dronken met de fiets

Antwerpenaar
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

dronken met de fiets

#1 , 2 jaar 5 maand geleden (30 aug 2016 08:33)

Allen,

Ik heb enkele vragen omtrent een overtreding die ik onlangs heb begaan. Bij het verlaten van een van onze Belgische festivals waar ik met de fiets naar toe was gegaan, ben ik tegengehouden door 2 agenten. Toegeven, na het oppikken van mijn fiets ben ik niet bepaald elegant langs enkele combi's gereden die daar geparkeerd stonden. Na een 30-tal meters gereden te hebben, heb ik dan ook beslist om mijn tocht te voet verder te zetten, omdat ik duidelijk te veel gedronken had om me zo nog veilig verder te kunnen verplaatsen. Ongeveer 2 minuten later werd ik geïnterpelleerd door de 2 agenten, met alle gevolgen van dien.

Ik kreeg te horen dat ik bijna een aanrijding met het dienstvoertuig van de commissaris had veroorzaakt, en dat dat niet bepaald een slimme zet was van mij. Ik werd dan ook in het voertuig geplaatst, en werd naar het kantoor vervoerd. Daar werd een ademtest afgenomen, die duidelijk aantoonde dat ik veel te veel gedronken had, en werd ik een nacht in de cel geplaatst ter ontnuchtering.

Nu, ondertussen heb ik hiervan een proces verbaal mogen ontvangen. Het PV vermeld dat ik een geldboete zal krijgen tussen de €200 en €2000, en een maand rijverbod (art. 35).

Aan dit proces verbaal is een antwoordformulier bevestigd, waarop staat dat ik dat enkel moet terugsturen binnen de 15 dagen indien ik de boete niet betaal. Betekent dit dat er nog een minnelijke schikking kan volgen, of moet deze zaak sowieso voorkomen voor de politierechtbank? Misschien is het wel belangrijk dat ik hier bij vermeld dat ik 2 jaar geleden veroordeeld werd voor alcoholintoxicatie tijdens het besturen van mijn auto.

Verder staat er ook wat foutieve informatie in het PV, zo zou mijn identiteit gecontroleerd zijn aan de hand van mijn identitietskaart. Maar die had ik helemaal niet op zak (mijn vriendin bewaarde mijn portefeuille op dat moment in haar handtas, en is dus niet meegereisd naar het politiekantoor). Doet dat iets ter zake?

En ten slotte: in het PV staat vermeld dat ik bij het verlaten van het kantoor de resultaten van de ademanalyse en een kennisgave van de rechten ademanalyse heb ontvangen. En die heb ik helemaal niet meegekregen. Er staat ook te lezen dat dit als bijlage is toegevoegd aan het proces verbaal, maar ook hier zat geen kopie bijgevoegd. Kan ik deze documenten alsnog verkrijgen?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
meeboo
Berichten: 1129

#2 , 2 jaar 5 maand geleden (30 aug 2016 08:44)

vergeet niet dat die bedragen vermenigvuldigd worden met factor 6. Dus geldboete varieert van 1200 euro tot 12000 euro.

Gezien uw recidive vrees ik voor uitstel of probatie. U had bij uw eerdere veroordeling toch geen uitstel in zowel boete als rijverbod?

Antwerpenaar
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 2 jaar 5 maand geleden (31 aug 2016 07:27)

Jammer genoeg kreeg ik bij mijn vorige veroordeling inderdaad een uitstel van de boete (€100 boete, en €100 met uitstel, *6 wel te verstaan).

Reclame

meeboo
Berichten: 1129

#4 , 2 jaar 5 maand geleden (31 aug 2016 08:49)

Als uw probatievoorstel nog lopende is zal u de uitgestelde boete ook moeten meerekenen. U zal ook veroordeeld worden als recidivist waardoor u minstens 3 maanden rijverbod zal opgelegd worden en u uw theoretisch en praktijk examen opnieuw zal moeten afleggen. Alsook zal de rechter een medisch onderzoek bevelen voordat u uw rijbewijs zal terugkrijgen. De boetes voor recidive bestuurders beginnen aan 2400 euro (+ uw vorige uitgestelde geldboete uiteraard)

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”