Verhuurder wil ons uit het appartement

Hylo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

Verhuurder wil ons uit het appartement

#1 , 11 mar 2018 09:39

Achtergrond:
Wij huren momenteel een appartement en hebben een contract van 3 jaar getekend op 1 maart 2015, dat verstreken is op 28 februari 2018.
In januari heeft de verhuurder ons telefonisch laten weten dat zijn vader terug in het appartement wil komen wonen en dat we dit eens gingen bespreken bij een ontmoeting in het appartement.
Begin februari is hij, zijn vader, en zijn dochter naar het appartement geweest. Hij en de vader begonnen rond te lopen om te zien of zijn meubels nog zouden passen. Dan hebben ze gezegd dat ze ons zo snel mogelijk uit het appartement willen. De vader van de verhuurder heeft ons toen emotioneel gechanteerd (vermelding dood van vrouw, kanker, eenzaamheid in huidige woning die ver gelegen is van zijn zoon, de verhuurder). De verhuurder vermelde dat hij hard en egoistisch moest zijn en dat we wettelijk maar 3 maand hebben om te vertrekken. Ik dacht dat dit 6 maand was, maar hij was zeker van zijn stuk dat het er maar 3 zijn. We zijn toen mondeling met veel moeite overeen gekomen dat we tegen eind mei uit het appartement moeten.

We zijn nu reeds anderhalve maand elke dag op zoek naar een geschikte woning, maar dit verloopt moeizaam wegens vele onzekerheden in de nabije toekomst.
Vandaag heeft een persoon van de immo ons verteld dat we effectief 6 maand recht hebben na ontvangst van een aangetekende brief. Alles is mondeling verlopen dus ik weet niet goed hoe het dit wettelijk nu allemaal in mekaar zit.

Enerzijds wil ik niet moeilijk doen voor de verhuurder. Wij hebben begrip voor de situatie van de vader, maar hebben zelf op weinig begrip kunnen rekenen. We hadden onlangs nog gevraagd voor een referentiebrief van de verhuurder zodat we sneller gekozen worden voor een woning, maar die heeft hier niet meer op gereageerd. Ik wil het ook niet laten escaleren. Wij hebben de huurwoonst altijd goed verzorgd maar we hebben schrik dat hij moeilijk kan doen en ons zo nog veel geld kan kosten. We hebben de plaatsbeschrijving samen met de verhuurder opgemaakt.

Wat kunnen we best doen in deze situatie? Wij willen niet moeilijk doen, maar we vinden het niet aangenaam hoe we behandeld werden. We willen gewoon weten wat onze rechten zijn.

Extra info:
De overeenkomst verstrijkt op het einde van de overeengekomen periode door middel van een opzegging die ten minste 3 maanden van tevoren wordt betekend en met betaling van een vergoeding gelijk aan drie, twee of één maand huur naargelang de overeenkomst verstrijkt tijdens het 1ste, 2de of 3de jaar.
Bij gebrek aan betekening van opzegging binnen deze termijn wordt de huurovereenkomst telkens opnieuw verlengd voor een periode van drie jaar, tegen dezelfde voorwaarden.

Bij een huurovereenkomst van drie jaar kan de verhuurder de overeenkomst beëindigen met naleving van de voorwaarden bedoeld in artikel 3 van de afdeling van het Burgerlijk Wetboek met de titel 'Regels betreffende de huurovereenkomsten met betrekking tot de hoofdverblijfplaats van de huurder in het bijzonder', tenzij de partijen overeenkomen deze mogelijkheid van vervroegde ontbinding uit te sluiten of te beperken: (en dan een opsomming).


Heb wat verder opgezocht in de wetteksten en ik heb zelf het volgende geconcludeerd. Wij hebben een contract van 3 jaar dat stilzwijgend verlengd wordt met een extra 3 jaar. Aangezien geen 3 maand op voorhand noch schriftelijk, noch mondeling is meegedeeld dat de verhuurder het contract wil opzeggen, is het contract effectief verlengd met 3 jaar en omgezet naar een contract van 9 jaar. In een contract van 9 jaar moet de verhuurder ons 6 maand opzeg geven de eerste maand na het melden dat zijn vader er in wil. Is dit correct?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8852

#2 , 11 mar 2018 10:31

Dat klopt: u heeft recht op een opzegperiode van 6 maanden en de verbreking van het huurcontract moet de verhuurder u per aangetekend schrijven melden. (zodat er een bewijs is van de opzegging.) Dus momenteel is er wettelijk nog geen opzeg gegeven. Als verhuurder moet deze persoon zelf de huurwet kennen, dat moet u hem niet uitleggen. Als hij er mondeling op terugkomt meldt u hem vriendelijk dat u zich houdt aan de regelgeving van de huurwetgeving. Meer info moet u daarbij niet geven. Als de verhuurder opnieuw begint over de mondelinge belofte en zijn arme vader, gaat u hier niet op in maar herhaalt u eenvoudigweg dat u zich houdt aan de regelgeving van de huurwetgeving.

Hylo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#3 , 11 mar 2018 10:46

Erg bedankt voor het snelle en duidelijke antwoord!

Reclame

Terug naar “Huren”