Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
stevedeclerck
Topic Starter
Berichten: 9

Uitzetting, gaat dit snel?

#1 , 2 maand 3 dagen geleden (19 apr 2017 10:58)

Dag iedereen,

Ik zal het proberen kort te houden. Wij wonen op appartement, 1e verdiep. Onder ons woont de huisbaas. Een configuratie die misschien niet ideaal is, maar bon...
Ik heb een zoon die geregeld voor overlast zorgt, samen met zijn vrienden. Soms doet hij mee met die vrienden, soms niet. Overlast bestaat erin, over de balustrade klimmen op het eigendom van de buur, peuken in hun schoorsteen gooien, .... Gebeurt uiteraard als ik afwezig ben. Die jongen mag dan wel mijn zoon zijn, maar rechtuit, rechtdoor gezegd, is 16 en onhandelbaar. Verkeerde vrienden, verkeerde keuzes maken, enz... Typische plaatje. De verstandhouding die ik had in het begin met de eigenaar was zeker goed, maar uiteraard nu totaal verzuurd door de omstandigheden. Wonen er pas 4 maand. Ze hebben mijn zoon er al verschillende keren op aangesproken op zijn gedrag. Geen zeggen aan. Hebben nu aangetekende brief gestuurd naar mij, de overlast gefilmd en klacht neergelegd bij de politie. Natuurlijk verzuurt dit de ganse sfeer voor iedereen en ik vraag me af of men ons kan uitzetten? Ik heb gelezen dat je als huurder wel goed beschermd wordt door de wet en uitzetting moet ingeleid worden via de vrederechter, maar ik vraag me af, gaat dit zo snel? Ik ben van een andere generatie, wij luisterden tenminste nog naar onze ouders. Tegenwoordig zijn er velen totaal losgeslagen. Zucht....

Bedankt en groeten, Steve

Reclame

mava105
Berichten: 13059
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 2 maand 3 dagen geleden (19 apr 2017 11:33)

Vooraleer men naar de vrederechter stapt moet er minstens 1 aangetekende ingebrekestelling geweest zijn. Eens een vonnis van de VR, zal hij u waarschijnlijk nog 2 à 3 maanden geven om het appartement te verlaten, als hij de huurovereenkomst al zou verbreken voor dergelijke feiten. Verhuurder kan u maar buitenzetten mits toepassing van de wettelijke opzegvoorwaarden.

stevedeclerck
Topic Starter
Berichten: 9

#3 , 2 maand 3 dagen geleden (19 apr 2017 11:40)

Beste,

Dank voor uw reactie. Ik heb gisteren een aangetekende brief gekregen waarin de klacht geformuleerd wordt. Is dat hetzelfde als een ingebrekestelling?
Uiteraard begrijp ik de frustratie van die mensen, ik zou me hetzelfde voelen.

Dank u

Blaatpraat
Berichten: 1494

#4 , 2 maand 2 dagen geleden (20 apr 2017 22:20)

Dit zal niet gebeuren.

Overlast is strafrechtelijk, dit is voer voor de politie en niet uw huisbaas.
Wat er politie ermee doet, dat is iets anders.

Uit huis zetten is burgerlijk, daarover heeft de politie dan weer niets te beslissen.
Hooguit kunnen ze beslissen dat uw zoon een tijdje niet meer daar mag verblijven, maar naar een instelling moet of iets dergelijks, maar dan zou het al extreem ver moeten gaan.

Een verhuurder kan hier niets aan doen, behalve u toeschrijven en vragen om uw zoon onder controle te houden (tot hij 18 jaar is, valt hij immers volledig onder jouw verantwoordelijkheid + zijn andere ouder), en de politie verwittigen (zie hierboven).
Hij kan ook een procedure tot uit huis zetten beginnen, maar zolang u het pand als een brave huisvader bewoont, en iedere maand stipt betaalt, zal de vrederechter zeggen dat hij geen enkele reden heeft hiervoor.

Dit is niet slecht bedoeld richting jou, maar ik denk dat we moeten kijken naar de opvoeding van een 16-jarige.
Jij kent je zoon beter dan wie dan ook (behalve de andere ouder misschien), je zal wel weten hoe je hem kunt straffen? Mijn ouders deden dit bijvoorbeeld door het internet uit te zetten (en toen was mobiel internet nog niet ingeburgerd).
Of net belonen als hij "braaf" geweest is.
Dit zal misschien meer helpen.

Franciscus
Berichten: 27934

#5 , 2 maand 2 dagen geleden (20 apr 2017 22:44)

Ja en neen ...
Ook bij overlast kan een vrederechter reageren.
Edoch zoon is 16 ...zie uitleg hierboven #4 @Blaatpraat.
Huisbaas zal dus bewijzen en vaststellingen nodig hebben die door politie gedaan worden.
Best is eens contact opnemen met de sociale dienst van de jeugdpolitie van uw lokale politiezone of met een www.jac.be of een www.caw.be (die zullen wel doorverwijzen).
Probleem met uw zoon is een VOS verontrustende opvoedingssituatie (vroeger een POS problematische opvoedingssituatie) als u dat woord dus hoort dan weet u wat het wil zeggen.
Al die diensten ook de politiediensten zullen trachten u en uw zoon te helpen.

stevedeclerck
Topic Starter
Berichten: 9

#6 , 1 maand 3 weken geleden (25 apr 2017 13:37)

Dank voor de bijkomende uitleg !
Stelt me toch wat gerust weer. We zitten hier inderdaad met een opvoedingsprobleem en mijn zoon is ondertussen ook al aangemeld bij de dienst Jeugdzorg en krijgt een vervolg. Er gaat inderdaad moeten een systeem van sancties komen...

Dank en groeten !

Terug naar “Huren”