ondertekende offerte SOD firma

YTW34
Topic Starter
Berichten: 4

ondertekende offerte SOD firma

#1 , 15 mei 2013 21:34

Wij hebben 8 maand geleden een offerte bij een Sleutel Op de Deur (SOD) firma ondertekend voor een uitgebreide verbouwing waarbij de ruwbouw en het dakgebinte van de huidige woning blijft staan en waarbij een stuk wordt bijgebouwd. Onder deze ondertekende offerte staat duidelijk vermeld dat deze offerte als opdracht tot uitvoering van de beschreven werken geldt.
Er is ons geen document "bouwovereenkomst" voorgelegd op dat moment.
We hebben een onafhankelijke architect.

De prijsopgave in de ondertekende offerte was gedetailleerd maar voor sommige punten was er een budget voorzien bij ondertekening. We zouden nog verschillende offertes krijgen om die leemtes in te vullen. Wat niet echt gebeurd is (telkens één aanbod, ten nemen).
Nu is de offerte al enkele keren herwerkt en worden die budgetten telkens overschreden. Waar eerst 40.000 euro zou volstaan voor verwarming is dat nu 60.000 geworden, zonder dat wij andere eisen hebben gesteld. Zelfde verhaal voor buitenschrijnwerk van 50.000 naar 70.000 euro, ventilatiesysteem + 2000, stabiliteitswerken + 24000 (stijging bijna 100%), rioleringen + 2500 (stijging > 100%).
Verder is in de laatste versie bij tal van items bv. grondwerken, funderingswerken, timmerwerk, riolering, sanitair leggen, metselwerk, .. een opsplitsing gebeurd in budget 'werkuren' en budget 'materiaal', met vermelding dat dit nog te verrekenen is volgens weekverslag. Eventueel volgens gepresteerde uren van onderaannemer, te vermeerderen met 20% voor coördinatiewerken.
Er wordt nu ook gewerkt met varianten: elementen die op het plan staan van de architect maar die niet onmisbaar zijn kunnen er nu als dure optie worden bijgenomen.

Dus de ondertekende offerte en de offerte die nu te ondertekenen klaarligt lopen sterk uit elkaar.: er is een verschil van 13,5%,en dat is hier meer dan 100.000 euro.
Indien de huidige offerte de eerste zou geweest zijn, had ik die niet ondertekend, maar van de vorige waren we tevreden en we hebben 5% voorschot betaald.

Ik begin er meer en meer voor te voelen om het SOD verhaal te laten voor wat het is. De prijs stijgt oncontroleerbaar. Temeer daar sommige items in de offerte nog steeds niet zijn uitgewerkt (waaronder elektriciteit).
Hierover klagen bij de SOD firma haalt tot nu niks uit. We hadden in de ondertekende offerte laten stipuleren dat we de keuken en verwarming uit de offerte zouden kunnen halen indien de SOD firma hiervoor geen goede prijs kon voorleggen. Dat kunnen we zeker al uitoefenen.
Maar is er een mogelijkheid om onder de verbintenis uit te komen? Is een ondertekende offerte een sterke verbintenis (ook zonder ondertekende bouwovereenkomst) en is het feit dat de SOD firma zich (tot nu) al 13,5% heeft vergist een argument?
(bij alle items in de offerte staat geschreven 'voorzien budget werkuren' en 'voorzien budget materiaal', wat volgens mij inhoudt dat ze hier wel over zulen gaan).

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22287
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 16 mei 2013 10:31

Een verbouwing van een bestaand huis laten uitvoeren door een SOD firma is nooit een goed idee.
Deze firmùa's zijn gespecialiseerd in NIEUWBOUW.
Heb je een eigen architekt, of is het iemand gebonden aan de SOD firma.
Neem een eigen architekt, laat die een lastenboek opstellen en een meetstaat, en vraag prijs aan een gewon aannemer. Uw architekt kan de eenheidsprijzen nakijken. Zal stukken goedkoper komen, en je weet zwart op wit wat je zal krijgen.

YTW34
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 17 mei 2013 13:52

DAnk voor uw antwoord.
U zal wel gelijk hebben, maar het feit is dus dat we een offerte getekend hebben die na ondertekening een eigen leven lijkt te leiden en blijft groeien tot een punt dat we het teveel vinden.
En dat is de vraag: kunnen we er in deze omstandigheden het ondertekenen van de offerte nietig laten verklaren.

Reclame

mava105
Berichten: 22287
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 17 mei 2013 16:00

Wat staat er in de algemene voorwaarden?
Als je een offerte hebt ondertekend, moet aannemer die ook uitvoeren voor die prijs, tenzij hij zo slim is geweest een pak voorwaarden te vootrzien, die jij blijkbaar niet hebt gelezen (kleine lettertjes)
Best eens te rade gaan bij een advokaat om hier onderuit te kunnen.

YTW34
Topic Starter
Berichten: 4

#5 , 18 mei 2013 00:06

Er staat niks op die offerte.
Enkel dat een ondertekende offerte geldt als een bouwopdracht. Verder in het geheel niks.
Bouwovereenkomst hebben we niet ondertekend.
Het is net dat wat we ons afvragen:
- we hebben een offerte ondertekend, wat geldt als bouwopdracht
- geen bouwovereenkomst ondertekend
- er staan geen voorwaarden op de offerte
- er staan geen kleine letters of wat dan ook
- de offerte van vandaag is niet meer diegene die we ondertekend hebben, 15% is er al bijgekomen

Kunnen we hier onder uit?

mava105
Berichten: 22287
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 18 mei 2013 12:12

Staat op die offerte dan een beschrijving van welk type woning jullie laten bouwen, en met welke materialen?
Als ik uw post zo lees heb je getekend voor een kippenkot in golfkarton, en als je meer wil, zal dat via bijkomende offertes zijn, die jullie blijkbaar verplicht zijn te aanvaarden.

YTW34
Topic Starter
Berichten: 4

#7 , 18 mei 2013 20:00

Uiteraard is de offerte volledig uitgewerkt en is alles gebudgetteerd.
Alleen komt er bij elke vergadering een "herziening".

En neen, het is geen kippenhok.

Quercus
Berichten: 32

#8 , 21 mei 2013 13:05

ik heb dit ooit ook aan de hand gehad met ons industrieel pand. Wij hadden dus een intentieverklaring ondertekend en vanaf dat moment kwam er elke vergadering kosten bij. Toen bv bleek dat de maat van de welfsels dusdanig licht uitgevoerd was dat er geen twee personen naast elkaar op de afgewerkte vloer konden staan, bleek daarvoor een meerprijs van 16000 euro ex btw te worden aangerekend zodat dat wel kon.
Ik heb die vent eruit gegooid en hem een tegeneis van 28000 euro gesteld omdat het al een jaar vertraging opliep en dus ook de kosten van onze lening. We hebben er nooit nog iets van gehoord.

k.b.
Berichten: 876

#9 , 21 mei 2013 14:54

ik heb dit ooit ook aan de hand gehad met ons industrieel pand. Wij hadden dus een intentieverklaring ondertekend en vanaf dat moment kwam er elke vergadering kosten bij. Toen bv bleek dat de maat van de welfsels dusdanig licht uitgevoerd was dat er geen twee personen naast elkaar op de afgewerkte vloer konden staan, bleek daarvoor een meerprijs van 16000 euro ex btw te worden aangerekend zodat dat wel kon.
Ik heb die vent eruit gegooid en hem een tegeneis van 28000 euro gesteld omdat het al een jaar vertraging opliep en dus ook de kosten van onze lening. We hebben er nooit nog iets van gehoord. Firma was jaraco.
Hij stond dan ook nergens met deze "meerprijs" ... het is immers aannemelijk dat er gerekend wordt met een vloerbelasting van 300 kg/m² voor bureelruimtes bij opgave van de prijs ... dit is standaard ...
Anders was het geweest als je een bureelruimte op het verdiep wou gebruiken als "archiefruimte" en hier archiefrekken wou plaatsen met een gevuld gewicht van 600 kg/m² ...

De vraag is natuurlijk wat dient TS te doen ...

En wat is er van uw tegeneis gekomen ?

k.b.

Quercus
Berichten: 32

#10 , 21 mei 2013 22:19

Er is niks van gekomen, omdat ik er niet mee door gegaan ben wegens de drukte van bouwen en alles wat daarbij komt kijken.

Om even terug te komen op de kwestie: is het ook niet de taak van de architect om te kijken of alles goed verloopt en uw aannemer te checken zodat alles eerlijk en correct verloopt?

Terug naar “Aanneming”