Even volgende situatie schetsen.
Een huurder vraagt een officieel controleorganisme van de stad om controle in zijn woning te komen doen daar hij van iemand (kennis-installateur) vernomen had dat een en ander niet in orde was qua veiligheidsnormen.
Na een aantal weken komt iemand van de stad de woning controleren en stelt een rapport op. Daar word een waterverwarmingsinstallatie afgekeurd op een aantal ernstige tekortkomingen.
Terzeldertijd merkt de controleur op dat er nog andere zaken niet in orde zijn: nl. er worden flexibele aansluitngen gebruikt voor een vast gasinbouwtoestel (fornuis). Er komt een loodgieter van een immokantoor waaraan de eigenaar kontraktueel bij huurkontrakt volmacht gegeven heeft.
Die loodgieter zegt dat alles ten laste van de eigenaar is behalve het vervangen van de flexibele darm door vaste leidingen. Het vervangen van die darm door een vaste leiding zal trouwens veel werk kosten (300€ ?) omdat een ganse onderbouw keuken dient afgebroken te worden.
Kan dit zomaar, want bij de aanvang van de huur was dit natuurlijk niet in orde volgens de wetgeving. Daar het een vast inbouwtoestel is en de flexibele darm niet zichtbaar was staat dit natuurlijk niet in de plaatsbeschrijving.
Het probleem is dat de loodgieter zijn faktuur gewoon aan het immokantoor zal doorsturen die dat dan op hun beurt wel zullen doorrekenen aan de huurder ? Mag de huurder deze herstelling weigeren ? De verhuurder/immo zullen hem dan natuurlijk verwijten dat hij obstructie geleverd heeft om de instalallatie konform te maken. Of kan hij (de huurder) gewoon de werken laten uitvoeren wetende dat hem de rekening zal gepresenteerd worden ? Voordat de herstelling/wijzigingen beginnen zal natuurlijk niemand van de tegenpartij immo/verhuurder iets op papier willen zetten dat ze die kosten zullen doorrekenen.
Het vreemde is dat de loodgieter in kwestie die poolshoogte kwam nemen beweerde dat iemand van de woondienst van de stad hem gezegd had dat die kosten voor de huurder waren. Natuurlijk een leugen want hij wou dat niet op het stuk (kopij van de inspectie/volledige beschrijving van alle mankementen en overtredingen was ook doorgestuurd naar de eigenaar, die dan waarschijnlijk ook een kopij a/d loodgieter gegeven hebben) dat hij bij had laten zien. Trouwens houd een woondienst zich niet bezig met wat al of niet ten laste van huurder of verhuurder is; zij verwijzen altijd door naar een huurdersbond. Huurdersbond die blijkbaar ook onmiddellijk toegaf dat dit ten laste van de verhuurder was.