Aannemingsovereenkomst met SOD firma

Goarana
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Aannemingsovereenkomst met SOD firma

#1 , 27 mei 2019 20:05

Graag jullie mening over het volgende:
Wij zijn reeds geruime tijd in zee gegaan met een SOD bouwfirma en nu de werken bijna gaan aanvatten krijgen wij een aannemingovereenkomst toegestuurd met de vraag die asap te ondertekenen , wij hebben hierbij echter nog enkele vragen.
In de overeenkomst is namelijk het volgende opgenomen.
De partijen verklaren te weten dat deze overeenkomst enkel onderworpen is aan de wet van 9 juli 1971, zoals gewijzigd en haar uitvoeringsbesluiten in de mate dat de uit te voeren werken een normale bewoonbaarheid van het op te richten gebouw inhouden. De zogenaamde wet Breyne. Partijen komen overeen dat minsten ruwbouwwerken, dakwerken, buitenschrijnwerk (ramen, deuren, garagepoorten), elektriciteitswerken, het leggen van sanitaire leidingen en plaatsen van centrale verwarming, isolatiewerken, het plaatsen van een ventilatiesysteem, chapewerken, vloerwerken, pleisterwerken, het plaatsen van trappen en voorkomende balustrade vereist zijn voor de normale bewoonbaarheid. Van zodra één of meerdere bovenvermelde werken niet in de aanneming voorzien is, of uit de aanneming wordt gelicht, beschouwen partijen het gebouw als niet meer normaal bewoonbaar en vervalt de wet Breyne. In dat geval vervallen ook de betalingsvoorwaarden, de dubbele oplevering en de borgstelling. Er zal dan worden gefactureerd op basis van voorschotfacturen die binnen de vijf kalenderdagen betaalbaar zijn. De overige betalingsvoorwaarden blijven geldig.
Tijdens ons traject, en dan vooral naar het eind toe (om budgetaire redenen) hebben we beslist om de trapbekleding van de trap naar de eerste verdieping en een gedeelte van de vloer en muurbekleding van de badkamer zelf te realiseren. Ook werd op voorhand reeds overeengekomen om de graafwerken door een andere firma te laten doen omdat ze zelf de grond niet konden/ wouden afvoeren en dit als een van de voorwaarde in de omgevingsvergunning was opgenomen.
Lees ik dit nu juist en willen ze op deze manier onder de wet Breyne uitkomen omdat ik iets zelf doe? Ze willen ook de facturatie met voorschotten op de uit te voeren werken terwijl dit nooit zo gecommuniceerd werd en op hun website staat ook dat ze geen voorschotten vragen “Daarbovenop vragen wij geen voorschot en werken we niet met indexaanpassingen. De verkoopprijs is gelijk aan de leverprijs. Onaangename verrassingen zijn uitgesloten!”
Volgens de overeenkomst willen ze als volgt factureren:
De werken zullen aan de bouwheer worden gefactureerd naarmate de vorderingen der werken, in casu op volgende wijze:
- 20 % : bij aanvang van de graafwerken (doen ze niet zelf omdat ze de grond niet gingen afvoeren)
- 15 % : bij aanvang van de metselwerken in kelder
- 15 % : bij aanvang plaatsen welving boven gelijkvloers
- 15 % : bij aanvang uitvulling plat dak
- 10 % : bij aanvang plaatsen ramen
- 10 % : bij aanvang pleisterwerken
- 10 % : bij aanvang chapewerken
- 5 % : 2 weken voor aanvang voorlopige oplevering


Als ik nalees op het web is volgens de wet Breyne een voorschot van 5% gangbaar bij het sluiten van de overeenkomst en is daarna het saldo opeisbaar in gedeelten die niet hoger mogen liggen dan de prijs van de reeds uitgevoerde werken.
Wij begrijpen dat ze geld zullen nodig hebben om de woning op te bouwen en willen hier wel een toegeving in doen, maar willen ook achteraf niet voor verassingen komen te staan. Het feit dat ze momenteel ook nog niet het definitieve plan willen toevoegen maakt ook dat we het niet helemaal vertrouwen.
Het gaat tenslotte om zeer veel geld.

Alvast bedankt voor jullie mening,

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 27 mei 2019 20:11

Ik begrijp de situatie niet.
Jullie zijn al geruime tijd van start gegaan met die firma, maar zonder verkoopovereenkomst?
Op welke basis verliep het lange traject waarnaar verwezen wordt dan wel?
Alleszins staat het antwoord op uw vraag in het contract dat u met die SOD firma hebt ondertekend...
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Goarana
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 27 mei 2019 21:46

Beste Asperger,

Dit verliep steeds via offertes die dan telkens werden aangepast, wij dachten ook dat dat de overeenkomst was.

Reclame

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 27 mei 2019 21:54

Een eenzijdige offerte is geen verkoopovereenkomst.

Alleszins is de voorgestelde betaling in schijven typisch voor de wet Breyne. Dus niet abnormaal.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Goarana
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 27 mei 2019 22:39

Wij ondertekende ondertussen wel al de offerte voor de woning, maar bij de laatste aanpassingen willen ze er nu dus ook de aannemingsovereenkomst bij laten ondertekenen.
Verder vragen wij ons vooral af of wij nog beschermd zijn door de wet Breyne en of de schijven die zij voorstellen gebruikelijk zijn?

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#6 , 27 mei 2019 22:55

Ja die zijn gebruikelijk.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

waterproof
Berichten: 225

#7 , 07 jun 2019 23:42

jullie krijgen nu pas een aannemingsovereenkomt, wat hebben jullie dan eerst getekend? Lijkt me bizar.

Je kunt hier, https://www.vinduwaannemer.be/nl/faq/Aannemer-in-orde , nagaan of je aannemer met alles in orde is.

Om te voldoen aan de wet Breyne moet de aannemer oa ook de uitvoeringstermijn vermelden, net als de vergoeding die dient betaald te worden bij vertraging van de werken.

https://www.habitos.be/nl/bouwen/de-wet ... arden-391/

Terug naar “Aanneming”