prijsofferte wordt niet gerespecteerd / gefactureerde werken niet uitgevoerd

anoniempje_abc
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

prijsofferte wordt niet gerespecteerd / gefactureerde werken niet uitgevoerd

#1 , 19 okt 2018 20:10

Wij lieten ons terras en oprit aanleggen na ondertekening van een prijsofferte.
Op het einde van de rit werd een bepaald onderdeel van de werken (het plaatsen van arduinen keien op 7,5 m2) niet uitgevoerd door de aannemer.
Zowel op de eindfactuur als op de prijsofferte staat dit werk duidelijk omschreven. In de prijsofferte wordt hier een prijs aan toegekend van €300. Wij hebben dit bedrag dan ook in mindering gebracht. De rest van de eindfactuur hebben we netjes betaald (in totaal iets meer dan €16.000).

De aannemer wil nu dat wij toch de volledige factuur betalen, zonder dat hij die arduinen keien levert. Hij beweert dat hij andere bijkomende kosten heeft moeten maken (extra boordstenen plaatsen), die toevallig ook €300 kosten.
De extra boordstenen staan wél vermeld op de eindfactuur maar niet in de prijsofferte. Op de factuur staat enkel een eindbedrag (en geen prijs per onderdeel) waardoor het bedrag op de factuur en prijsofferte perfect overeenstemmen.

In de kleine lettertjes staat er op de website van de aannemer:
“Meerwerken worden pas uitgevoerd na (mondelinge) bevestiging van de opdracht door de klant en als de (eenheids)prijs is overeengekomen.”
De aannemer heeft ons nooit op de hoogte gesteld van een meerkost, en dit alleen maar ter sprake gebracht op het moment dat we die €300 niet wilden betalen (dus NA oplevering van de werken en NA de betaling van de factuur (-€300)).
Wij gaan er dan ook van uit dat de prijsofferte bindend is, en dat de aannemer zich aan die prijs te houden heeft.

We hebben geen zin om die €300 te betalen, maar willen ook geen deurwaardersonkosten en/of gerechtskosten en/of advocaatkosten betalen. Zeker omdat het om zo'n klein bedrag gaat. Het gaat ons vooral om het principe: we betalen enkel wat opgeleverd werd.

Staan wij recht in onze schoenen, of kunnen wij dit nog verliezen als dit voor de rechtbank zou komen?
Wie betaalt de kosten van de deurwaarder als de aannemer een deurwaarder stuurt?
Zijn er mogelijkheden om dit via een bemiddelaar te regelen? Wie betaalt die kosten dan?

Alvast van harte dank voor een reactie.

Mvg,
M.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
mava105
Berichten: 19419
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 20 okt 2018 11:36

Staan er op de offerte hoeveelheden? Indien ja, meet dat eens de boorstenen op die hij werkelijk geplaatst heeft, en vergelijk met de offerte. Zijn er effectief meer geplaatst dan voorzien? Dan heeft hij het recht die ook te factureren. Hij moet dan ook de niet uitgevoerde werken in mindering brengen.

anoniempje_abc
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 21 okt 2018 11:34

Ok, bedankt voor de info!

Reclame

Terug naar “Aanneming”