verkeersovertreding betalen of niet wettelijk?

drazic
Topic Starter
Berichten: 7

verkeersovertreding betalen of niet wettelijk?

#1 , 14 dec 2015 15:11

hallo,

wij hebben blijkbaar een snelheidsovertreding begaan op 17/6/2015, 80km/u (correctie naar 74km/u) op een expressweg waar je 50km/u mag door wegenwerken (normal gezien 70km/u). Ik kreeg vandaag (14/12/2015) telefoon van de lokale politie of ze even mochten langskomen om een verhoor af te nemen. De boete is blijkbaar verstuurd naar ons oud adres waar we 2 jaar geleden (1/7/2013) zijn vertrokken. De adreswijzigingen van de wagen,... is binnen de correcte tijdsperiode aangepast.

Ik heb altijd horen zeggen dat je binnen een bepaalde termij een eerste bericht moet ontvangen van de verkeersovertreding. Indien dit niet is gebeurd door bovenstaande administratieve fout kan men zich hier verhalen op een procedure fout?

met vriendelijke groeten,
Jens Eeckhout

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
WP002
Berichten: 1479

#2 , 14 dec 2015 17:01

Vooral dát proberen te gebruiken als argument voor de rechter, de kans is niet ondenkbeeldig dat hij er -terecht- nog een klets bovenop doet.
Het enige wat u volgens mij niet zou moeten betalen, zijn verwijlinteresten ten gevolge van laattijdige betaling.

Inazuma
Berichten: 9773
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#3 , 14 dec 2015 19:06

Ik heb altijd horen zeggen dat je binnen een bepaalde termij een eerste bericht moet ontvangen van de verkeersovertreding. Indien dit niet is gebeurd door bovenstaande administratieve fout kan men zich hier verhalen op een procedure fout?
Het PV dient toegezonden te worden binnen de 14 dagen na de vaststellingen, zoniet hebben deze vaststellingen geen bijzondere bewijswaarde meer.

Maar dat is op zich niet echt een probleem: bij snelheidsovertredingen wordt er een foto gemaakt, die de feiten vastlegt .
(Uiteraard gesteld dat alle andere randfactoren rond de camera in orde zijn: ijking en opstelling bvb)


Als uw adreswijziging correct is doorgestuurd, krijgt u vermoedelijk nog een minnelijke schikking van het Parket.


Mocht het voor de rechtbank komen , kan je stellen dat je de adreswijziging correct doorgaf, de inbreuk op zich niet betwist, maar ook niet (zwaarder) gestraft wenst te worden dan een andere burger voor dezelfde inbreuk gestraft zou worden. door de administratieve blunder om eenvoudigweg uw adres op te vragen.
Die andere burger komt niet voor de rechtbank, loopt geen kans op een strafblad, en koopt de inbreuk af met een financiële aflaat (onmiddellijke inning van 130 euro).

Als je geen eerdere veroordelingen hebt , vraag de opschorting van straf gezien er al ei-zo-na 6 maanden verlopen zijn tussen de vaststellingen en de eerste melding dàt u een overtreding zou begaan hebben - en nog meer gaan verlopen voor de eerste zitting ...
In 2de orde, vraag een straf die met alle kosten inbegrepen, overeenkomt met wat u normaal aan minnelijke schikking zou betalen indien de overheid gewoon uw adres correct had.
Het resultaat is dan mogelijk een politiestraf - en da's altijd handiger dan een correctionele straf.

Reclame

drazic
Topic Starter
Berichten: 7

#4 , 30 dec 2015 16:10

de wijkagente is ondertussen langs gekomen voor een verhoor. duidelijk laten opschrijven dat wij bereid zijn om een minnelijke schikking te betalen maar dat we daartoe de kans niet hebben gekregen. de wijkagente bevestigde dat onze adres aanpassing correct is verlopen. het moest zowiezo terug naar rechtbank. we wachten af wat er terug komt.

drazic
Topic Starter
Berichten: 7

#5 , 18 jan 2016 21:06

wij hebben vandaag een brief ontvangen van de procureur des konings met een overschrijving van 310 euro :!:
geldsom te betalen voor 13/2 met verval van strafvordering en verdere vervolgingen of dossier ter inzage als we advocaat willen raadplegen.

wij hebben de wijkagente uitgelegd dat we een minnelijke schikking willen betalen maar dat wij niet willen gestraft worden voor de administratieve fout van de persoon die de boete opstelde.

*slik*

Inazuma
Berichten: 9773
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#6 , 22 jan 2016 19:04

Als u niet ingaat op dat voorstel, wordt u gedagvaard ...

Wat daar uitgesproken wordt, tussen vrijspraak en veroordeling, is een regelrecht kansspel dat er ook vanaf hangt welke rechters u treft voor de politierechtbank, en nadien in beroep.

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”