Pagina 1 van 1
opzeggen contract aannemer
Geplaatst: 10 aug 2014 16:36
door thomasvank
Begin februari bevestigde ik een offerte voor dakwerken via e - mail.
Einde maart krijg ik van de aannemer de bevestiging dat de werken de eerste week van mei 2014 opgestart zullen worden.
Sindsdien heb ik niets meer van de aannemer gehoord.
Telefoon word niet meer opgenomen.
Kan ik beschouwen dat er voldoende termijn verstreken is om een nieuw contract bij een andere aannemer te ondertekenen.
Of moet ik een aangetekend schrijven met ingebrekestelling opteren.
Hartelijk dank alvast?
Re: opzeggen contract aannemer
Geplaatst: 10 aug 2014 16:42
door mava105
Beginnen met een AS en hem een nieuwe begindatum voorstellen. Zonder zijn akkoord kan en mag je geen andere aannemer aanstellen. Je zou anders later 2 x moeten betalen
Re: opzeggen contract aannemer
Geplaatst: 10 aug 2014 16:51
door thomasvank
Met iemand die niets van zich laat horen is het moeilijk om nog samen te werken.
Kan ik met een ingebrekestelling het contract niet ontbinden?
Re: opzeggen contract aannemer
Geplaatst: 10 aug 2014 19:38
door mava105
Niet zonder ZIJN akkoord.
Re: opzeggen contract aannemer
Geplaatst: 10 aug 2014 19:50
door Franciscus
U zal hem eerst de KANS moeten geven om te beginnen. Dus spreek duidelijke data af in uw brieven.
Pas daarna kan u starten met ontbinding van het contract ofwel via zijn akkoord OP papier anders zal u best naar rechtbank gaan welke hangt af van bedrag onder of boven € 1860.
Kijk ook na of hij nog via ondernemingsnummer/adres in kruispuntbank staat.
Nog op dat adres woont ( via gemeente) - website enz ...
Re: opzeggen contract aannemer
Geplaatst: 11 aug 2014 08:30
door thomasvank
Gezien dat het om een volledig nieuw dak gaat ligt het bedrag om en bij de €30 000.
Wordt dat dan zoiso rechtbank? En welke termijn moet hiervoor voorzien worden?
Hoe moet ik volgend artikel interpreteren? Mij lijkt me vooral de eerste zin in mijn voordeel te spreken, de rest minder.
Art. 1184. In wederkerige contracten is de ontbindende voorwaarde altijd stilzwijgend begrepen, voor het geval dat een van beide partijen haar verbintenis niet nakomt.
In dit geval is het contract niet van rechtswege ontbonden. De partij jegens wie de verbintenis niet is uitgevoerd, heeft de keus om ofwel de andere partij te noodzaken de overeenkomst uit te voeren, wanneer de uitvoering mogelijk is, ofwel de ontbinding van de overeenkomst te vorderen, met schadevergoeding.
De ontbinding moet in rechte gevorderd worden, en aan de verweerder kan, naar gelang van de omstandigheden, uitstel worden verleend.
Re: opzeggen contract aannemer
Geplaatst: 11 aug 2014 09:09
door Turaki
U stuurt hem een AS waarin u hem vraagt een nieuwe startdatum voor te stellen, waarbij u verwacht dat deze binnen een redelijke periode ligt (bv in de komende 3 maanden), en dat u dit voorstel binnen de 2 weken verwacht. Dat, indien hij niet tijdig antwoord, of niet binnen een redelijke termijn wenst te beginnen, u er van uitgaat dat hij het contract wenst te ontbinden, en u verwacht dat hij dan ook binnen dezelfde termijn (2 weken) uw voorschot terugstort (als u dit betaald heeft), plus een schadevergoeding gelijk aan het betaalde voorschot (als u dit betaald heeft) volgens artikel 1590 BW, oftewel gelijk aan 10% van het totaal bedrag (als u geen voorschot heeft betaald) volgens artikel 1184 BW. Dat u, indien nodig, uw rechten zal doen gelden voor de rechtbank op zijn kosten.
Met vriendelijke groet uiteraard, en kopie met de gewone post en naar elkaar verwijzen.
Komt uw AS terug, ongeopend bewaren voor een eventuele latere rechtszaak, om aan te tonen dat u meer dan redelijk bent geweest, en hem alle kansen heeft gegeven om zijn kant van het contract na te leven.
Re: opzeggen contract aannemer
Geplaatst: 11 aug 2014 22:11
door VGM-Dennis
Volgens art BW 1184 kan de rechter de overeenkomst ontbinden lastend de bouwheer of lastens de aannemer. Het moet dan wel gaan om ernstige of toerekenbare wanprestaties.
De nalatige partij moet voorafgaandelijk in gebreke worden gesteld. M.a.w. hij krijgt dan de mogelijkheden om de gebreken en/of wanprestaties te herstellen.
Als echter een der partijen zelf aangeeft de werkzaamheden niet meer te willen voortzetten, dan dient de andere partij niet meer in gebreke te stellen.
De rechter gaat de ontbinding uitspreken nadat hij beoordeeld heeft of het wel degelijk om een ernstig gebrek gaat. Hij beschikt hiervoor over een ruime appreciatiebevoegdheid.
De rechter kan i.p.v. onmiddellijk ook voorwaardelijk ontbinden. M.a.w. de partij die in gebreke blijft krijgt een bepaalde tijd om alsnog zijn gebreken te herstellen.