Renovatie niet uitgevoerd naar wens

JuneC
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Renovatie niet uitgevoerd naar wens

#1 , 26 dec 2020 19:32

Hallo,
sinds augustus ondergaat onze badkamer een renovatie. Na vele foute leveringen en gemiste afspraken, blijkt nu ook dat de plaatsing kwalitatief niet is wat we ervan verwachtten (de douche heeft al een lek gehad, enkele vloertegels liggen los/hol, de wandpanelen werden tegen de muur gekleefd met de beschermfolie er nog op,... ). We willen nu graag de samenwerking stopzetten.

We betaalden een voorschot van 30 procent bij aanvaarden van de offerte en nogmaals 30 procent bij aanvang van de werken.
Wanneer we de optelsom maken van geleverde materialen, dan ligt onze betaling reeds hoger.
In hoeverre zijn we verplicht om toch werkuren te betalen voor iets wat niet in orde is? Mogen we weigeren de overige 40 procent te betalen als er toch een factuur wordt gemaakt? Wat zijn onze rechten en plichten en kunnen we hetgeen naar ons gevoel reeds teveel betaald is terugvorderen?

In de algemene voorwaarden staat dat de levertermijn 2 weken bedraagt en de garantie 2 jaar. Vanaf welk moment begint de garantie te lopen?

Bedankt voor jullie advies

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 27 dec 2020 00:32

Aannemer aangetekend in gebreke stellen voor alles wat kan bewezen worden ( wat dus op papier staat / eventueel email ) , zoals foute leveringen , gemiste afspraken ( indien bewezen ) , alle gebreken opsommen , en tot slot :
eisen dat alles in orde gebracht wordt binnen 2 weken , zoniet wordt het contract verbroken wegens niet naleven ervan .
Indien aannemer daarop ingaat , zijn factuur betalen , als die conform de offerte is .
Indien aannemer daar niet op in gaat , tweede aangetekende ingebrekestelling , waarbij u de overeenkomst opzegt met ingang van 1 week . Geen factuur meer aanvaarden , deze protesteren aan de hand van uw reeds gedane aangetekende brieven .

Wat naar " uw gevoel " teveel betaald is , is geen rechtsgeldig argument om teruggave te eisen .
Verdere discussies kunnen afgehandeld worden op de rechtbank .
Vredegerecht voor bedragen tot 5000
1e Aanleg voor bedragen boven de 5000
Noteer dat in ieder geval een deskundige kan aangesteld worden ( ook door de rechter ) , en dat dit aardig kan oplopen in bedragen ( zeker in eerste aanleg ) .

Garantie begint te lopen vanaf definitieve oplevering ( factuur ) .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

JuneC
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#3 , 28 dec 2020 00:17

Bedankt voor je snelle reactie freelance.

We hebben dus geen andere keuze dan hem eerst 2 weken de tijd te geven om het recht te zetten alvorens we een annulatie kunnen afdwingen.
Hetgeen naar ons gevoel te veel betaald werd, zullen we dan als verloren moeten beschouwen.

Reclame

freelance
Berichten: 2615

#4 , 28 dec 2020 02:19

Een offerte aanvaarden is een juridisch contract tussen partijen . Daar zijn voorwaarden en voordelen aan verbonden voor beide partijen .
U kunt dus niet eenzijdig een contract opzeggen , zonder goede argumentering , of de juiste legale manier .
Een paar uittreksels uit het Burgerlijk Wetboek van 1804 ( uiteraard talloze keren aangepast sindsdien , maar de volgende artikelen zijn nog steeds van toepassing ):
HOOFDSTUK IV. - VERPLICHTINGEN VAN DE VERKOPER.

AFDELING I. - ALGEMENE BEPALINGEN.

Art. 1602. De verkoper is verplicht duidelijk te verklaren waartoe hij zich verbindt.
Ieder duister of dubbelzinnig beding wordt tegen de verkoper uitgelegd.

Art. 1603. Hij heeft twee hoofdverplichtingen, de door hem verkochte zaak te leveren, en die te vrijwaren.

AFDELING II. - LEVERING.

Art. 1604. (De verkoper moet aan de koper een zaak leveren die met de overeenkomst in overeenstemming is.) <W 2004-09-01/38, art. 3, 008; Inwerkingtreding : 01-01-2005>
Levering is de overdracht van de verkochte zaak in de macht en het bezit van de koper.

HOOFDSTUK V. - VERPLICHTINGEN VAN DE KOPER.

Art. 1650. De hoofdverplichting van de koper bestaat in het betalen van de prijs op de dag en op de plaats bij de koop bepaald.

Art. 1651. Indien bij het aangaan van de koop niets daaromtrent bedongen is, moet de koper betalen op de plaats en op het tijdstip voor de levering bepaald.

Art. 1652. De koper is verplicht interest van de koopprijs te betalen tot aan de voldoening van het kapitaal, in de drie volgende gevallen :
Indien zulks bij het aangaan van de koop bedongen is;
Indien de verkochte en geleverde zaak vruchten of andere inkomsten oplevert;
Indien de koper is aangemaand om te betalen.
In dit laatste geval loopt de interest eerst te rekenen van de aanmaning.
Art. 1654. Indien de koper de prijs niet betaalt, kan de verkoper de ontbinding van de koop vorderen.

Noot : de term " vrijwaring " in mensentaal uitgedrukt betekent : de verkoper moet leveren wat bepaald is , en op een manier waarop de koper er het volle genot van heeft . Dit wil zeggen : zonder gebreken , conform de offerte en gebruiksklaar , alsook binnen de afgesproken termijn .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

JuneC
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#5 , 28 dec 2020 23:16

bedankt daarvoor.
We mogen niet eenzijdig opzeggen, maar als hij (schriftelijk) akkoord gaat om de werken te stoppen, dan kan dat wel zonder 2e ingebrekestelling?

Kan en mag hij de geleverde materialen terug meenemen? Bvb is het bad (dat nog niet aangesloten is, maar wel al maanden uitgepakt in de ruimte staat) gevrijwaard?

Wat als hij niet akkoord is met de punten die wij aangehaald hebben in de ingebrekestelling als zijnde onvoldoende vakmanschap?

freelance
Berichten: 2615

#6 , 28 dec 2020 23:48

Wanneer er een schriftelijk akkoord is ( ?? is dit er dan , of gaat het die richting uit ? ) om werken te stoppen , dan krijgen we een totaal andere situatie .

Aannemer kan niet zomaar iets terug meenemen , wanneer er eerst een akkoord was om dit te installeren . Ook al is het geleverd en nog niet geinstalleerd .
Niet geinstalleerd zijnde , en overeengekomen om dit wel te doen , is inderdaad iets wat valt onder ( niet ) vrijwaring , waarbij verkoper niet voldoet aan zijn/haar verplichtingen .

Wanneer aannemer niet akkoord is met ingebrekestelling , dan moet aannemer daar redelijke argumenten voor aanhalen . ( schriftelijk ) .
Als dat een technische discussie word , dan moet er een technisch deskundige aan te pas komen .

Maar het lijkt eerder dat u nu hypothetische vragen stelt die nog niet aan de orde zijn ?
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

lukasi
Berichten: 1145

#7 , 29 dec 2020 08:31

Denk dat je toch even moet kijken naar de voorwaarden in het contract, kan zijn dat geleverde goederen maar nog niet geïnstalleerd eigendom blijven van de aannemer tot de volledige betaling van verschuldigde bedragen.

JuneC
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#8 , 29 dec 2020 09:03

We hebben de ingebrekestelling verzonden, hem telefonisch ingelicht hiervan en hij zou vandaag langskomen.
Uiteraard willen we trachten tot een onderling akkoord te komen waar we ons allebei in kunnen vinden (en dit op papier te zetten). Lukt dat niet - want aan de telefoon sprak hij meteen over zijn raadsman - dan is de deadline voor oplevering zonder gebreken gezet en bij niet naleving kunnen we over enkele weken via een tweede brief wel het contract beëindigen.

De vragen die we hadden waren voor onszelf om te weten wat kan en wat niet kan, zodat het geplande gesprek niet uitmondt in een hoop verwijten, maar op feiten, rechten en plichten gebaseerd kan blijven.

@lukasi,
de algemene voorwaarden zijn heel beknopt onderaan de offerte: prijzen ex btw, betalingsvoorwaarden, levertermijn, garantie en geldigheid offerte. er staat ook een zinnetje "zie algemene voorwaarden" maar die zijn nergens anders terug te vinden, de sectie in de offerte begint met "algemene voorwaarden:". Ik ga er dus van uit dat het dat is.

freelance
Berichten: 2615

#9 , 30 dec 2020 00:31

Algemene voorwaarden dienen kenbaar gemaakt in elk document dat geschikt is om een akkoord over te sluiten .
Die staan dus in uw offerte , en zijn bepalend .
Daarnaast zijn er nog altijd " wettelijke voorwaarden " die eigen zijn aan kopen en verkopen in het algemeen , zoals o.a deze die ik vermeld heb in # 4
Maar wat dat betreft zit u vrij safe .
Er bestaat inderdaad zoiets als " geleverde goederen maar nog niet geïnstalleerd eigendom blijven van de aannemer tot de volledige betaling van verschuldigde bedragen. "
Maar als het tot een rechtszaak zou komen , en tegenpartij gebruikt effectief dat argument , dan zal vlug blijken dat dit argument ondergeschikt zal gemaakt worden aan het feit , namelijk het totaal in gebreke blijven van aannemer waar het hun eigen voorwaarden betreft (in casu leveringstermijn )
Trouwens , dit argument kan ook alleen maar gebruikt , wanneer volledige betaling uitblijft . Volledige betaling vereist een eindfactuur . En aannemer kan geen eindfactuur indienen zolang het werk niet af is .

Waar u vooral voorzichtig moet mee omgaan , is de betaling . ( dit werkt als de spreekwoordelijke rode lap op een stier ) Begin zeker niet te eisen dat sommen dienen terugbetaald ; en zeg ook niets over het niet betalen van het saldo .
Zoals gezegd , als aannemer niet ingaat op uw voorstellen , en toch een eindfactuur stuurt wanneer de werken niet af zijn , of gebreken vertonen ; deze factuur ( saldo ) gewoon protesteren op grond van uw bezwaren en uw vorig aangetekend schrijven .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

JuneC
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#10 , 30 dec 2020 15:08

dank je voor het goede advies.
voorlopig staat hij erop om alles recht te trekken binnen de termijn van de ingebrekestelling. we blijven dus nog even in spanning voor het eindresultaat.

prettig eindejaar alvast.

bosprocureur
Berichten: 6857

#11 , 30 dec 2020 17:18

heeft hij daarvan iets op papier gezet, of mail of dergelijke?

Terug naar “Aanneming”