Valselijke aannemer

Stampertje
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Valselijke aannemer

#1 , 2 jaar 5 maand geleden (19 aug 2017 01:19)

In februari hebben wij een offerte ondertekend bij een aannemer voor de totaal aanleg van tuin en oprit. Aanvang van werken was voorzien voor begin juni en gingen een 3tal weken duren.

Het voorschot en de aanvang der werken factuur is van ons kant betaald waardoor de werken effectief begin juli gestart zijn. Al snel bleek dat wij met een verkeerde aannemer in zee zijn gegaan, want na de 1ste week was er reeds een hoop schade aangebracht en werden de werken totaal onbekwaam uitgevoerd (keerwanden zijn van ander type dan gecommuniceerd en zijn tot 3x toe herplaats en staan nog altijd niet correct)
Dit heeft zo een aantal weken aangemodderd waarna ze een aantal weken niet kwamen vanwege een ander project en daarna was het bouwverlof.

In het bouwverlof hebben wij via mail onze ontevredenheid geuit en gevraagd om rond tafel te zitten voor het contract te beëindigen en een onderlinge overeenkomst omtrent verschil betaalde som en uitgevoerde werken overeen te komen.
Firma ging hiermee akkoord en ging overzicht van reeds uitgevoerd werken opmaken. Dit wordt ons telkens beloofd, maar tot op heden krijgen wij niets. De aangebrachte schade wordt door hen ook niet aangegeven aan een verzekering.

Opsomming van huidige situatie
 • Met kraanwagen is er tegen onze crepi gevel gereden
 • Met graafmachine is er over 1 van onze fietsen gereden
 • Met graafmachine is er over deksel van regenput gereden en is deze volledig kapot
 • Bij graafwerken is er afvoerbuis kapot gemaakt. Werd tijdens werken opgemerkt en zou hersteld zijn, maar dag nadien lag er al stabilisé over dus wij betwisten dit
 • Er is afval van een andere werf op onze grond gestort en deze is nog steeds aanwezig
 • Werken zijn voor een groot deel nog niet uitgevoerd (6.000 van de reeds 29.000 betaald)
 • Aannemer heeft zijn firma heel anders voorgesteld dat het in werkelijkheid is
 • We betwijfelen of de voorgelegde referenties wel door hen uitgevoerd zijn
 • Zowel site als e-mailadressen hebben bvba in hun omschrijving, maar firma blijkt een gcv te zijn
 • Vanaf deze week zijn hun e-mailadressen niet langer bereikbaar en moeten we via een outlook mailadres communiceren
WIj vrezen het ergste en denken dat de firma niet verzekerd is tegen schade en dat men gewoon tijd aan het rekken is tot men failliet verklaard wordt. We merken wel dat er sinds onze betalingen een hele hoop privé aankopen en renovatie aan hun eigen woning gestart zijn.
We zijn reeds ten rade geweest bij een advocaat en die zei ons dat we vanwege de gcv niet veel kunnen doen behalve aandringen op een schikking, maar dat de kans groot is dat we ons geld kwijt zijn want hij is al eerder failliet gegaan en heeft ook procedures tegen hem lopen.

Mijn vraag is dan ook of wij dan echt niet kunnen ondernemen tegen een persoon die ons in zekere zin oplicht, een firma valselijk voorstelt, zichzelf (vermoedelijk) een rijkelijke wedde uitschrijf, klanten schade berokkend, failliet gaat en schulden kwijt is om dan gewoon opnieuw van 0 te herbeginnen.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
denlowie
Berichten: 14847
Juridisch actief: Nee

#2 , 2 jaar 5 maand geleden (19 aug 2017 09:05)

U geeft verstandig geweest door een advocaat te contacteren.

Ik wil je toch iets verduidelijken over het geen je schreef.

1/Als het nu een GCV is of een BVBA is dit doet er niks toe, je bent eigenlijk veel beter af met een GCV dan met een bvba want de aandeelhouders zijn 100% aansprakelijk als ze een faillissement hebben, dit is niet het geval bij een bvba.

2/Als dit nu een outlook mailadres is of een ander wat doet dit aan de zaak als je maar elkaar kan bereiken.
Mijn vraag is dan ook of wij dan echt niet kunnen ondernemen tegen een persoon die ons in zekere zin oplicht, een firma valselijk voorstelt, zichzelf (vermoedelijk) een rijkelijke wedde uitschrijf, klanten schade berokkend, failliet gaat en schulden kwijt is om dan gewoon opnieuw van 0 te herbeginnen.
3/ van oplichting is hier nog geen sprake,

4/ wat hij verdient daar heeft niemand zaken mee ook u advocaat niet, jullie hebben een contract met de GCV

5/failliet gaat en schulden kwijt is om dan gewoon opnieuw van 0 te herbeginnen, dit is de wet die gestemd is door de meerderheid van het volk, dus democratisch

U advocaat zal hem voor de rechtbank moeten brengen want anders kan er niks opgelost worden.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

mava105
Berichten: 18664
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 2 jaar 5 maand geleden (19 aug 2017 09:27)

Laat eventueel bewarend beslag leggen op zijn eigendommen (woning, vrachtwagens, bouwmachines enz)

Reclame

denlowie
Berichten: 14847
Juridisch actief: Nee

#4 , 2 jaar 5 maand geleden (19 aug 2017 09:47)

Laat eventueel bewarend beslag leggen op zijn eigendommen (woning, vrachtwagens, bouwmachines enz)
Als het een gcv is heb je pech !

Een bewarend beslag kan je niet op de aandeelhouders hun bezittingen, zij zijn de zaak niet.

Hoogst waarschijnlijk een gcv met een kapitaal van 1000€
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Stampertje
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 2 jaar 4 maand geleden (19 aug 2017 13:09)

@denlowie

feit over de e-mailadressen is gewoon dat ze sinds kort afgesloten zijn. 1 van hun gsm nummers is ook niet langer bereikbaar. Dat zijn dus duidelijke signalen.

We hebben ook net (bij rondgang met andere aannemer) opgemerkt dat er stabilisé in onze controleput van afvoerwater komt. Kans is dus groot dat er afvoerbuizen onder de oprit bij graafwerken beschadigd zijn.

Aannemer zelf reageert niet op telefoon of e-mails en geeft niets aan een verzekering aan.

We zijn gisterenavond pas voor de 1ste maal te rade geweest bij advocaat, maar die zei ons dat we best gewoon er iedere dag achter zitten want kans is erg groot dat hij failliet gaat en er dus niets te rapen zal zijn.
Is het nut dat we een procedure in gang steken voor 20k verlies + kleine 10k aan aangebrachte schade als we toch weten dat we uiteindelijk niets zullen zien?

denlowie
Berichten: 14847
Juridisch actief: Nee

#6 , 2 jaar 4 maand geleden (19 aug 2017 15:45)

Heeft het nut om een rechtszaak te beginnen?

Wel ik weet over de aannemer niks, maar zoals ik lees heeft hij al een faillissement achter de rug, dan is de vraag was het een bvba of een één man zaak, dit is zeer belangrijk !!!

Als hij al eens een faillissement persoonlijk heeft gehad kan hij niet verschoonbaar verklaart worden dit kan je maar één maal krijgen.
Als de GCV failliet gaat dan is hij persoonlijk ook failliet tenzij hij een gewiekste en slimme man !
Gaat hij failliet en hij is al eens failliet geweest dan zal hij jullie moeten betalen tenzij er nog voor u komen te staan, zoals banken en belastingen, btw, en rsz.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Stampertje
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#7 , 2 jaar 4 maand geleden (20 aug 2017 11:04)

Volgende zaken weten we tot op heden van onze aannemer
 • In 2015 is hij reeds failliet gegaan met een andere firma (GCV) en zou er ook sprake zijn van fraude
 • In maart 2016 heeft hij een nieuwe firma (GCV) opgestart met kapitaal van 1000€
 • In maart dit jaar had hij 2 dagvaardiging van de rsz en nog iets
 • Er lopen momenteel 2 dossier tegen hen van leveranciers voor openstaande betalingen
Gisteren merkten wij op dat er een probleem was met ons waterafvoer (paar weken op reis geweest dus niet eerder gemerkt). Na veel zoekwerk hebben we ontdekt dat ze bij het leggen van stabilisé op de oprit de beide controleputten gewoon toegesmeten zijn. Hierdoor hebben wij voor zowel regenwater als afvoerwater niet langer een aansluiting op de riolering.

De fouten stapelen zich op en naast ons geld dat we kwijt zijn lijkt het erop dat we ook voor een 10k aan schade hebben. Aannemer reageert niet op mails, neemt telefoon niet op en doet niet open als we aan de deur staan.
Het lijkt erop dat hij niet verzekerd is en de advocaat waarmee hij een overeenkomst zou opmaken trekken we ook in twijfel

Het kan toch niet dat wij ten lange laatste voor alles zelf opdraaien? Wat als hij nu met zijn gehuurde kraan in onze gevel had gereden en onze woning onbewoonbaar verklaard was?
Juridische procedure in gang stekken heeft volgens onze advocaat weinig nut want een gepluimd kieken kun je niet verder pluimen. Het zal ons uiteindelijk enkel maar meer geld kosten

denlowie
Berichten: 14847
Juridisch actief: Nee

#8 , 2 jaar 4 maand geleden (20 aug 2017 11:10)

Dus de eerste maal met een GCV 90% hij werkend vennoot dus persoonlijk faillissement en mischien verschoonbaar, dan kan hij nu de dans niet meer ontspringen.

Maar wanneer je u geld zal hebben???? binnen de 5 jaar of met 20 jaar wie gaat het zeggen ??
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

mava105
Berichten: 18664
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#9 , 2 jaar 4 maand geleden (20 aug 2017 12:38)

Daarom,voor je een belangrijke bestelling plaats, even de aannemer onder loep nemen, en zijn voorgeschiedenis opzoeken. Kan u veel geld en miserie besparen.

Terug naar “Aanneming”