De waarborg is op zich niet het probleem. De huurster betaalt wel gewoon de huur. Het is een oud huis, van schade zal er ook wel geen sprake zijn.

freelance
Berichten: 2615

#9 , 09 sep 2022 13:20

Quote :
" Dus als de partner overlijdt tijdens de huur, dan komt het huurcontract te vervallen en moet de partner weg? "

Wanneer overblijvende "partner " gehuwd of wettelijk samenwonend was met oorspronkelijke huurder , dan blijft deze hurende partij .
Indien niet , dan is het inderdaad een bezetting ten bede .
Dit kan meegespeeld hebben in het advies van vrederechter .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Terug naar “Huren”