10 jarige aansprakelijkheid

egeltje
Topic Starter
Berichten: 150

10 jarige aansprakelijkheid

#1 , 05 dec 2013 23:53

Hoe zit het met de aansprakelijkheid als een aannemer-Bvba (vrijwillig) stopt? Wordt de vereffenaar dan aansprakelijk? En hoe zit het als hij failliet gaat?

Sent from my HTC Desire X using Tapatalk

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 06 dec 2013 00:03

Aannemers, architecten en andere betrokken partijen zijn verantwoordelijk voor de constructie die ze geconcipieerd en afgeleverd hebben, ook na hun pensionering, faillissement of zelfs hun overlijden:

Wanneer een zelfstandige aannemer die onder de vorm van een eenmanszaak werkt, zonder meer zijn beroepsactiviteit stopzet (bijvoorbeeld op pensioengerechtigde leeftijd), blijft hij gedurende de tienjarige periode met zijn eigen vermogen verantwoordelijk voor de vergoeding van de schade die wordt veroorzaakt aan of door de uitgevoerde werken.

Bij de stopzetting van de activiteit door een handelsvennootschap, komt er niet automatisch een einde aan het bestaan van deze vennootschap. Zolang een handelsvennootschap niet werd ontbonden en niet volledig is vereffend, blijft de vennootschap in vereffening verantwoordelijk voor de door haar uitgevoerde werken. De benadeelde kan een vordering inleiden tegen de vereffenaar van de vennootschap. De vereffenaar doet er dus goed aan een reserve aan te leggen om eventuele aanspraken op basis van de tienjarige aansprakelijkheid op te vangen.

Een zelfstandige aannemer die in de loop van zijn carrière een handelsvennootschap opricht, bevindt zich in dezelfde positie als de zelfstandige aannemer die op pensioen gaat en blijft dus aansprakelijk. Men kan dit verhelpen door de rechten en plichten te laten overnemen door de vennootschap. Indien de aannemer dan wordt aangesproken, kan hij de vennootschap in vrijwaring roepen.

Ook bij faillissement of gerechtelijk reorganisatie van de aannemer blijft de tienjarige aansprakelijkheid bestaan, maar het probleem is dat er meestal geen voldoende onderpand meer voorhanden is om een eventuele vordering te verzilveren.

De bouwheer die beschikt over een vordering op basis van de tienjarige aansprakelijkheid, zal enkel een schuldvordering kunnen indienen bij de curator van de gefailleerde om de vergoeding van de door hem geleden schade te laten opnemen. Dit is een schuldvordering die in het gewoon passief zal opgenomen worden. De kans dat de bouwheer daadwerkelijk een vergoeding zal ontvangen voor de geleden schade, is dus gering.

De bouwheer kan ook de onderaannemers niet rechtstreeks aanspreken, voor zover de vordering betrekking heeft op een schade die het gevolg is van een gebrekkige uitvoering van de overeenkomst. Enkel wanneer de bouwheer ingeval van faillissement van zijn aannemer zelf wordt aangesproken door een rechtstreekse vordering van een onderaannemer, kan hij wel alle klachten en verweermiddelen formuleren omtrent de uitgevoerde werken dewelke hij tegen de gefailleerde had kunnen inroepen.

Indien de tienjarige aansprakelijkheid verzekerd is, beschikt de opdrachtgever wel over de mogelijkheid om een rechtstreekse vordering in te stellen tegen de verzekeraar (artikel 86 van de Wet op de landverzekeringsovereenkomst van 25 juni 1992).

Bij het overlijden van een natuurlijke persoon, gaat diens vermogen over op zijn erfgenamen d.w.z. zowel het actief als het passief bestanddeel van de nalatenschap. Dit houdt in dat de erfgenamen de tienjarige aansprakelijkheid erven. Zij zijn derhalve gehouden om de schade te vergoeden die ontstaat uit hoofde van werken die door de overledene werden uitgevoerd en dit gedurende tien jaar na de aanvaarding van de werken.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Reclame

Terug naar “Aanneming”