Verhuur appartement met bouwovertreding - domicilie

aet
Topic Starter
Berichten: 8

Verhuur appartement met bouwovertreding - domicilie

#1 , 26 mei 2011 10:26

Wij willen een appartement verhuren waar een bouwovertreding op zit (er is een rechtszaak tegen de aannemer gaande hieromtrent; het gaat om een overtreding ingevolge het feit dat de aannemer het goedgekeurde plan niet volledig heeft gevolgd).

Item 1: mag de huurder zijn domicilie in dit appartement (met bouwovertreding) nemen? Houdt "domicilie" dan automatisch in dat het appartement als de "hoofdverblijfplaats" van de huurder wordt beschouwd?

Item 2: het zou gaan om een huur van enkele maanden tot 1 jaar; zijn wij dan verplicht om aan alle verplichtingen van de nieuwe huurwet te voldoen (contract registreren, waarborg, opzegtermijn, ...). Of kunnen wij - in overleg met de huurder - zelf clausules opstellen die minder strikt zijn dan in de huurwet?
Zijn we verplicht om het contract te registreren?
Is er een "acherpoortje", zoals bv. verhuren als "vakantiewoning"; maar mag de huurder zijn domicilie in een vakantiewoning nemen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39712
Juridisch actief: Nee

#2 , 26 mei 2011 12:06

Vakantiewoning is geen hoofdverblijfplaats dan is het vb 2de verblijf met mogelijk de aanhangende taks. Dan geldt de algemene regelgeving huren
U sluit een contract van kort duur af vb voor zes maanden MAAR als hoofdverblijfplaats moet men de huurwet volgen anders 'strafbaar'
U bent niet verplicht een contract te registeren alleen staat daar ook een boete op en zijn er juridische gevolgen qua opzeg.
Lees volgende brochure eens.
http://www.just.fgov.be/img_publications/pdf/21.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

artemis
Berichten: 3309

#3 , 26 mei 2011 12:18

1. a) weet ik niet b) ja

2. U kan perfect een contract hoofdbewoning van beperkte duur opstellen, van 4 of 9 maanden, of 1 jaar. U kan dat contract 1x verlengen (en voor een maximale duur van 3 jaar). Er blijft steeds een opzeg van 3 maanden nodig, ook al gaat het om een contract van pakweg 5 maanden.
Registratie van een contract van beperkte duur is niet verplicht, waarborg is ook niet verplicht maar wel aangeraden.

U bent niet verplicht een contract te registeren alleen staat daar ook een boete op en zijn er juridische gevolgen qua opzeg.
Niet bij een contract van beperkte duur.

Reclame

Franciscus
Berichten: 39712
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 mei 2011 12:38

Juist heb het niet duidelijk genoeg geschreven ...cent viel daarna...
ALS de overtreding niets te maken heeft met de veiligheid of de bewoonbaarheid .... zo zijn er duizenden gebouwen...

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#5 , 27 mei 2011 10:59

Punt 1.b:
Art. 16, § 1 Koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister:
"De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een feitelijke situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar.
Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat na zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden."

M.a.w. ja.

Punt 1.a:
Art. 16, § 2 Koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister:
"Er mag geen enkele inschrijving als hoofdverblijfplaats geweigerd worden omwille van de veiligheid, de gezondheid, het urbanisme of de ruimtelijke ordening.
Ieder gezin dat om zijn inschrijving verzoekt in een gebouw, waar permanente bewoning niet is toegelaten om reden van de veiligheid, de gezondheid, het urbanisme of de ruimtelijke ordening, wordt echter voorlopig ingeschreven voor een periode van maximum drie jaar.
De inschrijving in de registers wordt definitief indien de bevoegde gemeentelijke overheid binnen drie maanden na de aanvraag de administratieve of gerechtelijke procedure, waarin door of krachtens de wet is voorzien, niet heeft ingezet om een einde te maken aan de aldus geschapen onregelmatige toestand.
Onverminderd het vorige lid neemt de inschrijving een einde zodra het gezin de plaats heeft verlaten. De inschrijving wordt definitief indien de gerechtelijke of administratieve overheid binnen drie jaar na de inschrijving niet de beslissingen en de maatregelen heeft genomen om aan de betwiste toestand een einde te stellen."

M.a.w. ja.

Terug naar “Huren”