Pagina 1 van 1
Boeteclausule aannemer?
Geplaatst: 26 aug 2016 07:02
door evgoeth
Hallo,
Op 1 februari van dit jaar zijn we begonnen met werken.
Vermoedelijke duur 80 dagen.
Ik stipuleer wat in de overeenkomst staat : "Indien de werken langer als 126 dagen zouden duren dient dient de aannemer een boete te betalen gelijk aan 45 euro per werkdag dat de werken langer zullen aanslepen.
Het behoort de bouwheer toe de aannemer aangetekend in gebreke te stellen en hem vooraf kenbaar te maken vanaf wanneer de boeteclause zal toegepast worden.
Onder werkdag wordt verstaan : iederen dag dat er normaal kan gewerkt worden in de bouwsector. Zo zullen bijvoorbeeld de vriesdagen, weerverletdagen, te late keuzes door de opdrachtgever of overmacht niet in aanmerking kunnen worden genomen als werkdag voor buitenwerken.
Ondertussen zitten we aan 150 werkdagen, minus misschien enkele feesdagen.
Het is al één en al miserie geweest.
Gisteren was de druppel die de emmer deed overlopen, nadat de aannemer een container had besteld die ze kwamen ophalen, die de aannemer had moeten betalen, en wat niet was gebeurd, waardoor een ganse discussie was ontstaan met de leverancier van de container waardoor hij er even mee dreigde de container gewoon terug leeg te storten voor onze deur. Uiteindelijk hebben wij deze container betaald.
Heeft er iemand een voorbeeld hoe ik zulke brief opstel?
Bedankt.
Re: Boeteclausule aannemer?
Geplaatst: 26 aug 2016 13:19
door Schuppenzot
Wat wil je uw aannemer allemaal laten weten?
Enkel dat u gebruik gaat maken van de boeteclausule?
Je kan toch in het mooi Nederlands zeggen dat je gebruik gaat maken van de boeteclausule met ingang van datum xxxx. Geef hem nog even de tijd om af te werken. Schrijf kort hoe je de termijn berekend hebt (bewijs van start werken?).
Reden opgeven moet niet. Misschien nog wel handig om te vermelden hoe de vereffening gaat gebeuren.
Re: Boeteclausule aannemer?
Geplaatst: 26 aug 2016 13:31
door KJ86
Ondertussen zitten we aan 150 werkdagen, minus misschien enkele feesdagen.
Je doet alsof de werken nog niet afgerond zijn, ik denk dat je dan beter kan wachten en de aannemer pas in gebreke stellen na de oplevering.
Gisteren was de druppel die de emmer deed overlopen, nadat de aannemer een container had besteld die ze kwamen ophalen, die de aannemer had moeten betalen, en wat niet was gebeurd, waardoor een ganse discussie was ontstaan met de leverancier van de container waardoor hij er even mee dreigde de container gewoon terug leeg te storten voor onze deur. Uiteindelijk hebben wij deze container betaald
Daar kan de aannemer toch niets aan doen, ze moeten de factuur maar achteraf sturen. .
Je hebt u serieus laten doen door die chauffeur van de containerdienst. Ik wed dat het pure bluf was, die mannen weten normaal gezien wel dat ze niet mogen sluikstorten. Je had hem die container moeten laten ledigen, filmpje met smartphone, politie bellen en dan genieten van hoe dat die dommerik alles terug in zijn container moet smijten.
Re: Boeteclausule aannemer?
Geplaatst: 26 aug 2016 14:10
door evgoeth
Ah, dus zijn we weeral verondersteld om te weten dat het pure bluf was, terwijl er gisteren een container stond zonder parkeerverbod, en half op straat omdat er anders geen parkeerplaats was? Omdat de aannemer zelfs aanvankelijk niet zinnens was om een container te huren om zand af te voeren.
De container was de dag ervoor geregeld en moest maar 1 dag blijven staan. Was geregeld bij een firma die hij regelmatig gebruikt maar er was telefonisch afgesproken dat de betaling van de container bij levering ging gebeuren. Gezien het feit dat de aannemer al terug weg was bij levering (tiens, hoe zou dat komen), was er overeengekomen dat er betaald zou worden bij afhaling.
Het wasl de vierde keer was dat hij een poging had gedaan om een put te graven om de septische put in te steken. En dat bij de derde poging die hij deed om die put te steken, ze er bijna waren, maar er toch een stuk terug inzakte, en ze besloten om die berg stabilisé die toch al geleverd was (ah ja, want het ging die dag klaar zijn) dan maar in die put te smijten om die dicht te gooien en het later nog eens zouden proberen. Zodat we nu met een putdeksel in het midden van onze tuin zitten omdat meneer het niet zag zitten om die eerst put terug open te gooien met boorhamers en/of kraan.
(Die wij dan mochten betalen alhoewel zowel wij als de architect hadden gezegd dat die stabilisé in die put géén goed idee was.)
De aannemer gaf zelf toe dat hij wist dat hij het vergeten was, maar dat hij op een uur rijden woont van ons en niet terug kon komen om te betalen. Zo ga je toch ook niet om met de mensen die je voor jezelf laat werken, laat dat nu eender wie zijn?
Wij nemen een aannemer onder de arm, betalen een pak meer dan wanneer we alles zelf regelen omdat we noch de tijd, noch de kennis hebben om dit zelf te regelen. Dan moet het wel geregeld worden he, en dan moet je niet voor een voldongen feit staan.
En die containerchauffeur was inderdaad gene gewone gast. Maar ik heb het al helemaal niet met mensen die tegen hun container staan trappen, de deuren van container open smijten alsof het klapdeurtjes van een saloon zijn en zo staan te roepen dat de buren aan de andere kant van het straat het hadden gehoord. Pus al die kinderen die erop stonden te kijken omdat het niet een speelstraat in onze straat is.
Wat doe je dan? Je doet om goed te doen. En daar dan voor afgestraft worden?
Kan ik de aannemer nog in gebreke stellen als alles opgeleverd is? Er moeten inderdaad nog zaken worden gedaan, aansluiting riolering en afvoerleidingen, klein deeltje keuken, gevelbekleding, keuring van de elektrische installatie, ...
Re: Boeteclausule aannemer?
Geplaatst: 07 sep 2016 17:30
door evgoeth
Even voortgaan op dezelfde topic.
Stel dat je aannemer de werken net op tijd oplevert, je probeert de boeteclausule in te roepen maar dat zal waarschijnlijk niet lukken wegens veel weerverletdagen e.d., kan je alsnog weigeren om (een deel) te betalen, gewoon omdat hij een prutser is, afspraken niet nakomt, zijn onderaannemers niet in de hand heeft, telkenmale mensen moet laten terugkomen om werk opnieuw en opnieuw te doen, enzovoort?
Je bent met een goed gevoel in deze persoon en eindigt met een totaal ander beeld en gedesillusioneerd tot in de hoogste graad.
Mogen die mensen daar dan zomaar mee wegkomen, wetende dat ze je de duivel hebben aangedaan gedurende x aantal weken?
De werken zijn nog niet gedaan maar zullen hopelijk in de komende weken afgewerkt worden, hij heeft zelf vanwege zijn onkunde héél erg veel extra kosten gehad aan onze werf, moeten wij nu medelijden met hem hebben dat hij ons maanden fysiek en mentaal ziek heeft gemaakt of gewoon onze k*k intrekken, concluderen dat één keer goed is maar nooit meer en verderdoen?
Wat zouden onze kansen in de rechtbank zijn, moest het zo ver komen?