Hoe aannemingscontract verbreken in deze omstandigheden ?

stevo!
Topic Starter
Berichten: 4

Hoe aannemingscontract verbreken in deze omstandigheden ?

#1 , 07 mei 2007 11:57

We hebben een probleem met onze aannemer.

Het betreft een aannemingscontract voor het metselen van de gevelstenen voor onze nieuwbouw.

De normale duur van de werken is door de architect geschat op ongeveer 2 a 3 weken.
Er werd een vaste prijs afgesproken en een voorschot van 40% betaald,
contractueel is er geen einddatum vastgelegd.
Het is wel zo dat er vermeld werd dat de werken moesten aanvangen half februari.

Nu zijn we ondertussen drie maanden later met volgend resultaat :

1. Aannemer is ??n maand te laat begonnen. (In die periode was hij totaal neit bereikbaar)

2. De afgelopen twee maanden werd er gewerkt aan een niet aanvaardbaar tempo. gemiddeld enkele uren per week. Resultaat is dat na twee maanden werk er slecht 12% van de uit te voeren werkzaamheden werden uitgevoerd. Aan dit tempo zal het meer dan 1,5 jaar duren eer de werken zijn voltooid, welk sterk afwijkt van de "normale doorlooptijd" ven enkele weken.

3. Bijkomend probleem is dat deze aannemer elke vorm van communicatie weigert. Neemt nooit de telefoon op, is nooit thuis, en weigert aangetekende brieven te ontvangen.

4. De rotswolisolatie mag volgens de voorschriften van de fabricant maximum 1 maand in open lucht staan. Doordat er nu reeds twee maanden gewerkt wordt is de garantie van de isolatiematerialen reeds vervallen.

5. Contractueel is bepaald dat de afgesproken prijs inclusief een metserdiener is. Nu komt de aannemer maar alleen, wat het rendement en looptijd van de werken niet ten goede komt.

Hoe kunnen wij onze overeenkomst met deze aannemer verbreken. Liefst nog met recuperatie van het voorschot.
Kunnen wij een schadevergoeding vorderen voor geleden schade? We hebben geen vertrouwen meer in deze persoon aangezien hij steeds valse beloftes maakt, het probleem is wel dat we opnieuw zullen moeten zoeken naar een andere aannemer, hier zal ook weer de nodige tijd overgaan zodat de totale vertraging wellicht meer dan 6 maanden zal bedragen.

Door de garantieproblemen met de isolatie (door traag verloop van de werken) dacht ik misschien dat een rechtzaak in kortgeding mogelijk was, om te vermijden dat de isolatie nog verder aan kwaliteit verliest. Wat zijn hier de mogelijkheden.

Enfin, een ingewikkeld verhaal en vele vragen,
Alvast bedankt,
Groetjes,
Joris.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 07 mei 2007 19:41

Aangetekende brief sturen naar de aannemer waarin u klaar en duidelijk eist dat de werken voor een bepaalde datum af zijn en u hem verwittigt dat als dit niet het geval is u de overeenkomst als ontbonden in zijn nadeel beschouwt.

Na verloop van deze termijn kan u dan een nieuw aangetekend schrijven versturen waarbij u de overeenkomst als ontbonden beschouwt in zijn nadeel.

Daarna vordering instellen om een deskundige te laten aanstellen die de waarde van de uitgevoerde werken kan ramen evenals de schade aan het isolatiemateriaal.

Best dus een advocaat nemen.

scorpioen

stevo!
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 07 mei 2007 21:43

Bedankt voor de info.

We hebben zojuist via architect vernomen dat we over twee weken een aannemer kunnen aanstellen om de werken verder af te werken. Deze wil een termijn van drie werkweken vastleggen voor de uitvoering. Probleem is dat dit enkel maar kan indien we over twee weken kunnen van start gaan, dit past maw in zijn planning om even tussendoor zijn agenda op te vullen. Indien we hierop kunnen ingaan vermijden we een nieuwe zoektocht met eventueel nieuwe wachttijden tot zes maanden.

Het probleem om dus van het contract af te geraken stelt zich dus des te meer, en zelfs vrij dringend.

Wij hebben de aannemer 6 weken geleden via aangetekend schrijven en via fax in gebreke gesteld wegens het niet komen opdagen op de werf.
Hierin hebben we hem aangemaand om onmiddellijk op voltijdse basis de werken verder te zetten. Indien hij aan deze voorwaarde niet voldeed, hebben we gesteld de nodige procedure's in gang te zetten voor het bekomen van een schadevergoeding wegens contractbreuk.
Het aangetekend schrijven was geaddresseerd aan zijn hoofdverblijftplaats (eenmanszaak) maar werd door hem nooit afgehaald. We hebben dit via de post terug verkregen.

Nu zijn we dus 6 weken later en er is noemenswaardig geen vordering gemaakt.

Mijn uiteindelijke vraag : Indien wij hem nu via aangetekend schrijven mededelen dat we het contract als ontbonden verklaren in zijn nadeel, wegens bovenstaande redenen dus, bestaat dan het risico dat we de volledige som van de werken verschuldigd zijn, omdat wij dan eenzijdig de overeenkomst verbreken ?

Het probleem is eigenlijk dat wij hem geen realistische tijd kunnen voorstellen waarin hij de werken dient af te maken, dit in het geval dat we de andere aannemer de werken zouden laten uitvoeren.

Groetjes
Stevo!

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 07 mei 2007 22:39

Vooraleer een andere aannemer aan het werk te zetten doet u er toch best aan een deskundige te laten aanstellen door de rechtbank om te laten vaststellen op wat de huidige aannemer recht heeft voor het door hem uitgevoerde werk. Anders zal het moeilijk worden iets van het voorschot terug te krijgen.

Verder is het moeilijk iets te zeggen over een brief die u verstuurd hebt zonder die brief gelezen te hebben.

Best is dus een advocaat te raadplegen.

scorpioen

Koenraad
Berichten: 21
Contacteer: Website

#5 , 11 mei 2007 16:32

Beste,

Wist u dat er een verzoeningscommissie bestaat voor dit soort geschillen ?
Zie http://www.bouwverzoening.be/index.php?st=index
Misschien de moeite waard om met die mensen de eerste plooien glad te strijken?
www.woonforum.be

Terug naar “Aanneming”