Gemeenschappelijke Schoorsteen?

JDB1703
Topic Starter
Berichten: 4

Gemeenschappelijke Schoorsteen?

#1 , 20 mei 2014 13:41

Situatie:
Woning dateert van 1930, HOB. Beide woningen hebben in het verleden toebehoort aan 1 eigenaar (oude, opgemetste, deuropeningen zijn zichtbaar in de woningen). Bovendaksmetselwerk (schoorsteen tegen gemeenschappelijke muur) werd door erkende aannemer verwijderd. Dit metsel werk bevond zich niet over de rooilijn.
Tijdens de afbraakwerken, viel er roet en stof door de schouw naar beneden. Zonder ons medeweten was er ventilatie (van de buur) aangesloten op deze schoorsteen waardoor roet en stof de woning van de buur binnendrongen.

Schoorsteen beschikt over 3 rookkanalen (te herkennen aan de 3 controle luiken op de zolderverdieping). Schoorsteen werd nog niet verder afgebroken dan onder het dak, maar zou wel in zijn geheel dienen afgebroken te worden.

Wanneer spreken we over een gemeenschappelijke schoorsteen?
Zijn herstellingskosten aan ventilatie voor mijn rekening?
Is de geplaatste ventilatie reglementair geplaatst?
Welke stappen dienen we best te ondernemen?

Ik dank u bij voorbaat voor uw antwoord.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KJ86
Berichten: 2842

#2 , 20 mei 2014 14:35

We spreken van een gemeenschappelijk schoorsteen als ze te paard staat (op de scheiding). De herstellingskosten en het onderhoud zijn voor de gebruiker van de schoorsteen. Als de schoorsteen op uw eigendom staat, heeft uw buurman nog altijd recht op het ventilatiekanaal, dit door de erfdienstbaarheid verkregen door verjaring omdat hij als sinds 1930 gebruik maakt van dat ventilatiekanaal.

Jij hebt de schoorsteen afgebroken dus ben jij verantwoordelijk voor de heropbouw van het ventilatiekanaal. De buurman kan de herstelling afdwingen met art 544 van het burgerlijk wetboek. Als de schoorsteen in slechte staat was en je kan het aantonen, kan je misschien een financiële tussenkomst van de buurman onderhandelen. Aangezien hij maar voor een derde gebruiker is van de schoorsteen, kan dit uiteraard niet meer dan een derde van de heropbouw bedragen.

Er zijn geen regels van dwingend recht rond ventilatie plaatsen, dus is ze reglementair geplaatst. Als het een ventilatietoevoer is moet jij wel rekening houden met de verdunningsfactor bij de plaatsing van de schoorsteen van uw cv-ketel.

JDB1703
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 20 mei 2014 14:53

Blijft bovenstaande gelden indien, bij de verdere afbraak, blijkt dat de rookkanalen zich op mijn eigendom bevinden en er d.m.v. een holte in de gemeenschappelijke muur gebruik gemaakt wordt van mijn schoorsteen en rookkanalen als ventilatieaf-/aanvoer?

De ventilatie is recentelijk geplaatst en dateert niet van 1930, veranderd dit de bovenstaande bemerkingen?

Ik dank u voor uw duidelijk antwoord.

Mvg

Reclame

KJ86
Berichten: 2842

#4 , 20 mei 2014 15:07

Heeft de buurman schouwmantels aan zijn kant van de schoorsteen? Hoeveel schouwen heb je zelf staan aan de kant van de schoorsteen? In 1930 werd normaal één kanaal per schouw uitgevoerd. Als hij recent uw kanalen van de schoorsteen ingepalmd heeft, is de buurman uiteraard in fout en moet je hem onmiddellijk in gebreke stellen.

JDB1703
Topic Starter
Berichten: 4

#5 , 20 mei 2014 15:11

Ikzelf had oorspronkelijk 2 schouwen (1 op gelijkvloers, 1 op 1e verdieping + misschien ooit 1 op zolder = niet geweten). Bij de buur is het onmogelijk na te gaan of er een schouwmantel aanwezig is/was daar er een valse wand geplaatst op de gemeenschappelijke muur (dikte van de de valse wand =ca. 10cm)

Mvg

KJ86
Berichten: 2842

#6 , 20 mei 2014 16:46

De kans is groot dat één van de 3 kanalen in gebruik was door de buurman (gevolg erfdienstbaarheid).
Bij het wegnemen van de schouwmantel bij de buurman door de valse wand te plaatsen was het kanaal voor rookgasafvoer niet meer nodig en heeft de buurman het ingepalmd voor ventilatie.
Dit is een nieuwe erfdienstbaarheid creëren waarvoor de buurman uw toestemming nodig had. De oude erfdienstbaarheid (zijn recht om rookgassen af te voeren via uw schoorsteen) valt echter niet weg. Hij zal wel moeten aantonen dat hij die erfdienstbaarheid verworven had.

Je zal dus moeten bepalen of de buurman al dan niet een erfdienstbaarheid heeft. Als de buurman een erfdienstbaarheid heeft, kan je best een voorstel uitwerken om de buurman te compenseren want dan heb je sowieso een fout gemaakt door de schoorsteen af te breken.
Je kan bijvoorbeeld het ventilatiesysteem opnieuw aansluiten met paddenstoelen in ruil voor een verzaking van het recht op rookgasafvoer voor de buurman. Wel op papier zetten natuurlijk.

Franciscus
Berichten: 39691
Juridisch actief: Nee

#7 , 20 mei 2014 17:42

Moeten de erfdienstbaarheden dan niet in de akte staan?
Is er geen plan van het huis - soms zijn die er nog op de gemeente ( bij ons toch)
Ook ons huis is een spiegelwoning en beide huizen hadden hetzelfde aantal schouwen lijkt me logisch

Terug naar “Aanneming”