Waterschade door plat dak - 10 jaar aansprakelijkheid?

DJSirMatthew
Topic Starter
Berichten: 106

Waterschade door plat dak - 10 jaar aansprakelijkheid?

#1 , 15 jul 2021 14:17

Enkele weken terug waterschade gehad en na onderzoek bleek dit vanaf een plat dak te komen boven het 1e verdiep. De gevels van het 1e verdiep zijn 4 jaar terug voorzien van isolatie en een nieuwe EPDM dakrand aansluitend aan de bestaande roofing van het plat dak. Nu blijkt die dakrand niet goed gelijmd te zijn ofzo, want deze zit los van de roofing en je kan hierdoor het hout zien van het dakgebinte. En door de hevige regenval op korte tijd kon dit niet snel genoeg afgevoerd worden en is dit tussen de roofing en dakrand geslopen en zo in het dakgebinte door het plafond en pleister en verf werk:

https://imgur.com/a/ab5PRWq voor foto

Vraag: kan de toenmalige dakwerker (die ons in ruzie verlaten heeft wegens verkeerde facturatie) aansprakelijk gesteld worden voor het slecht uitvoeren van het aansluiten van de dakrand, inclusief de herstellingskosten aan plafond binnen?

Thomas Morus
Berichten: 4693
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 15 jul 2021 14:59

Te weinig afvoerdebiet dak.
Mogelijk is de afvoer (deels) verstopt of van te kleine diameter.
Daardoor is het waterpeil op het plat dak teveel gestegen.
Lijkt me niet de schuld van de werken aan de gevel.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

DJSirMatthew
Topic Starter
Berichten: 106

#3 , 15 jul 2021 15:20

Het was bij een uitzonderlijke regenval van 60mm op minder dan een uur. Geen enkele afvoer kon dit volledig slikken, ook niet van de buren bv. Afvoer is niet verstopt maar het gaat wel om een omgekeerd dak waardoor waterdoorsijpeling sowieso minder vlot gaat dan normaal.

Los daarvan lijkt het mij toch duidelijk dat de werken niet naar behoren zijn uitgevoerd?

Reclame

Thomas Morus
Berichten: 4693
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#4 , 15 jul 2021 15:31

De waterdichting van de gevel werkt enkel van boven naar beneden en niet in omgekeerde richting. Het is een probleem van dakhelling/waterafvoer die niet voorzien is op deze intensieve regenval.
Zeer discutabel wie hiervoor aansprakelijk is.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

DJSirMatthew
Topic Starter
Berichten: 106

#5 , 01 aug 2021 12:16

Even verder gekeken, er was dus een oude dakrand met dakprofiel dat tot aan de gevelsteen komt. Dit dakprofiel is verwijderd geweest, er is isolatie en doek tegen de gevel geplaatst en dan nieuw stuk epdm rubber over oude dakrand en met nieuw dakprofiel aan de doek. Maar die 2 dakranden zijn nu los waardoor het water ertussen kan en dan via oude dakrand (zonder profiel) de gevel indringt. Slecht gelijmd dus? Hoe dan ook, hopelijk dese week een dakwerker over de vloer voor 2nd opinion en indien dit het enigste probleem is, ga ik geen moeite en tijd steken in de 10 jaar aansprakelijkheid...

Terug naar “Aanneming”