Waterlek in plafond slaapkamer

Woubeir
Topic Starter
Berichten: 9

Waterlek in plafond slaapkamer

#1 , 28 jul 2013 14:10

De voorbije nacht is er een grote barst ontstaan in het plafond van onze slaapkamer en is de regen, dat op het terras boven ons viel, komen binnen gutsen. Blijkbaar hadden tal van appartementen hetzelfde probleem dus wij waren zeker niet de enige. Het was ook niet uitzonderlijk zwaar aan het regenen dus de verhuurder kan ook niet het argument gebruiken dat de regen uitzonderlijk zwaar was en dat er overmacht kan in geroepen worden (zoals ze wel eerst geprobeerd hebben). Nu, blijkbaar was het ook niet de eerste keer dat dit gebeurde (een jaar zonder lek is blijkbaar net de uitzondering). Er is de volgende dagen nog regen voorspeld dus wij verwachten dat het terug gaat druppen in onze slaapkamer en dat wij daar ook niet kunnen slapen (zoals de voorbije nacht). De verhuurder heeft al laten weten om wel ooit eens een oplossing te zoeken voor uitzonderlijk zware regen, maar de regen van deze nacht was niet uitzonderlijk zwaar en wij willen vandaag nog een oplossing (desnoods tijdelijk nu en een permanente oplossing op (korte) termijn ).

Nu is onze vraag wat wij zelf kunnen doen om de verhuurder onder druk te zetten ? We weten niet of bv. de huur of een deel daarvan niet betalen zolang het probleem niet is opgelost, een optie is ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22858
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 28 jul 2013 14:58

Zolang je niet weet wat het probleem juist is kan je moeilijk maatregelen nemen. Huur inhouden komt in ieder geval niet goed over voor een vrederechter.
Ga zelf eens kijken op het dak als het zeer gemakkelijk bereikbaar is. Is het een oud dak, dat al tientallen keren hersteld werd, dan is in ieder geval de verhuurder in fout. Mogelijks zijn de dak aflopen te klein bemeten, en dan is het de architect , voor zover het een recent gebouw is. Of werd he dak recent vernieuwd, en de werken slecht uitgevoerd, en dan is de aannemer in de fout gegaan. Het zou ook kunnen dat het dak vol vuil ligt, en dan werd het niet tijdig gekuist en onderhouden door de verhuurder of de syndicus, die deze kost evenwel mag doorrekenen aan de huurders. Jullie kunnen echter alleen maar uw verhaal halen bij de verhuurder. Verwittig in ieder geval morgenvroeg eerste uur al uw verzekering.

Woubeir
Topic Starter
Berichten: 9

#3 , 28 jul 2013 23:30

Misschien ook nog even aangeven dat boven onze slaapkamer het terras is van een ander appartement, en niet het dak op zich. En dat het gebouw dateert van 2006 of 2007.

Reclame

mava105
Berichten: 22858
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 29 jul 2013 11:46

Mogelijks zat de afloop verstopt.
De bovenburen al eens gecontacteerd? Neem dan zeker een fototoestel mee om een eventuele verstopping op beeld vast te leggen. Heb ooit, bij mijn toenmalige werkgever, een zeer ernstige wateroverlast gehad via een plat dak. Voor meer dan 1.000.000 Bef schade aan een 5 tal snookertafels en binneninrichting.
Ik ging terplaatse en moest vaststellen dat dat dak gebruikt wordt om zijn hond op uit te laten. Een bord met eten voor de hond, was door de hevige regenval mee naar de dak afloop gedreven en had zich daar vastgezet in de afloopopening. Deze was daardoor bijna hermetisch afgesloten. Terwijl ik terug naar mijn wagen keerde om mijn fototoestel op te halen (was nog voor het tijdperk van de digitale fotografie en de kleine toestellen), was het bord met eten verdwenen, en hield de huurder vol dat zijn hond NOOIT op dat dak kwam. Verzekering geloofde hem en betaalde hem uit. Van toen af had ik STEEDS een fototoestel bij de hand, hoe groot, lomp en onhandig het ook mocht zijn.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 30 jul 2013 08:15

“Art.1384.Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door...zaken die men onder zijn bewaring heeft....”(Burgerlijk Wetboek).

‘De voorbije nacht is er een grote barst ontstaan in het plafond van onze slaapkamer en is de regen, dat op het terras boven ons viel, komen binnen gutsen‘.

In dit opzicht heeft de verhuurder het aan u verhuurde appartement ‘onder zijn bewaring’.Onderzoek of u over een rechtsbijstandsverzekering beschikt bij uw eigen aansprakelijkheidsverzekering(eventueel ‘familiale’) en indien wel,doe daaraan dan onverwijld aangifte. Bij ontbreken van rechtsbijstandsverzekering dient u zelf of uw eigen advocaat vergoeding van uw schade te vorderen.

Geeft uw verhuurder geen afdoende en tijdig gevolg aan zijn aangetekende ingebrekestelling door u , maak dan toepassing van :
"De verhuurder kan de huurder niet dwingen zijn verplichtingen na te komen indien hij zelf de zijne niet nakomt"(Cass. 26 juli 1844,Pas. 1844,I,226).
‘De huurder kan de betaling van zijn huurgelden OPSCHORTEN,zolang de verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen(art.1719,1720 B.W.) niet uitvoert. De toepassing van de exceptio non adimpleti contractus is gepast,omdat de huurovereenkomst een wederkerige overeenkomst is waarbij een partij geen rechten kan doen gelden zonder tot enige correlatieve verplichting te zijn gehouden‘(Rb.Kortrijk 9 oktober 1984,T.R.D.-dossier 1988-1,7,noot).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Huren”