Privacy in tuin

NinaW
Topic Starter
Berichten: 2

Privacy in tuin

#1 , 24 apr 2015 12:05

Hallo,

Ik wou even horen naar de juridische achtergrond van ons probleempje. We huren nu sinds 4 jaar een huis (3-6-9-contract, 1e bewoners), wat deel uitmaakt van een dubbelwoning (2 driegevelhuizen dus). Wij hebben een grotere tuin (langer), terwijl onze buur een veel kleinere tuin heeft. Het perceel waarop de huizen zijn gebouwd begint namelijk breed en loopt aan onze kant lang uit:

Ik maak een klein schetsje om de situatie te verduidelijken van het huis van de buur (x); ons huis (y), de tuinen en de straat vooraan (=).
_Z_
| _ |
__/| |
| / |
| x| y |
________
________

Je kan mits een beetje moeite zien dat de tussenscheiding (draad) schuin is gezet tussen onze twee woningen in om de buur toe te laten naar het achtergelegen groen gebied te gaan. Achter onze tuin was er tot vorig jaar namelijk een veldje maar werd vorig jaar door middel van een hoog hek over de hele lengte afgesloten, waardoor we nu geen toegang meer hebben. Het dwarse streepje iets lager onder de Z markeert ons tuinhekje. Onze tuin werd namelijk maar voor de helft afgezet met draad (voor de kinderen) omdat de huisbaas het te kostelijk vond om de hele tuin af te zetten.

Nu, tot daar de intro en hier het probleem: onze buur beschouwt onze tuin achter het hek (dus tussen het dwarse streepje en het hek van het veldje Z ) blijkbaar als gemeenschappelijk en laat hier hun kinderen spelen wanneer ze voor hen te veel lawaai maken. En dat vinden wij dan weer minder leuk.

De draad is al schuin geplaatst zonder onze toestemming (we woonden er al) en tot daaraan toe dat de buur sporadisch in onze tuin liep om naar het veldje te gaan of takkensnoeisel achteraan wou gaan gooien, maar zomaar toestaan dat hun kinderen in onze tuin zonder onze toestemming gaan spelen en een hels lawaai maken en terwijl naar ons in ons huis of tuin kijken alsof we aapjes in de zoo zijn en constant de hond proberen lokken aan de draad, vinden we minder leuk. We hebben dit issue al enkele keren aangekaart maar de buur doet alsof zijn neus bloed en beschouwt het niet als onze tuin en toont zich gefrustreerd over de kleine grootte van de eigen tuin.

Dus kort gesteld wou ik even vragen of wij wel degelijk in ons recht zijn om deze toegang te versperren vanaf ons tuinhekje. Op het kadaster is trouwens geen scheiding tussen beide percelen te zien.

Bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#2 , 24 apr 2015 12:28

Staat dit omschreven in het huurcontract. Zo niet eens duidelijk vragen aan verhuurder wat u tuin is.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

NinaW
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 24 apr 2015 13:33

bedankt voor jouw reactie. Het staat niet nader omschreven in het huurcontract. Volgens de verhuurder hebben we een grotere tuin maar verder wil hij daar liever niet in tussen komen.

Reclame

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#4 , 24 apr 2015 15:23

Dan zou ik afmaken wat je denkt dat van u is.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

eylis
Berichten: 8852

#5 , 24 apr 2015 15:27

eigenaar toch even bellen en vragen tot waar de tuin loopt....

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 24 apr 2015 17:21

Verhuurder vriendelijk aangetekend aanschrijven dat u het volledige genot wenst van die aangelegenheden die u van hem gehuurd hebt. Dat het wijzigen van een het gehuurde goed na het ingaan van het huurcontract onwettig is en dat u bijgevolg ook hoopt dat deze situtie binnen de drie weken na kennisname wordt rechtgezet zodat u geen verdere stappen dient te ondernemen.

KJ86
Berichten: 2680

#7 , 24 apr 2015 19:38

Het is eigenlijk redelijk simpel.
Als het contract de tuin niet stipuleert, zal men bij discussie kijken naar hoe de toestand ter plekke is begrensd. Hetgeen in het voordeel van uw buurman is.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#8 , 25 apr 2015 07:36

Men zal bij discussie niet kijken naar de feitelijke toestand, maar naar de aktes en opmetingen. Misschien eens de bouwplannen opvragen?

KJ86
Berichten: 2680

#9 , 25 apr 2015 09:27

Dat maakt niet uit want het is allemaal van dezelfde eigenaar. Die mag grenzen trekken op zijn eigen percelen zoals hij dat zelf goed vindt. Het probleem is dat TS deze situatie 4 jaar aanvaard heeft en nu pas in actie schiet. Als dat stuk tuin beloofd was en TS hecht er waarde aan waarom heeft ze dan 4 jaar geleden niet geprotesteerd. Als de eigenaar niet vrijwillig wilt tussenkomen zoals TS aangegeven heeft, zie ik niet hoe dat ze zoiets gaat kunnen afdwingen.

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#10 , 25 apr 2015 09:32

Dus kort gesteld wou ik even vragen of wij wel degelijk in ons recht zijn om deze toegang te versperren vanaf ons tuinhekje
Ja u mag u tuin afsluiten.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#11 , 25 apr 2015 11:17

Dat maakt niet uit want het is allemaal van dezelfde eigenaar.
dat lees ik nergens. Het is niet omdat een perceel niet afgebakend is, dat er geen grenzen aan zijn.

KJ86
Berichten: 2680

#12 , 25 apr 2015 11:54

TS haalt aan dat op het kadaster geen splitsing van het perceel is, kan perfect, want veel gemeente laten het toe om om via een bouwplan meerdere woningen op één perceel te bouwen. Wij noemen dat een groepsbouw. Dit kan uiteraard alleen als het volledige perceel voor de groepsbouw van één eigenaar is. Door die groepsbouw moet je niet verkavelen, het moet in principe zelf niet opgemeten worden door een landmeter.

Terug naar “Huren”