@TS: ik denk dat de persoon die inwoont de achtergebleven 'medehuurder' kan zijn,want
Ik denk dat er sprake kan zijn van enerzijds "onverhuring mét domicilie", of "overname van huurcontract door partner bij scheiding".
Hier is er mogelijk sprake van onderverhuring met domicilie (maar ik betwijfel het aangezien vriend en samenwonen, dus géén onderverhuring).
https://www.lebonbail.be/nl/artikels/de ... derhuurder
Echter, wat Freelance zegt, klopt niet: een huurder heeft recht op huurgenot én mag bij deze iemand laten inwonnen én domicilieren op zijn adres zonder enige goedkeuring van de verhuurder (mag in het contract, maar is daarom niet gewettigd, of afdwingbaar). Wat wel best dient te gebeuren (niet verplicht én zonder verplichte goedkeuring): verwittigen van de verhuurder, u bent duidelijk op de hoogte, dus hier géén probleem.
"bij feitelijke samenwoning: als de bewoner geen huurder wil worden, is er geen toestemming van de verhuurder vereist. De verhuurder kan de bijwoner niet verplichten de woning te verlaten, tenzij de bezettingsnorm overschreden wordt en er dus teveel personen in de woning verblijven. De huurder blijft zelf verantwoordelijk voor de betaling van de huurgelden en ook voor de huurschade, zelfs als die door de bijwoner wordt veroorzaakt.
Opgelet: komt de echtgenoot bijwonen of een persoon met wie de huurder meteen wettelijk gaat samenwonen, dan worden zij automatisch medehuurder. Meer info vindt u hier.
Als de bewoner (die niet de echtgenoot of de wettelijke samenwonende partner is) medehuurder wil worden, is de toestemming van de verhuurder nodig. Als de verhuurder niet akkoord gaat, kunnen de oorspronkelijke huurder(s) en de kandidaat-huurder naar de vrederechter gaan om te vragen om de kandidaat-huurder medehuurder te maken. De rechter kan om diverse redenen het verzoek weigeren, bv. als die persoon niet solvabel genoeg is om de huur te betalen. Indien een procedure wordt opgestart voor de vrederechter om iemand als medehuurder te laten aanvaarden, wordt de verhuurder in deze procedure betrokken."
Wel verplicht: in geval van onderverhuring moet u bij wet verplicht op de hoogte worden gebracht én uw toestemming geven. Hier mijn inziens niet van toepassing want ze zijn gaan samenwonen (vriendje). Tenzij u dit erg goed kan aantonen, maar gezien de relatie en de schade voor onderverhuring voor de huurder, zal het niet zijn denk ik.
Dus eerst samenwonen, dus zie:
"Wie feitelijk gaat samenwonen, kan aan de verhuurder toestemming vragen om iedere bewoner te beschouwen als officiële huurder. Is er na 3 maanden nog geen akkoord: dan beslist de vrederechter. Een huurder die vertrekt, kan een nieuwe huurder voorstellen. Gaan de overblijvende huurders of de verhuurder daarmee niet akkoord, dan beslist de rechter. Tot er een nieuwe huurder is, kan de verhuurder de vertrekkende partij 6 maanden lang vragen om de huurprijs te betalen."
Nu van zodra ze het pand verlaat, ontstaat er 1) domiciliefraude (ze woont daar niet meer? Dan moet ze zich correct domicilieren. Is dat gebeurd? 2) Doordat zij het 'samenwonen' verbreekt, is er sprake van 'automatische overname' van het contract (scheiding samenwonen, wat met huur contract?)
En indien toch wordt beslist dat om een onderverhuring gaat met domicilie:
"De ontbinding van het contract van onderverhuring in geval van voortijdige ontbinding van het hoofdhuurcontract door de huurder
Als de huurder zelf een voortijdig einde stelt aan het hoofdhuurcontract, wat een vervroegde beëindiging van het contract van onderverhuring met zich meebrengt, moet hij:
de onderhuurder opzeggen mits naleving van een vooropzeggingstermijn van 3 maanden,
de onderhuurder een kopie toesturen van de kennisgeving van opzegging die naar de verhuurder werd verstuurd,
aan de onderhuurder een schadeloosstelling van 3 maanden huur betalen.
De onderhuurder heeft overigens niet de mogelijkheid om een verlenging voor uitzonderlijke omstandigheden te bekomen zoals voorzien is in het artikel 11 van de wet op de huurcontracten."
Onderverhuurder is dus door de wet beschermt, niet tav u, maar wel tav de hoofdhuurder. Hoofdhuurder zal dus een schadevergoeding moeten betalen aan de huidige inwonende.
"Mag de huurder om het even wie onderdak verlenen en/of domiciliëren?
Het staat de huurder vrij om onderdak te verschaffen aan wie hij wil voor zover hij de bestemming van de plaats en de normen inzake hygiëne naleeft en het niet gaat om onderverhuring."
Info:
https://www.woninghuur.vlaanderen/vaak-gestelde-vragen