Takelek - immobiliseren voertuig

lanakvas
Topic Starter
Berichten: 9

Takelek - immobiliseren voertuig

#1 , 24 sep 2010 08:55

Beste, Kan bij een politiecontrole deze een voertuig immobiliseren of takelen indien blijkt dat een voertuig duidelijk niet meer rijvaardig is of indien verder rijden met het voertuig gevaarlijk zou kunnen zijn voor andere weggebruikers ? Dank voor uw antwoord

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 24 sep 2010 09:52

Afaik kan de politie elke hindernis op de weg opruimen. Indien er dus iets niet-rijvaardig op de weg staat en de eigenaar verplaatst het niet, kan dit afaik perfect.

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 24 sep 2010 09:53

Natuurlijk.

Reclame

Lightning

#4 , 24 sep 2010 10:01

...een bevoegde persoon kan u verplichten om uw voertuig aan te bieden voor een niet-periodieke keuring.
Indien na die keuring moest blijken dat de wagen voldoet aan het technisch reglement auto's, kan u terug de baan op.

Franciscus
Berichten: 38596

#5 , 24 sep 2010 10:17

Meestal zijn er tevens nog problemen met het voertuig zoals niet ingeschreven - foute nummerplaat - geen schouwing en geen verzekering.
Los van dat kan het een wrak zijn.
Indien u niet ingaat op het 'bevel' van de politie zal deze optreden ambtshalve en zoals reeds gezegd op kosten en risico.
Vb bij een ongeval bestuurder is dronken(kan geen verklaring afleggen wegens toestand) of gewond(idem naargelang toestand) of afwezig (idem ) --- voertuig zal van de openbare weg gehaald worden wegens gevaar/hinder door een takeldienst.
De kosten zijn voor de eigenaar gezien politie hier zal optreden als goede huisvader.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#6 , 25 sep 2010 09:02

De politie zal dat doen op verzoek van het parket, aangezien de Wet/KB technische eisen geen inbeslagname voorziet als maatregel.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#7 , 25 sep 2010 09:09

immobiliseren of takelen is toch nog iets anders dan in beslag nemen?

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#8 , 25 sep 2010 12:05

Klopt, maar als er niet voldaan is aan de technische eisen is immobiliseren of takelen geen voorzien dwangmiddel dat aangewend kan worden door de politie. De wetgeving daaromtrent voorziet alleen dat er een proces-verbaal kan opgesteld worden.

Art. 26 Koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen:
"Geen voertuig mag op de openbare weg gebruikt worden indien het inzake onderhoud en werking in een staat verkeert waarbij de verkeersveiligheid in het gedrang komt of wanneer het niet voldoet aan de bepalingen van dit besluit, en dit, ongeacht de keuringen uitgevoerd door de erkende instellingen."

Art. 81 Koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen:
"Elke overtreding van dit algemeen reglement wordt bestraft met de straffen vastgelegd in de wet van 21 juni 1985 betreffende de technische eisen waaraan elk voertuig te land, de onderdelen ervan, evenals het veiligheidstoebehoren moeten voldoen."

Artikel 4, §1 Wet 21 juni 1985 betreffende de technische eisen waaraan elk voertuig voor vervoer te land, de onderdelen ervan, evenals het veiligheidstoebehoren moeten voldoen:
"Overtreding van deze wet en van de besluiten die betrekking hebben op de technische eisen betreffende de voertuigen voor vervoer te land, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met geldboete van tien frank tot tienduizend frank of met een van die straffen alleen, onverminderd de vergoeding van de schade indien daartoe grond bestaat.
De bepalingen van hoofdstuk VII van het eerste boek, alsmede artikel 85 van het Strafwetboek zijn mede van toepassing op die overtredingen.
In geval van herhaling binnen twee jaar na een in kracht van gewijsde gegane veroordeling wegens dezelfde overtreding, mag de straf niet minder zijn dan het dubbel van de straf die vroeger wegens dezelfde overtreding is uitgesproken.
De politierechtbanken nemen kennis van die overtredingen."

Tenzij de politie zich gaat beroepen op 'het voorwerp dat voor het misdrijf is gebruikt', dan kan ze ambtshalve in beslag nemen, maar of ze dat doen is iets anders natuurlijk :)

Franciscus
Berichten: 38596

#9 , 25 sep 2010 18:30

dus als bij de controle de politie heeft vastgesteld dat er geen verzekering IS of kan voorgelegd worden beslagname en vermoedelijk takelen.
bij een technische inbreuk moet voertuig blijven staan en MAG u er de volgende dag eventueel onder begeleiding van politie mee naar de technische controle want met een rode kaart MAG u er niet meer mee rijden.
Mogelijk is uw RB wel onmiddellijk ingetrokken wegens bepaalde andere vaststellingen
Voor de rest zie float ...
Laatst gewijzigd door Franciscus op 27 sep 2010 18:22, 1 keer totaal gewijzigd.

lanakvas
Topic Starter
Berichten: 9

#10 , 25 sep 2010 20:44

Franciscus,

Je haalt aan dat bij een technische inbreuk het voertuig MOET blijven staan. Maar hoe kan je dat dan afdwingen. Zie je, dat is nu net het probleem. Je kan wel zeggen aan de bestuurder / passagiers dat ze niet verder mogen rijden, maar tenzij het voertuig effektief weggetakeld wordt of dat er een wielklem gezet wordt, heb je geen zekerheid dat het voertuig niet verder in het verkeer wordt gebracht.

Dus... is de politie eigenlijk VERPLICHT contact op te nemen met het parket, die ev tot takelen beslist.
Stel maar eens dat er geen contact wordt opgenomen met het Parket en dat na een kilometertje verder gereden te hebben het voertuig in een ongeval betrokken raakt, waarbij een oorzakelijk verband kan aangetoond worden tussen de technische gebreken en het ongeval. In hoeverre kan de politie dan (deels) aangesproken worden iz nalaten het Parket te verwittigen ?

ps : de controle gebeurde in het weekend op uren dat de technische keuring dicht was.

Franciscus
Berichten: 38596

#11 , 27 sep 2010 18:29

Politie hoeft daarvoor niet naar het parket te bellen - is totaal geen reden voor
De wetgeving is duidelijk en als de bestuurder toch gaat rijden is de bestuurder/eigenaar aansprakelijk.
Politie heeft geen resultaatsverbintenis enkel een inspanningsverplichting
Voor de inbreuken wordt PV opgesteld ... en de gevolgen zijn voor de dader(s)
Net zo goed bij een Vodca actie - het rijbewijs wordt ingehouden niet de wagen ( al zijn hierop uitzonderingen) - als de bestuurder daarna zonder Rijbewijs toch gaat rijden is dat zijn verantwoordelijkheid.
Ik kan meegeven dat na zo'n feit de bestuurder naar een bureau kwam met zijn auto voor een 2de ademtest - (negatieve) en zijn rijbewijs terug te halen - wat prompt werd ingetrokken EN toen werd er in opdracht pdK WEL beslag gelegd op de wagen - in afwachting van verbeurdverklaring.
(Snelprocedure - x weken daarna werd de wagen door de rechter idd verbeurd verklaart - (wegens deze en andere feiten)).

Terug naar “Andere”