Vervangende gevangenis straf door niet uitvoeren van werkstaf

HaileyDM
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Vervangende gevangenis straf door niet uitvoeren van werkstaf

#1 , 1 jaar 8 maand geleden (21 nov 2017 14:49)

Beste,

Mijn zoon, is in september 2016 veroordeeld tot een werkstraf van 100u. Midden december werd hij gecontacteerd door een justitieassistent die hem vroeg zijn persoonlijke gegevens door te geven, aangezien hij die periode niet meer thuis woonde, is er bij gebrek aan communicatie het dossier overgemaakt aan de probatiecomissie. De dag dat men zoon in staat is de aangetekende zending te gaan afhalen (15/3) bleek dat de zitting waarover ze schreven en waar hij zich diende te verantwoorden al was geweest op 13/3 onmogeijk dus om hier aanwezig te zijn. Hij heeft dit toen per mail uitgelegd aan iemand van het jusitiehuis die hem wisten te vertellen dat het dossier ondertussen terug was overgemaakt aan de procureur en hij de vervangende gevangenisstraf van 10 maand zou opleggen.

Hij moest 14/6 voor het hoger beroep in antwerpen verschijven aangezien het OM in beroep was gegaan wat betreft de verbeurdverklaring van de wagen van zijn vader. Zijn advocate heeft hier op het laatste moment haar kat voor gestuurd terwijl ze ons wel duidelijk had gezegd niet te hoeven aanwezig te zijn. Met als gevolg bij verstek veroordeeld bij hoger beroep. Nu zijn wij al sinds 14/6 aan het wachten op een vonnis, om dan gisteren een kopie van een arrest bij verstek ten laste betekende. Waarbij hij terug bij verstek is veroordeeld 4/10.
Terwijl hij nooit een aangetekende zending heeft ontvangen of per deurwaader, dat hij moest voorkomen te 14/6 ( enkel meegedeeld door huidige advocaat ) en voor 4/10 helemaal niets van mogen ontvangen.

Hoe is dit mogelijk? Want in dat geval had hij zich kunnen gaan verantwoorden ivm zijn werkstraf, en dan hadden we kunnen laten plijten voor de straf te herzien. En eventuuel een hoger boete in de plaats te vragen, aangezien hij aan het werk is nu.

Cassatie is ook geen optie meer gezien de termijn waarover de deurwaarder heeft gedaan om ons de hoogte te brengen en voorbij is.

Mijn belangrijkste vraag is nu,

Als mijn zoon zich binnekort zou moeten aanbieden bij de gevangenis, hoe lang zou hij hier dan moeten verblijven? Hij heeft 1 maand en 2 weken in de gevangenis gezeten en nog 2 maand elektronisch toezicht 24/7 ( voorarrest ) gehad. Wij lezen overal dingen van 1/3 van de straf moet er uitgezit worden? Maar wat houd dit juist in?
Er staat ook ergens in het verstek > zegt voor recht dat er geen reden is om in te gaan op het verzoek van beklaagde tot een autonome probatie noch het opleggen van een autonoom elektronisch toezicht.

Wilt dit dus zeggen dat hij de volledig 10maand moet gaan - voorarrest?

Alvast bedankt.

Mvg

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Franciscus
Berichten: 33010

#2 , 1 jaar 8 maand geleden (29 nov 2017 19:27)

Uw zoon is zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van zijn adres.
De straf is 10 maanden... hoeveel hij daar effectief zal moeten uitzitten zal door de overheid bepaald zijn ..wel met rekening te houden met voorhechtenis. Kan rond de drie maanden zijn.
Er zijn nl. nog meer persoonlijke factoren die men in rekening kan brengen ...

Reclame

Terug naar “Andere”