aannemer niet geregistreerd, probleem fiscus

remie
Topic Starter
Berichten: 2

aannemer niet geregistreerd, probleem fiscus

#1 , 24 jan 2007 11:15

Wij hebben een nieuwe cv condensatieketel laten plaatsen omdat de oude ketel teveel verbruikte en OOK omdat er een fiscale aftrek is van 40%
op de totale factuur, indien de werken uitgevoerd zijn door een geregistreerd aannemer.Nu is ons mondeling al verschillende malen beloofd dat de nodige formulieren, die dienen ingevuld voor belastingaangifte, klaar liggen om opgestuurd te worden maar dat ze dat pas zouden doen na betaling van de factuur echter. Eerst betalen dus.Vreemd vond ik dat.Normaal stuur je die papieren in bijlage mee met de factuur want de fiscus vraagt toch een bewijs van betaling. Argwanend ben ik gaan zoeken op het net en wat blijkt: loodgieter is niet geregistreerd!:evil:
Wat kunnen wij doen? Saldo van de factuur niet betalen? Kan het eigenlijk dat je zomaar wordt voorgelogen? Tenslotte was er door de aannemer in kwestie van bij de opmaak van de offerte reeds beloofd dat wij konden rekenen op deze fiscale maatregel.
alvast bedankt
remie

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
charley
Berichten: 22

#2 , 03 feb 2007 20:02

Remie,

Er is een verschil tussen een erkend aannemer en een geregistreerd aannemer. De erkenning kan je opzoeken via het net. Om de registratie na te trekken kan je niet terecht op het net.

Kijk eens op z'n briefpapier of offerte of je geen registratienummer terug kan vinden. Eventueel kan je dit nummer dan laten nachecken bij het plaatselijke BTW kantoor. Normalitair kunnen ze het ook opzoeken adhv het BTW nummer.

Indien ie niet geregistreerd is kan hij in principe ook geen 6% BTW rekenen.

Voor wat betreft die inhouding van het laatste stuk van z'n factuur : aangetekend melden dat je niet betaald omwille van het feit dat hij niet de nodige documenten terbeschikking stelt. Ik hoop voor u dat het betreffende deel van de factuur subsantieel genoeg is zodat hij alsnog met de nodige documenten over de brug komt. Check in ieder geval het registratienummer in het geval dat hij niet meer geregistreerd zou zijn.
Tevens kan je zo nagaan of de man wel geregistreerd is voor die zaken. Hij kan misschien wel geregistreerd zijn voor loodgieterij maar niet voor verwarming,...

Telefoonnumers om het registratienummer te checken :

Antwerpen: 03/203.24.58

Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 02-641 02 49 en 50

Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 02-641 02 68

West-Vlaanderen: 050-32 93 61

Oost-Vlaanderen: 09-266 21 33 en 36

Henegouwen: 065-32 73 28

Luik: 04-254 88 66

Limburg: 011-21 22 32

Luxemburg: 063-22 04 32

Namen: 081-24 76 51


Tevens moet je een attest hebben van de man dat de ketel conform de regels is geplaatst. Desgewenst (als je hem neit vertrouwt) kan je een keuringsinstantie zoals Vincotte laten komen al betaal je daar wel wat voor.

Gouden raad : bezint alleer ge begint : check uw aannemer op voorhand !
En altijd 10% inhouden op de factuur tot je helemaal tevreden bent. Als alles al betaald is, komen ze meestal niet zo makkelijk meer langs.

Hopenlijk kan je hiermee wat verder !

Succes ermee !

Charley

remie
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 07 feb 2007 10:51

Charley,

eerst en vooral bedankt voor u antwoord.

We hebben u raad opgevolgd en een aangetekende brief gestuurd naar de aannemer, waarvan we ondertussen weten dat hij geregistreerd is. Zijn we te weten gekomen via de telefoonnummers die u opgaf.

De faktuur is gelukkig nog maar voor ??n derde betaald, dus het resterende bedrag zullen ze wel snel willen betaald zien.

Wat dat conformiteitsattest betreft: daar wisten we niets van...
Zou die bijlage voor de belastingen niet volstaan, daarin moet de aannemer ook gedetailleerd in vullen welke werken hij heeft uitgevoerd. Die bijlage is hier terug te vinden :

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/eco ... attest.pdf

Deze bijlage hebben we trouwens bij het aangetekend schrijven gevoegd.

Nogmaals vriendelijk bedankt en veel groeten,


Remie

Reclame

charley
Berichten: 22

#4 , 07 feb 2007 12:11

Voor de belastingen is dit attest niet noodzakelijk. Voor uzelf is het wel aan te raden.

Stel dat over een paar jaar er iets gebeurd en blijkt dat die ketel niet volgens de regels van de kunst is geplaatst, heeft u iets in handen om hem aan te vallen.

Mvg

Charley

Terug naar “Aanneming”