nieuwbouw en vocht

Spoox
Topic Starter
Berichten: 1

nieuwbouw en vocht

#1 , 25 jan 2012 19:37

hallo,

Ik heb al een beetje liggen rondlezen op dit forum maar stel toch liefst mijn vraag nog eens apart voor de zekerheid.
Ik heb in september 2010 een nieuwbouw gelijkvloers appartement gekocht.
Vrij kort nadat we in de woning ingetrokken zijn, zijn er vochtproblemen ontstaan. Vooral in onze slaapkamer (3 buitenmuren) en bureau (muur aangrenzend aan badkamer, maar geen enkele buitenmuur daar).

De aannemer is reeds verschillende keren komen kijken, maar is blijkbaar niet in staat om het op te lossen, hij heeft een paar dingen geprobeerd (bv. tegeltjes uitbreken en opnieuw mortel aanbrengen, ed...). Uiteindelijk is dat zo toch al een jaartje zijn beloop aan het gaan en zijn we het toch wel een "beetje" beu. Wij hebben dan de externe firma "MurProtec" aangeschreven en daar is vandaag een vertegenwoordiger van langsgekomen die de problemen in huis bekeken heeft. Naast het feit dat hij een toch nogal drastische en voor ons dure oplossing voorstelde, maakte hij toch wel opmerkingen over de gebrekkige kwaliteit van bouwen en het gebruikte materiaal door de aannemer die het gebouwd heeft.
Vallen het ontstaan van vocht- en schimmelproblemen onder de aannemersaansprakelijkheid? Er is in onze slaapkamer zo een standaard verluchtingsysteem voorzien maar dat is totaal ontoereikend. Kunnen wij de vochtproblemen in ons huis laten herstellen /oplossen door externen en nadien de factuur doorschuiven naar de aannemer? Ziet de wet hem überhaupt als 'in gebreke' in dit geval?

Alvast bedankt,

Christof

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22287
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 25 jan 2012 20:05

Eigenmachtig de beslissing nemen om te laten herstellen en de faktuur doorschuiven mag niet. U zal via de vrederechter moeten, die dan meer dan waarschijnlijk een expert zal aanstellen, van wie u het (hoge)voorschot zal moeten betalen, die dan een paar maanden (en soms nog meer) de tijd zal nemen om dat te onderzoeken en zijn verslag neer te leggen, en dan pas zal de VR beslissen wat er dient te gebeuren en wie dient te betalen. Indien u wint, kan u het voorschot dat u al betaalde, terugvorderen van de aannemer.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 27 jan 2012 11:20

"Analoog past men dan de regel van artikel 1643 B.W....toe",T.P.R.,1985, p.1257-1258,inzake aannemingen.

‘Zichtbare gebreken worden gedekt zodra er definitieve aanvaarding is‘(Cass.,4 maart 1977,R.W.,1976-77,2413).

‘De goedkeuring van het werk door de opdrachtgever stelt de aannemer niet vrij van zijn aansprakelijkheid voor de verborgen gebreken,ook al tasten deze de stevigheid van het gebouw of een essentiëel bestanddeel ervan niet aan‘(Cass. 25 oktober 1985,R.W. 1988-89,670-675,noot VAN SCHOUBROECK,C.)
‘Een aannemer van werk wordt niet vermoed kennis te hebben van het verborgen gebrek dat het door hem vervaardigde werk aantast’[Kh.Hasselt 5 juni 2001(D.A. t. L.V.),R.W.2003-04,390-391].

‘Bij ernstige tekortkoming van de schuldenaar en wanneer de omstandigheden een snelle oplossing vereisen en men de uitslag van een proces niet kan afwachten,mag de schuldeiser op eigen risico een derde aanspreken ter uitvoering van de overeenkomst,zonder zich voorafgaandelijk tot de rechter te moeten wenden. Zulke handeling veronderstelt nochtans dat al de nodige maatregelen getroffen worden om de rechten van de verdediging te vrijwaren en een doeltreffende gerechtelijke controle a posteriori mogelijk te maken:-1.de plaatsbeschrijving,het verlaten van de werf,de vorderingsstaat,de eventuele gebreken moeten opgenomen worden in een gerechtelijke of minstens tegensprekelijke vaststellingsakte;-2.de aannemer dient,zonder verwijl,in gebreke te worden gesteld om de aangeklaagde tekortkomingen ongedaan te maken;-3.hem moet een redelijke termijn worden verleend om zijn verplichtingen na te leven‘(Luik 1 oktober 1991,T.Aann.1993,302,noot FLAMME,P.).

‘Vrij kort nadat we in de woning ingetrokken zijn, zijn er vochtproblemen ontstaan’ + ‘Kunnen wij de vochtproblemen in ons huis laten herstellen /oplossen door externen’.

Indien u aantoont dat de vochtplekken te wijten zijn aan een verborgen gebrek dan is uw verkoper hiervoor aansprakelijk.Om het herstel door een ’externe’ te laten oplossen dient voldaan aan voornoemd Luiks arrest.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Aanneming”