Waar ga je die "grens" dan trekken, en waarom geen één dag later
Dat is aan de mildheid van de rechter of het vervolgingsbeleid van de pdk. Maar op zich blijft elke rit een inbreuk.
Het "opzet" is de nonchalance, onwetendheid, vergetelheid, het zich niet realiseren dat dit nog/al moet gebeuren met andermans voertuig ... die er toe leidt dat het voertuig niet tijdig gekeurd werd.
Het moreel element is niet van tel bij verkeersinbreuken. Dit kan wel de rechter milder of strenger stemmen. Ik verwees echter nar de term "eenheid van opzet" waardoor je bv niet 2 bekeuringen kan krijgen omdat je links van de rijbaan staat en op een verhoogde berm. Dat is maar 1 inbreuk.
Gezien er bij verkeersinbreuken geen specifiek moreel opzet vereist is om van een inbreuk te spreken, heeft dit moreel opzet dan ook geen invloed op de inbreuk. Enkel bij de bepaling van de strafmaat zal men er rekening mee houden.
Jouw casus is een gekend fenomeen. Over het algemeen past de politie hier appreciatierecht toe en maakt een proces verbaal van waarschuwing. Maar als er andere inbreuken vastgesteld worden, schrijven ze de keuring mee op.
Op tv (de rechtbank) was er ook ene die zich moest verantwoorden voor een verlopen keuring. Hij had zich echter nog niet in regel gesteld en was met het voertuig naar de rechtbank gekomen. Prompt werd er een mannetje van de politie naar buiten gestuurd om dit vast te stellen.