facturatie tegenstrijdig met offerte - tijdens werken

stijn_b
Topic Starter
Berichten: 10

facturatie tegenstrijdig met offerte - tijdens werken

#1 , 8 maand 3 dagen geleden (15 mei 2018 12:48)

Allen,

In augustus 2017 zijn wij van start gegaan met het bouwen van een nieuwbouwwoning. Hierbij werd een contract ondertekend met de aannemer ruwbouw. Oplevering zou plaatsvinden eind oktober 2017. Na een maand bronbemaling konden de werken pas aanvangen. Intussen zijn we midden mei en is de ruwbouw nog niet af. Desondanks meerdere malen aandringen komt er weinig schot in de zaak.

We zijn zelf architect en bouwheer.

De afgelopen 3 weken was opnieuw niemand op de werf te bespeuren, bijgevolg gisteren een mailtje verstuurd met lichte aandrang om verder te komen werken zodat de andere aannemers niet in de problemen komen voor hun werken.

De aannemer had per post zijn factuur verstuurd voor de maand maart, hebben we niet ontvangen, mondeling meegedeeld en hebben we deze ochtend per mail ontvangen samen met de factuur van april. Toevallig na onze vraag om de werken terug aan te vangen.

In de vorderingsstaat worden zaken aangehaald welke niet vermeld waren op de offerte of zaken die de aannemer grondig had moeten nakijken bij de offerte-opmaak. Onze gevelsteen kent een supplement van ca. 9000€. Volgens de aannemer had de leverancier meegedeeld 80 stenen/m². Indien wij de bestektekst aan zijn leverancier overmaken vernemen wij 95 stenen/m².

In totaliteit liggen de facturen nu zo'n 15.000€ hoger dan de offerte (excl. BTW). En dit is nog niet de eindfactuur. Dit is reeds 12%.

Waar ons groot probleem ligt, we protesteren deze facturen, echter dient de riolering nog aangelegd te worden en dient de blauwe hardsteen nog geplaatst te worden. De dakdekker komt binnen de twee weken, echter zonder riolering kan hij niet aansluiten...

Ramen komen volgende maand, echter zonder blauwe hardsteen kunnen ze niet plaatsen...

Enkele zaken:

1. Prijs ligt veel hoger dan de aanvankelijke offerte
2. Opleverdatum was 31/10/2017, we zijn nog altijd bezig
3. Contractueel een vergoeding overeengekomen van €25/werkdag die te laat is qua oplevering, dagen weerverlet reeds opgevraagd begin april, nooit antwoord.
4. Op quasi geen enkele mail krijgen wij antwoord van de aannemer

Belangrijk, we moeten de aannemer te vriend blijven, de niet uitgevoerde werken dienen nog uitgevoerd te worden, anders staan we volledig geblokkeerd binnen ons bouwproces. Wat ons nu al een enorme duit meer kost.

Wat kunnen we doen?!

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
mava105
Berichten: 16420
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 8 maand 3 dagen geleden (15 mei 2018 15:26)

.

We zijn zelf architect en bouwheer.

]
Ben jij van beroep architect , of als hobby?

stijn_b
Topic Starter
Berichten: 10

#3 , 8 maand 3 dagen geleden (15 mei 2018 15:52)

Ben jij van beroep architect , of als hobby?
Dank voor de zinvolle noot. Mijn vrouw is architect binnen een ander segment t.o.v. woningbouw. Daarnaast, als bouwheer met architect is het makkelijk stappen naar de architect. Zelf in de schoenen staan van bouwheer en architect zorgt voor een andere kronkel.

Indien voorgaand proces nog nooit meegemaakt werd is het moeilijk te gaan stellen wat de juiste stap is.

Reclame

Lanox
Berichten: 3151
Juridisch actief: Nee

#4 , 8 maand 2 dagen geleden (15 mei 2018 16:02)

Met een aannemer die al met meer dan 200% zijn deadline heeft overschreden, zou ik kiezen voor de korte pijn en zo snel mogelijk beginnen met een ingebrekestelling.

stijn_b
Topic Starter
Berichten: 10

#5 , 8 maand 2 dagen geleden (15 mei 2018 16:54)

Met een aannemer die al met meer dan 200% zijn deadline heeft overschreden, zou ik kiezen voor de korte pijn en zo snel mogelijk beginnen met een ingebrekestelling.
Bedankt, onze schrik ligt bij het feit dat hij dan niet meer zal komen opdagen. Met als gevolg dat hij alle overige werken zal blokkeren.

meeboo
Berichten: 1093

#6 , 8 maand 2 dagen geleden (16 mei 2018 09:54)

hij blokkeert nu toch ook de overige werken of zie ik dat verkeerd.

hoelang moet je nog geduld hebben?

waterproof
Berichten: 198

#7 , 7 maand 3 weken geleden (25 mei 2018 21:09)

Deurwaarder laten vaststellen dat werken stilliggen en dan contract buitengerechtelijk ontbinden.

Terug naar “Aanneming”