6 maand niet meer rijden wegens trombose

roelands
Topic Starter
Berichten: 10

6 maand niet meer rijden wegens trombose

#1 , 31 mar 2008 13:53

mijn vader is opgenomen in het ziekenhuis met een trombose, gelukkig is alles goedgekomen. De dokter zegt dat hij 6 maand niet met de auto mag rijden bij wet, rijbewijs is niet ingetrokken. Wie weet hier meer van en ook qua verzekering, IS DIT JUIST? en wat te doen na die 6 maanden.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vlaamie
Berichten: 80

#2 , 31 mar 2008 14:08

Na een hersenletsel mag je volgens de wet zeker 6 maanden niet meer met de auto rijden.
In principe moet je in België je rijbewijs inleveren, daarna kan dan gekeken worden of je medische toestand autorijden terug toelaat.
Een rijgeschiktheidsattest moet aangevraagd worden bij CARA in Brussel. Dit centrum geeft advies inzake rijgeschiktheid en wagenaanpassingen. Na een positief advies ban je wettelijk gezien terug in orde met je verzekeringsmaatschappij.


Wettelijke verplichtingen van de arts:

Art. 46 van het KB van 23/03/98: "De arts heeft de plicht om zijn patiënt ervan in te lichten dat zijn lichamelijke of geestelijke toestand niet meer in overeenstemming is met de medische minimumnormen. Deze moet op zijn beurt zijn rijbewijs inleveren bij de bevoegde overheid, binnen de vier werkdagen na de in kennis stelling ervan."

In een advies van 15/12/90 oordeelde de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren het volgende: "indien u gewetensvol besluit dat de betrokken persoon een ongeval kan veroorzaken met zware gevolgen voor hemzelf/haarzelf of voor derden, rechtvaardigt deze ‘noodsituatie’ dat u de Procureur des Konings op de hoogte brengt van uw twijfels in verband met de rijgeschiktheid van deze persoon."

Uit recente medische studies blijkt ook dat autorijden of lange trein- en/of busreizen de kans op tromboses verhoogt.

Informeer voor de volledigheid misschien ook best eens bij CARA op
http://www.ibsr.be/main/OverBIVV/Locati ... anguage=nl of neem eens een kijkje op de website: http://www.ibsr.be/main/OverBIVV/DeOrga ... anguage=nl

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 01 apr 2008 10:57

“Art.42.Verval van het recht tot sturen moet uitgesproken worden wanneer, naar aanleiding van een veroordeling wegens overtreding van de politie over het wegverkeer of wegens een verkeersongeval te wijten aan het persoonlijk toedoen van de dader, de schuldige lichamelijk (of geestelijk ) ongeschikt wordt bevonden tot het besturen van een (motorvoertuig); in dat geval wordt het verval uitgesproken, hetzij voorgoed, hetzij voor een termijn gelijk aan de waarschijnlijke duur van de ongeschiktheid al naargelang deze blijvend of voorlopig blijkt te zijn.”(16 MAART 1968. - Wet betreffende de politie over het wegverkeer).

Er is slechts verval van het recht tot sturen indien het uitgesproken is door de rechter.

Het enkele besturen van een voertuig tegen het advies in van de behandelende arts kan evenwel bij verkeersongeval leiden tot de aansprakelijkheid van die bestuurder.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.

Reclame

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”