Huren van vriend

Kirstene
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Huren van vriend

#1 , 22 feb 2021 11:24

Hallo
Mijn vriend heeft het aanbod gekregen om boven een vriend te wonen. Dit zal niet legaal zijn vermoed ik omdat dit mondeling is afgesproken. Ze zetten op papier enkele regels zoals de huurprijs wat bij schade enzo...
Zijn domicile blijft bij zijn ouders staan. Hij werkt voltijds, maar omdat ik nog studeer en geen vast inkomen heb, gaan we nog niet samenwonen. Thuis moet hij het dubbel afgeven en is er te veel ruzies daarom dat de verleiding zo groot is.

Wat zijn de gevolgen van huren op deze manier? Is dit absoluut illegaal of hoe zit dit juist?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 22 feb 2021 14:05

]" Dit zal niet legaal zijn vermoed ik omdat dit mondeling is afgesproken. Ze zetten op papier enkele regels zoals de huurprijs wat bij schade enzo... " "

Als er iets op papier gezet wordt is het niet mondeling , maar schriftelijk .

U bedoelt hier waarschijnlijk een verdieping in een woning ? ( " boven een vriend te wonen ")

In principe heeft de bestaande huurder daarvoor de toestemming nodig van de verhuurder .
De mogelijkheid bestaat dus .

Vlaams Woninghuur Decreet
Art. 32
Onderhuur
§ 2. Met de instemming van de verhuurder mag de huurder een gedeelte van het goed onderverhuren op voorwaarde dat het resterende gedeelte tot zijn hoofdverblijfplaats bestemd blijft. Als het onderverhuurde goed bestemd wordt als hoofdverblijfplaats van de onderhuurder, worden onder voorbehoud van het tweede tot en met het zesde lid, de rechten en verplichtingen van de huurder en van de onderhuurder, wat hun respectieve verhouding betreft, bepaald door deze titel.

De duur van de onderverhuring mag de resterende looptijd van de hoofdhuurovereenkomst niet overtreffen.

De huurder brengt de onderhuurder vooraf op de hoogte van zijn hoedanigheid en van de omvang van zijn rechten als onderhuurder.

Als de verhuurder de hoofdhuurovereenkomst beëindigt, moet de huurder uiterlijk de vijftiende dag na ontvangst van de opzegging een afschrift daarvan aan de onderhuurder betekenen en hem ervan in kennis stellen dat de onderverhuring op dezelfde dag als de hoofdhuurovereenkomst beëindigd wordt.

Als de huurder voor het verstrijken van de overeengekomen termijn de hoofdhuurovereenkomst beëindigt, moet hij de onderhuurder een opzeggingstermijn van ten minste drie maanden geven en de onderhuurder een afschrift bezorgen van de opzegging die hij aan de verhuurder richt. Als de beëindiging van de hoofdhuurovereenkomst plaatsvindt gedurende de eerste driejarige periode van de onderhuurovereenkomst, heeft de onderhuurder recht op een vergoeding die gelijk is aan drie maanden, twee maanden of één maand huur naargelang de onderhuurovereenkomst een einde neemt gedurende respectievelijk het eerste, het tweede of het derde jaar.

In de gevallen, vermeld in het vierde en vijfde lid, is artikel 24 niet van toepassing.

§ 3. De huurder is ten aanzien van de verhuurder en de onderhuurder aansprakelijk voor de gevolgen die voortvloeien uit de niet-naleving van de bepalingen van dit artikel.


Iets totaal anders is het domicilie .
Men wordt veronderstelt zijn/haar domicilie te vestigen op de plaats waar men het grootste gedeelte van het jaar verblijft .
Inbreuken daarop kunnen aanzien worden als domicilie fraude . ( resulterend in een ambtelijke inschrijving op het adres waar persoon effectief verblijft ) .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Reclame

Terug naar “Huren”