Rijverbod ... opgelegd door onderzoeksrechter ?

Inazuma
Topic Starter
Berichten: 9773
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

Rijverbod ... opgelegd door onderzoeksrechter ?

#1 , 05 sep 2015 14:09

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150904_01851080

Kan er iemand me de juridische basis hiervoor geven ?

Intrekking rijbewijs kan voor 14 dagen (Art 55)

Kan verlengd worden tot 1 jaar (Art 55bis) door politierechter - maar overtreding is niet anders strafbaar dan het "niet bijhebben van rijbewijs" (Art 31) want inbreuk op Art 55bis zelf is niet strafbaar ...


Of zien we hier alweer een parallel strafcircuit vòòr de veroordeling ontstaan, na alle misbruiken rond de voorlopige hechtenis ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 05 sep 2015 16:04

Wet van 20 juli 1990 betreffende de voorlopige hechtenis
Art. 35
§ 1
In de gevallen waarin voorlopige hechtenis kan worden bevolen of gehandhaafd onder de in artikel 16, § 1, bepaalde voorwaarden, kan de onderzoeksrechter ambtshalve, op vordering van het openbaar ministerie of op verzoek van de verdachte, de betrokkene in vrijheid laten onder oplegging van een of meer voorwaarden voor de tijd die hij bepaalt en maximum voor drie maanden.

§ 5
De onderzoeksrechter en de onderzoeks- of vonnisgerechten beschikken over dezelfde bevoegdheden wanneer een verdachte of een beklaagde in vrijheid wordt gesteld.

Inazuma
Topic Starter
Berichten: 9773
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#3 , 05 sep 2015 16:50

Daar moeten toch ergens beperkingen op zitten , op wat een OR kan opleggen als voorwaarden :?:

Het is dan nog lang niet uitgemaakt wie verantwoordelijk is voor het ongeval - en er zijn wel meer high-profile ongevallen waar de vermeende veroorzaker nadien niet of maar zeer gedeeltelijk voor het ongeval gestraft wordt.

In dit geval zou iets als "rijverbod tot proces" al een jaar rijverbod opleveren, voor iemand die nog niet eens veroordeeld is ... met een jaar tussen de feiten en de start van het proces
http://www.gva.be/cnt/dmf20150905_01851 ... t-celstraf

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 05 sep 2015 22:41

De voorwaarden kunnen enkel opgelegd worden in de gevallen waar iemand in voorlopige hechtenis kan genomen worden. Dus voor een feit waar minimaal één jaar gevangenisstraf op staat. Er moeten "ernstige redenen bestaan om te vrezen dat de in vrijheid gelaten verdachte nieuwe misdaden of wanbedrijven zou plegen, zich aan het optreden van het gerecht zou onttrekken, bewijzen zou pogen te laten verdwijnen of zich zou verstaan met derden." Je bent niet verplicht om akkoord te gaan met de voorwaarden, en dan blijf je in voorlopige hechtenis.
En ja, de verdachte wordt nog steeds geacht onschuldig te zijn, kan later worden vrijgesproken, maar als aan de bovenvermelde voorwaarden voldaan is kan hij in voorlopige hechtenis genomen worden en daarna vrijgelaten worden onder voorwaarden.

Inazuma
Topic Starter
Berichten: 9773
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#5 , 06 sep 2015 20:01

Parallel strafsysteem dus ... of niet rijden, of langer in voorlopige hechtenis.

Franciscus
Berichten: 38599

#6 , 07 sep 2015 22:21

(on)opzettelijke slagen en verwondingen met dood tot gevolg.
Dronken en of geïntoxiceerd rijden
vluchtmisdrijf
niet verlenen van hulp aan persoon in nood.

Is het ingetrokken houden van een RB dan zo'n zware voorwaarde?
Is trouwens perfect doenbaar en vergelijkbaar met voorwaarden die worden opgelegd voor evenzo zware feiten in de IFG sfeer.
vb geen contact en provincie Antwerpen en Brabant verboden terrein.

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”