Pagina 1 van 1
Machteloze kopers nieuwbouwappartement
Geplaatst: 21 feb 2010 18:28
door Dreke
Na de aankoop van een nieuwbouwappartement bevinden de kopers zich nog steeds in het sukkelstraatje. De bouwheer is het prototype van de persoon die meent regels en wetten aan haar laars te kunnen lappen.
De calvarietocht kan in de volgende link worden nagelezen en kan de lezer misschien behoeden van in verraderlijke valkuilen te trappen bij het kopen van een nieuw appartement.
http://www.hbvl.be/dekrant/lezersbrief/ ... uiden.aspx
Geplaatst: 21 feb 2010 18:57
door Vandebos
Hopelijk denken de mede-eigenaars eraan dat met een dergelijk verhaal het wellicht zeer wijs zal zijn zo spoedig mogelijk een syndicus in de arm te nemen die niet werd gekozen door de bouwheer... Anders zouden zij bij het eerste feit waar de burgerlijke aansprakelijkheid van de bouwheer komt piepen wel eens raar kunnen opkijken.
De regio Sint-Truiden perfect kennende zijn er meerdere zeer goede syndici beschikbaar die geen angst hebben van de inderdaad welgekende mecenas waarvan sprake in dit artikel....
Geplaatst: 22 feb 2010 10:24
door Dreke
De reactie van het team van het Juridisch forum over het onderwerp dat ons bezig houdt, wordt erg gewaardeerd.
Wel durf ik betwijfelen of het veranderen van syndicus enig soelaas zal brengen. De aangehaalde "feiten" in het dossier dateren vooral uit de periode die de aanstelling van de syndicus voorafging.
Hij laat trouwens niets onverlet om de bouwheer nog steeds te wijzen op haar plichten en verantwoordelijkheden, ...natuurlijk zonder gevolg. De bouwheer en haar trawanten blijven zich terdege bewust dat ze onaantastbaar waren, zijn en zullen blijven.
Geplaatst: 22 feb 2010 12:12
door Vandebos
Dan kan de syndicus een BAV bijeenroepen waarin hem de specifieke toestemming wordt verleend om een geding tegen de bouwheer in kwestie te beginnen. Een gewone volstrekte meerderheid (50%+1) is ruim voldoende om hem dit mandaat te bezorgen.
Kijk uw privéberichten hier even na.
Geplaatst: 22 feb 2010 12:59
door roharro
Indien het aankoopcontract vermeldt dat de verkoop onder de Wet Breyne valt, kunnen jullie eisen dat aan al de voorwaarden van die wet wordt voldaan. Normaal gezien houdt toepassing van die wet ook een voltooiingsgarantie in. M.a.w. als de promotor niet meer in staat is om de verdere afwerking ter harte te nemen kunnen jullie die door een andere aannemer laten uitvoeren (zonder extra kosten). De vergoeding voor overschrijden van de bouwtermijn is ook opeisbaar. Nobele afstamming van de bouwheer kan hier niets aan veranderen, maar actie vanwege de eisers is wel nodig.
Helaas leid ik uit het krantenartikel - toch een beetje een wollig journalistiek werkstuk - af dat de kopers van de appartementen zichzelf in een zwakke positie hebben geplaatst door voortijdig (!) hun intrek te nemen in hun appartementen. In bezitneming geldt namelijk als stilzwijgende voorlopige oplevering!!!! Bovendien zal het kontrakt zeker vermelden dat ingeval van inbezitnememing en voor aflevering sleutel het nog verschuldigd saldo onmiddellijk opeisbaar wordt. En door de appartementen te betrekken is het ook niet mogelijk om ingeval van dispuut voor rechtbank aan te voeren dat de appartementen nog niet bewoonbaar waren op dat ogenblik.....