EPB boete door wijziging van het decreet

Pieter1
Topic Starter
Berichten: 4

EPB boete door wijziging van het decreet

#1 , 04 okt 2017 12:42

Korte samenvatting: is een wijziging van een decreet (Energiedecreet in dit geval) altijd onmiddelijk van toepassing, ook voor al lopende projecten?

Situatie schets is als volgt:
  • Okt 2009 - bouwvergunning verkregen voor nieuwbouw woning
  • Mei 2017 - aanmaning v/h Vlaams Energieagentschap (VAE) met het dringend verzoek om een EPB verslag in te dienen binnen de 6 weken.
    De EPB-aangifte wordt in elk geval ten laatste vijf jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning of na het neerleggen van de melding ingediend. (Artikel 11.1.8 van het Energiecreet).
Die vijf jaar komt er op neer dat de EPB aangifte ten laatste in oktober 2014 had ingediend moeten zijn.

Wegens persoonlijke redenen heeft de bouw vertraging opgelopen, met als gevolg dat ik in mei 2017 nog niet voldoende ver gevorderd was om een acceptabele EPB aangifte te doen. Dat zou me handen vol geld aan boetes hebben gekost, dus gekozen voor optie 2: in de afgelopen maanden druk gewerkt om de EPB aangifte wel te kunnen doen. Daaruit volgen mogelijks ook boetes maar die zijn kleiner doch nog steeds in de orde grootte van een paar duizend euro.

Waar het mij in deze forum post om gaat is de toepassing van het Energiedecreet door het VAE. Deze is in de loop van de afgelopen jaren gewijzigd geweest, in het bijzonder de toevoeging van de termijn van 5 jaar uit bovenstaande quote.
  • Afdeling III. EPB-aangifte Artikel 11.1.8. Historische versie: (01/01/2011 - 27/03/2014) (volledig)
    § 1. Na de uitvoering van de werken en handelingen aan gebouwen waarvoor EPB-eisen gelden volgens artikel 11.1.1, § 1, dient de verslaggever uiterlijk zes maanden na de ingebruikname van het gebouw namens de aangifteplichtige een EPB-aangifte in bij het Vlaams Energieagentschap.

    Voor de EPB-aangifte met betrekking tot gebouwen waarvan de stedenbouwkundige vergunning in 2006 werd aangevraagd, dient de verslaggever uiterlijk twaalf maanden na de ingebruikname van het gebouw namens de aangifteplichtige een EPB-aangifte in bij het Vlaams Energieagentschap.

    § 2. De verslaggever houdt gedurende vijf jaar van elke door hem opgestelde EPB-aangifte een papieren afdruk, de bijbehorende plannen en bijlagen bij zich. Die documenten zijn ondertekend door de verslaggever en de aangifteplichtige. De verslaggever stelt op eenvoudig verzoek een exemplaar van de papieren afdruk, de plannen en de bijlagen ter beschikking van het Vlaams Energieagentschap.

    De aangifteplichtige houdt gedurende tien jaar een papieren afdruk van de EPB-aangifte, de bijhorende plannen en de bijlagen bij zich. Die documenten zijn ondertekend door de verslaggever en de aangifteplichtige. De aangifteplichtige stelt op eenvoudig verzoek een exemplaar van de papieren afdruk, de plannen en de bijlagen ter beschikking aan het Vlaams Energieagentschap.
  • Afdeling III. EPB-aangifte Artikel 11.1.8. Historische versie: Historische versie: (28/03/2014 - 22/02/2017) - toevoeging aan §1
    De EPB-aangifte wordt in elk geval ten laatste vijf jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning of na het neerleggen van de melding ingediend.

    Voor de EPB-aangifte met betrekking tot gebouwen waarvan de stedenbouwkundige vergunning in 2006 werd aangevraagd, dient de verslaggever uiterlijk twaalf maanden na de ingebruikname van het gebouw en uiterlijk vijf jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning namens de aangifteplichtige een EPB-aangifte in bij het Vlaams Energieagentschap.
Met andere woorden, de wijziging aan het Energiedecreet op 28/03/2014 had tot direct gevolg dat ik mijn EPB aangifte had moeten indienen ten laatste in oktober 2014. Voor zover ik kan terugvinden in het Energiecreet was er voor 28/03/2014 dus geen wettelijk termijn van max. 5 jaar.

Hebben dit soort wijzigingen aan een decreet (Energiedecreet) een wettelijke basis voor al lopende projecten? Mijn inziens is dit het veranderen van de spelregels terwijl het spel al bezig is, met significante financiële consequenties (=boetes opgelegd door het VAE).

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 04 okt 2017 14:43

Ik denk niet dat het iets uitmaakt: u had binnen die vijf jaar een EPB-aangifte moeten indienen ongeacht de stand van zaken.
Een en ander vind u het document: Indienen van de EPB-aangifte: uitleg bij de handhavingsprocedure terug.
versie november 2014
Bij bouwwerken komen vaak vertragingen voor.
Artikel 11.1.8 § 1 van het Energiedecreet stelt echter:
“Na de uitvoering van de werken en handelingen aan gebouwen waarvoor EPB-eisen gelden als vermeld in artikel 11.1.1, § 1, dient de verslaggever namens de aangifteplichtige een EPB-aangifte in bij het Vlaams Energieagentschap binnen een termijn van zes maanden die ingaat van zodra een van
de volgende voorwaarden is vervuld:
1° de ingebruikname van het gebouw, waarbij bij een nieuwbouw dit moment ten laatste steeds de eerste domiciliëring van natuurlijke personen in een gebouw of de vestiging van een maatschappelijke zetel van een rechtspersoon in een gebouw is;
het beëindigen van de vergunnings-of meldingsplichtige werken of handelingen.
De EPB-aangifte wordt in elk geval ten laatste vijf jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning of na het neerleggen van de melding ingediend.”
De vijfjarige termijn staat in principe los van de ingebruikname van het gebouw of van het al dan niet voltooid zijn van de bouwwerken
. Voor het geval waarbij de vergunning niet werd gestart en de vergunning dus twee jaar na de verleningsdatum is vervallen, geldt bovenstaande clausule niet.
Om de werken alsnog aan te vatten, moet in dat geval een nieuwe vergunningsaanvraag worden ingediend. In deze gevallen loopt een nieuwe
termijn van vijf jaar vanaf het verlenen van de nieuwe vergunning.
De bovenstaande clausule uit het Energiedecreet zorgt voor een duidelijk eindpunt als er geen concrete ingebruikname vaststelbaar is of
als de uitgevoerde werken blijven aanslepen.
. Omwille van financiële of praktische redenen spreiden aangifteplichtigen de uitvoering van de bouw- of renovatiewerken in de tijd. Die
werken betreffen daarbij niet altijd de vergunningsplichtige werken. Soms gaat het om bijkomende interieurwerken, los van de vergunningsaanvraag. Om voor die gevallen een concreet eindpunt in de regelgeving te definiëren waarop de vergunningsplichtige werken worden verondersteld om beëindigd te zijn, is deze clausule toegevoegd.
De vijfjarige termijn is gelijk aan de termijn die wordt bepaald in art. 4.6.2 § 1, eerste lid van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO). Dat laatste artikel stelt dat de stedenbouwkundige vergunning vervalt als er binnen de twee jaar na de vergunning niet gestart is met de werken of als het gebouw niet winddicht is binnen de drie jaar na de aanvang van de werken. Het is dus een redelijke aanname dat binnen de vijf jaar de EPB-plichtige werken voltooid moeten zijn.

taottima
Berichten: 40
Juridisch actief: Nee

#3 , 29 nov 2017 09:58

Wat ik me hierbij toch afvraag is: welke boetes staan er op aangifte langer dan 6 maanden in gebruik of aangifte na 5 jaar.

Reclame

taottima
Berichten: 40
Juridisch actief: Nee

#4 , 29 nov 2017 10:14

Al gevonden: blijkbaar 1000 euro per dag plus 1 euro per m3 volume. Maar voor zover ik kan afleiden, enkel als er een vaststelling gebeurt. Binnen welke termijn die vaststelling moet gebeuren staat er niet.

Jabbe
Berichten: 586

#5 , 29 nov 2017 16:18

Men heeft vijf jaar opgelegd omdat men ervan uitgaat dat dat voldoende termijn moet zijn om zich in orde te stellen met de regelgeving.
Verwacht u nu dat u door de steekproefmazen glipt? Dat kan natuurlijk in de eerste tijd, maar uiteindelijk zul je niet aan kunnen ontsnappen, en overmacht zal niet meer aan de orde zijn om de boete(s) of dwangsommen te ontwijken. Of je dan nog iets in orde kan krijgen is maar de vraag.

Ik geef nog eens dit artikel mee bij aanvang van dit decreet:
Dubbele deadline voor indienen EPB-aangifte (EPB-wijzigingsdecreet)

Het 'decreet van 14 maart 2014 houdende wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009 wat betreft de energieprestaties van gebouwen' (EPB-wijzigingsdecreet) voert een dubbele deadline in voor het indienen van de EPB-aangifte.

Dubbele deadline

De verslaggever stelt de energieprestatie- en binnenklimaataangifte (EPB-aangifte) op in naam vaan de aangifteplichtige bouwheer. In de EPB-aangifte beschrijft de verslaggever welke maatregelen er werden genomen om aan de EPB-eisen uit het Vlaamse Energiedecreet te voldoen, en verklaart hij die maatregelen al dan niet conform met de EPB-eisen.
De verslaggever moet de EPB-aangifte binnen de 6 maanden indienen bij het Vlaams Energieagentschap.

De termijn van 6 maanden begint te lopen zodra één van onderstaande voorwaarden vervuld is:

-vanaf de ingebruikname van het gebouw. Bij een nieuwbouw valt de ingebruikname ten laatste op het moment van eerste domiciliëring of eerste vestiging van een maatschappelijke zetel in het gebouw, of,

-vanaf het beëindigen van de vergunnings- of meldingsplichtige werken of handelingen. Voor gebouwen waar er geen nieuwe ingebruikname plaatsvindt, bijvoorbeeld bij een verbouwing, is er vanaf nu dus ook een duidelijke datum waarop de termijn van 6 maanden aanvangt.

Bovendien voert het decreet een 'over all'-termijn in: de EPB-aangifte moet in elke geval uiterlijk 5 jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning of na het neerleggen van de stedenbouwkundige melding worden ingediend.
Tenzij er sprake zou zijn van overmacht.

Om een efficiënte controle mogelijk te maken, krijgen de overheden die stedenbouwkundige vergunningen afleveren of bij wie de meldingen neergelegd worden, de verplichting om het Energieagentschap elke maand een elektronische lijst te bezorgen van alle gemelde, vergunde, geschorste, vernietigde én gestarte en voltooide werken, wijzigingen en handelingen waarvoor er EPB-eisen gelden. De ambtenaren van het agentschap kunnen ook op elk moment toegang vragen tot de documenten en elektronische gegevens die de bouwdiensten bijhouden met betrekking tot de vergunde, gemelde, geschorste, vernietigde, gestarte en voltooide werken, wijzigingen en handelingen.

Hogere boete

Als de aangifteplichtige zijn EPB-aangifte niet of niet op tijd indient, stuurt het Vlaams Energieagentschap eerst een aanmaning.

Als de aangifteplichtige de EPB-aangifte ook niet indient binnen de aanmaningstermijn, legt het agentschap een administratieve boete op. Het EPB-wijzigingsdecreet verviervoudigt het bedrag van de basisboete. Die bedraagt vanaf nu 1.000 euro (in plaats van 250 euro), te vermeerderen met 1 euro per m³ nieuw gecreëerd beschermd volume indien er extra volume werd bij gecreëerd.

De boete bedraagt ten hoogste 10.000 euro. Tot nu was het boetebedrag niet geplafonneerd.

Als ook de administratieve boete niet wordt betaald binnen de vooropgestelde betalingstermijn, volgt er een dwangsom. In tegenstelling tot de basisboete gaat dit bedrag omlaag. De dwangsom bedraagt voortaan 10 euro (i.p.v. 25 euro) per dag vertraging. Per maand komt er zo ongeveer 300 euro bij...

Sinds 28 maart

Deze wijzigingen zijn bij publicatie onmiddellijk in werking getreden. Dat is op 28 maart 2014.

Bron: Decreet van 14 maart 2014 houdende wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat betreft de energieprestaties van gebouwen, BS 28 maart 2014 (art. 11, 14, 16, 17 en 24 van het EPB-wijzigingsdecreet).
Bron: Depla-Landsoght.be

Mij is het echter ook niet duidelijk wat er gebeurt als de vijf jaar verstreken zijn en er tot lang daarna geen vaststelling van laattijdigheid is gebeurd door het VEA. Ik denk niet dat dat verjaart. Misschien eens rechtstreeks vragen: http://www.energiesparen.be/info

Terug naar “Aanneming”