Stappen aansprakelijkheid aannemer

DJSirMatthew
Topic Starter
Berichten: 111

Stappen aansprakelijkheid aannemer

#1 , 26 jun 2017 16:04

In 2016 een dragende muur laten wegslaan en potrel steken door een aannemer. Kort daarna bleken de ramen boven de potrel niet meer dicht te kunnen en waren er scheuren in de gevel die aansluit op een plat dak naar onze achterbouw toe. Aannemer is dit komen herstellen (met silicone en ramen met spietjes rechter gezet). Nu willen we verdere verbouwingen doen maar met een andere partij en een architect en deze trok bleek toen hij potrel zag. Helemaal niet volgens de regels van de kunst gedaan. En de kans is reëel dat bij verwijderen van het plat dak de ganse facade van de achtergevel mee komt. Dit moet dus hersteld worden (o.a. extra stabiliteit onder de potrel met koker want deze rust nu op een gemetst muurtje van 15 op 15 ofzo).

Ik veronderstel dat wij via stabiliteitsstudie een attest kunnen krijgen van de geleden schade . De volgende stap is dan een aangetekend schrijven met ingebreke stelling? Zetten wij in deze brief dat de aannemer zijn verzekering aanspreken moet? Kunnen wij eisen dat de herstellingen gebeuren op zijn kosten maar dat de herstellingswerken niet door hem mogen gebeuren wegens vertrouwensbreuk? Andere zaken die ik over het hoofd zie?

Ondanks dat de fouten duidelijk te bewijzen zijn (o.a. fotomateriaal), stel ik me de vraag indien de verzekering van de aannemer niet betalen wilt en/of de aannemer niet meewerken wilt, of deze procedure ook kort kan zijn? (meestal lees ik van ellenlange procedures, maar vraag me af of dit in overduidelijke gevallen ook zo is).

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Kali
Berichten: 762

#2 , 26 jun 2017 16:08

Indien de aannemer niet reageert of wenst tussen te komen na een aangetekend schrijven zal u een procedure dienen te starten, waarbij een gerechtsdeskundige dient aangesteld te worden (deze kosten dienen door u voorgeschoten te worden).

Zelfs bij overduidelijke gevallen dient deze procedure gevolgd te worden indien de aannemer niet minnelijk wenst te schikken.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#3 , 26 jun 2017 16:08

Deze procedures duren meestal zeer lang en zijn zeer duur wegens het onvermijdelijke aanstellen van gerechtelijke expert(en).
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 jun 2017 16:10

Maar ben je zelf niet in de fout door geen architect of ingenieur te hebben ondanks dit verplicht is voor draagmuren !
Wel een architect nodig als...

In geval van verbouwingswerken of werken aan de gevels waarbij de stabiliteit, het architectonisch karakter of de vormelijke kwaliteiten van het gebouw wijzigen, is wel degelijk een architect vereist. Dat is ook het geval voor alle verbouwingswerken die met een volume-uitbreiding gepaard gaan.

Als je geen architect aanstelt terwijl dat wettelijk wel verplicht is, riskeer je vervolging. Bovendien loop je ook een ander risico: als je aannemer slecht werk levert, zal je hiervoor geen (volledige) schadevergoeding kunnen eisen omdat er geen verplichte controle door een architect was.

Bron : livios
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 26 jun 2017 19:57

Heb je een schriftelijke offerte en een bestelling voor dit werk? Heb je al een officiële factuur (met btw) ontvangen?
Indien zwartwerk zal er bij de rechtbank ook niet veel te halen vallen.

DJSirMatthew
Topic Starter
Berichten: 111

#6 , 27 jun 2017 06:41

Geen offerte want mondelinge afspraak maar wel factuur en volledig betaald, dus geen zwart werk.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#7 , 27 jun 2017 08:32

Ik ben hier zeker geen specialist in maar m.i. heeft denlowie het bij het rechte eind. Bij werken die de stabiliteit kunnen in het gedrang brengen (o.a. draagmuren) dient verplicht beroep te worden gedaan op een architect of bouwkundig ingenieur (en mogelijk een vergunning te worden bekomen?). Als u dat niet heeft gedaan vrees ik dat er een groot probleem is, niet enkel voor de aannemer maar ook voor uzelf.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

DJSirMatthew
Topic Starter
Berichten: 111

#8 , 28 jun 2017 14:58

Bij werken die de stabiliteit kunnen in het gedrang brengen (o.a. draagmuren) dient verplicht beroep te worden gedaan op een architect of bouwkundig ingenieur (en mogelijk een vergunning te worden bekomen?).

Waar staat dat dit verplicht is, volgens info van onze architect en het stabiliteitsstudiebureau dat we plannen in te schakelen is dat geen verplichting van de bouwheer maar wel van de aannemer om in te schatten of dit nodig zou zijn of niet.

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#9 , 28 jun 2017 15:03


denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#10 , 28 jun 2017 16:09


Waar staat dat dit verplicht is,
Wel in de link van mava !

En ook

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ ... ect-nodig/
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Aanneming”