Huurhuis onbewoonbaar verklaard

Dushi1987
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Huurhuis onbewoonbaar verklaard

#1 , 31 jul 2020 11:38

Wij wonen nu sinds april 3 jaar in een huurhuis. (April 2017) Bij de plaatsbeschrijving hebben we een aantal punten opgesomd die in orde moesten gemaakt worden. Deel hiervan was gedaan grootste deel hiervan niet of half zn gat. (Vooral electriciteit) Meer dan 2 jaar afgevraagd wanneer dit in orde zou gebracht worden maar konden er nog redelijk mee leven.
Juni 2019, heel oude gasbrander voor warm water gaf het op. Naar verhuurder gemaild, deed al moeilijk over een gewone brander te moeten vervangen.

December 2019, dampkap werkt plots niet meer, lichtschakelaar in keuken niet meer en 2 stopcontacten. 10 januari 2020 ik mail naar de eigenaar (wonende in dubai)
Van de huidige problemen. Rookmelders hongen er niet, dak niet geisoleerd (je kan los door de dakpannen zien)
Over de electriciteit enz uitgelegd. Mail terug gehad dat er asap iemand ging komen kijken. Pas in april kregen we rookmelders, dak is nog steeds niet geïsoleerd en de electriciteit nog niemand gezien daar voor. In april woningkwaliteitsondzoek laten doen (fotos doorgestuurd van alle gebreken)
Wonen. Vlaanderen langs geweest, maand nadien technisch verslag woning onbewoonbaar (op vlak van electriciteit alleen al 33 punten)
Gemeente, OCMW, huurdersbond staan allemaal achter ons. Eind juni advocaat aangesteld. Begon al over dagvaarding en alles maar omdat huisbaas in dubai woont zijn de kosten niet min.
Dus afwachten zei ze en voor juli geen huur betalen, half juli we waren op vakantie, kreeg melding van huisbaas wanneer ik huur zou betalen, heb er niet op geantwoord maar direct naar onze advocaat doorgestuurd. Zei heeft hem een hele lijst opgesomd dat we niets verschuldigd zijn. Mijn man belde deze ochtend naar de advocaat om te vragen voor de huur van augustus (22 augustus moeten we uit t pand)
Ze zei niets betalen maar we gaan het nog moeilijk krijgen want de verhuurder heeft een advocaat aan gesteld en wil een dagvaarding.
Iedereen zegt dat we in ons recht zijn maar ben wel bang

mava105
Berichten: 19546
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 31 jul 2020 12:35

Laat de verhuurder maar een procedure voor de vrederechter beginnen met die onbewoonbaarheid in zijn nadeel. Stort echter de huur iedere maand op een afzonderlijke geblokkeerde rekening. Zodat je aan de VR kan aantonen niet van slechte wil te zijn voor het betalen van de huur. Maar dat het de verhuurder /eigenaar is die wel van slecht wil is.
Als je als argument de slechte staat van de woning gebruikt, zal VR bijna zeker een externe deskundige aanstellen, waarvoor verhuurder dan zijn voorschot zal moeten betalen (dat hij wel kan terugkrijgen indien hij de zaak wint)

KJ86
Berichten: 2189

#3 , 01 aug 2020 22:51

Volgens mij kan men voor het onderdeel elektriciteit maximaal 15 punten krijgen. Weet je zeker dat uw woning onbewoonbaar is en niet ongeschikt. Wat was het totaal van punten?

Reclame

Dushi1987
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#4 , 02 aug 2020 03:13

Het is effectief onbewoonbaar verklaard door de burgemeester

Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding

KJ86
Berichten: 2189

#5 , 02 aug 2020 17:26

De herstelling houdt in een gat kappen in de berging naar buiten.
Gat kappen in de keuken met afsluitbare rooster.
Oude zekeringkast verwijderen
Stopcontact verwisselen met een exemplaar zonder aardingspen
Verzameldoos vervangen of deksel opvijzen
Stuk kabel vervangen in de slaapkamer.

Ik snap niet waarom dat de eigenaar dat nog niet in orde heeft gemaakt, een professioneel zou daar maar enkele uren werk aan hebben. Dit kan hersteld worden voor een paar honderd euro aan arbeid en vijftig euro materiaal.

Ben je zelf vertrokken of heeft de verhuurder het contract opgezegd?

Dushi1987
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#6 , 02 aug 2020 23:14

In principe had hiij dit 3 jaar geleden al moeten repareren/ in orde te brengen. Met de plaatsbeschrijving al veel doorgegeven, aan gezien hij in dubai woont maar zijn schoon broer die alles zou in orde maken woont een klein kwartier van ons vandaan. We hebben zelfs zijn schoon broer al een paar keer verwittigd maar kregen dan een bericht van de eigenaar dat we hem niet mochten contacteren (nochtans is hij tussen persoon)
Onlangs zijn we nog van de buren te weten gekomen dat er nog mensen voor ons in woonden (was maar een jaar) maar die kloegen toen ook al van de electriciteit.
De burgemeester heeft op papier gezet dat we 22 augustus het pand verlaten. Advocaat heeft gezegd niet meer betalen (833€ is veel te veel voor een huis dat onbewoonbaar is verklaard haar woorden)

mava105
Berichten: 19546
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 03 aug 2020 08:41

. Advocaat heeft gezegd niet meer betalen (833€ is veel te veel voor een huis dat onbewoonbaar is verklaard haar woorden)
Een advocaat heeft NIET de bevoegdheid de betalingen van de huur op te schorten. Die heeft enkel de vrederechter.
Je zal dus in ieder geval naar de VR moeten stappen. Kost minder dan een advocaat, en geeft meer zekerheid. Je kan dat zelfs doen zonder raadsman als je de nodige bewijsstukken voorlegt aan die goede man.

Terug naar “Huren”