Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
archislect
Topic Starter
Berichten: 4

wat is een voetpad?

#1 , 2 jaar 3 maand geleden (11 aug 2016 15:08)

Onlangs werd mijn wagen weggesleept aan de Felix Timmermanslaan in Oostduinkerke, omdat hij 'op een voetpad' zou geparkeerd staan. Volgens mij onterecht, het is niet duidelijk dat dit een voetpad is.
Aan welke voorwaarden moet een stuk grond precies voldoen om 'voetpad' te zijn?
Volgens mij was er daar geen verhoging, enkel rode klinkers. Op StreetView helaas niet zichtbaar, straatbeeld is ondertussen al aangepast...

Lanox
Berichten: 3165
Juridisch actief: Nee

#2 , 2 jaar 3 maand geleden (11 aug 2016 15:34)

Vooralsnog heeft de wegcode geen definitie voor voetpad. U zal genoegen moeten nemen met "trottoir". :mrgreen:

wegcode schreef:2.40. "Trottoir" : het gedeelte van de openbare weg, al dan niet verhoogd aangelegd ten opzichte van de rijbaan, in ’t bijzonder ingericht voor het verkeer van voetgangers; het trottoir is verhard en de scheiding ervan met de andere gedeelten van de openbare weg is duidelijk herkenbaar voor alle weggebruikers.

Het feit dat het verhoogd trottoir over de rijbaan doorloopt, brengt geen wijziging aan zijn bestemming.

2.41. "Gelijkgrondse berm" : de ruimte, onderscheiden van het trottoir en het fietspad, begrepen tussen enerzijds de rijbaan en anderzijds een sloot, een talud, de grenzen van eigendommen, die zich op hetzelfde hoogteniveau bevindt als de rijbaan en gevolgd mag worden door de weggebruikers, bepaald onder de voorwaarden van dit besluit.

De gelijkgrondse berm is meestal niet met verhard materiaal aangelegd en moeilijk begaanbaar voor de voetgangers.

2.42. "Verhoogde berm" : een ruimte die hoger ligt dan het rijbaanniveau, onderscheiden van het trottoir en het fietspad, en die tussen deze rijbaan ligt en een sloot, een talud, of grenzen van eigendommen.

De verhoogde berm is meestal niet met verhard materiaal aangelegd en moeilijk begaanbaar voor voetgangers.

sloeberken
Berichten: 10301
Locatie: Erpe Mere

#3 , 2 jaar 3 maand geleden (12 aug 2016 09:05)

Als je als automobilist het verschil niet kent tussen de rijbaan en de rest, dan vrees ik voor het ergste.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Reclame

Lanox
Berichten: 3165
Juridisch actief: Nee

#4 , 2 jaar 3 maand geleden (12 aug 2016 09:20)

sloeberken schreef:Als je als automobilist het verschil niet kent tussen de rijbaan en de rest, dan vrees ik voor het ergste.

Zonder mij uit te spreken over dit concrete geval, ken ik anders situaties genoeg waar de scheiding tussen rijbaan en de rest op zijn minst onduidelijk is: geen niveauverschillen meer,, klinkertjes die amper van kleur te onderscheiden zijn, grillige patronen in plaats van rechte afboordingen, bloembakken die soms midden op de rijbaan lijken te staan, ...

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”