audiovisueel verhoor minderjarigen

Dian
Topic Starter
Berichten: 3

audiovisueel verhoor minderjarigen

#1 , 21 jan 2016 14:36

Heeft de Orde der Geneesheren het recht om onderdelen uit een audiovisueel verhoor van een minderjarige te censureren? Kan een onderzoeksrechter deze maatregel ongedaan maken?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#2 , 21 jan 2016 15:17

een audiovisueel verhoor van een minderjarige door de orde der Geneesheren? Waarom was dat?

En wie bent u? Een ouder van die minderjarige?

Dian
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 27 jan 2016 16:33

Ik ben niet de ouder, maar een goede vriendin van de moeder. Ik probeer te helpen.
Neen, het verhoor werd niet afgenomen door de orde der geneesheren. Wel door het vertrouwenscentrum kindermishandeling. Bij het voorlezen van het dossier door de griffie, bleken er antwoorden van het kind gecensureerd. Dit naar het schijnt in opdracht van de orde der geneesheren. Nu kan ik best begrijpen dat niet iedereen recht heeft op bijvoorbeeld namen die door het kind genoemd worden, maar ik begrijp niet dat de procureur dan ook een gecensureerde versie krijgt en dus niet op de hoogte is van alle feiten.
Bovendien zijn niet alleen namen, maar ook bepaalde gebeurtenissen gecensureerd en dat is al helemaal te gek voor woorden. Of zit ik mis?

Reclame

Franciscus
Berichten: 38730

#4 , 27 jan 2016 22:25

Vertrouwenscentrum kindermishandeling werkt (meestal) voor of met het parket. In dit geval kunnen het de ouders zijn die het aangevraagd hebben.
Dan is het een andere zaak.
Ze kunnen echter zelf ook opstarten.
Normaal wordt een audiovisueel verhoor in een rechtszaak afgenomen door gespecialiseerd personeel bij politiediensten.

Wat nu dus mogelijk is dat er door het gerecht het dossier is opgevraagd ... dit gaat dan via een bevelschrift uitgeschreven door een onderzoeksrechter - uitgevoerd door een officier van gerechtelijke politie die in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de orde van geneesheren het dossier / video in beslag neemt.
Het is de vertegenwoordiger van de orde die alle persoonlijke notities van de geneesheren uit het dossier kan verwijderen. Dossier wordt overgemaakt aan een door de OR aangestelde deskundige (voor verslag) en neergelegd ter griffie. Op dat ogenblik heeft OR en raadkamer en Kamer van Inbeschuldigingstelling toegang tot het dossier en in een latere fase alle partijen in het geding.

PS ik heb geen weet dat een griffie een dossier voorleest, dus dat versta ik niet.
Partijen hebben inzage ter griffie in het dossier.

Mogelijk gezien het hier om een minderjarige gaat kan er (volgens mij) inderdaad een beperkte inzage zijn ( zittingen zijn ook gesloten en daar kan wel alles gezegd worden). Dit laatste is maar mijn idee en niet juridisch gestaafd.

Ik weet wel dat voor bepaalde dossiers deze besproken worden door een onderzoeksgerecht (OR-RK KI) op de zetel zonder partijen en advocaten.
(vb 235 ter SV) maar dat gaat over totaal andere zaken (oa BOM wetgeving).

Dian
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 28 jan 2016 22:05

De moeder mocht het dossier gaan lezen (of laten voorlezen) omdat het dossier gesloten was bij gebrek aan concrete bewijzen.
Men verklaart dat het kind zeker misbruikt is, maar dat men niet met zekerheid kan bewijzen dat de vermeende dader ook effectief de dader was.
Toch zijn belangrijke uitspraken van het kind, in de neergeschreven verslagen van het verhoor, met zwart doorstreept. Toen de moeder vroeg waarom, zei men dat dit in opdracht van de orde der geneesheren was.
Nu wil ik weten of de procureur ook de gecensureerde versie heeft gelezen. Dit is belangrijk voor het al dan niet opvolgen van een aantal belangrijke feiten. Meer wil ik hierover niet kwijt, omdat dit toch gevoelige materie is.

Franciscus
Berichten: 38730

#6 , 28 jan 2016 22:27

Lees mijn bericht eens goed ... vermoedelijk zijn dat zaken die onder beroepsgeheim geneesheer vielen.
En dus niet antwoorden van het kind.
Trouwens in dit soort zaken geldt er tevens een bijzondere regeling wat beroepsgeheim betreft.

Terug naar “Andere”