is deze boete/uitspraak verjaard of niet?

delady
Topic Starter
Berichten: 547

is deze boete/uitspraak verjaard of niet?

#1 , 27 aug 2014 22:09

een kennis had een parkeerboete opgelopen in begin maart 2012

dom genoeg betaalde hij de boete niet omdat hij (en andere parkeerders) van mening waren dat er op dat moment geen bord stond

dit is voor de politierechtbank gekomen (hij dacht maart verleden jaar)waar hij nogmaals bevestigde dat er geen bord stond de datum van "vaststelling"

de uitspraak van de politierechtbank gebeurde op eind april 2013

nu kreeg hij een week geleden het eerste/enige betalingsbericht boete 60 euro en gerechtskosten meer dan 120 euro...te betalen binnen de 15 dagen...


nu ben ik eens gaan kijken ivm verjaring en er is toch verschil correctionele 5j ,anders 1j

is hij "wettelijk" gezien verplicht deze boete te betalen of is deze buiten termijn gekomen of betekend of wat dan ook?

ik ben van mening dat als je een boete krijgt, "meestal" deze terecht is, betaal ze en ben je ervan af....

maar nu ben ik toch wel nieuwsgierig naar wel of niet verjaring....

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38596

#2 , 27 aug 2014 22:28

Verjaringstermijn gestuit of geschorst dus zo wie zo al twee jaar ...daarbij feit maart 2012 veroordeling april 2013 dus ruim binnen de termijn.
Dan is er de strafuitvoering en dat is een ander verhaal... de inning is een nieuw termijn ... en het vonnis zal hem wel 'betekend' zijn want men kan nog in beroep gaan.
Pas na die termijn kan men een vonnis dat in kracht en gezag van gewijsde is gegaan laten uitvoeren.
En de termijn voor uitvoeren van een vonnis is weer een nieuwe termijn.

delady
Topic Starter
Berichten: 547

#3 , 27 aug 2014 22:57

dank u voor het snelle antwoord, ik dacht ergens verjaring verkeersboete gelezen te hebben 1j, zal wel een oud artikel geweest zijn blijkbaar ;)

hij denkt alleen dit papier(betalingsbericht) ontvangen te hebben, hij herinnert zich geen (vonnis), te vermelden dat zijn ouders de post "uithalen"...

maar hij moet dus wèl betalen? raar dat er geen andere communicatie over die uitspraak is geweest...

Reclame

Franciscus
Berichten: 38596

#4 , 27 aug 2014 23:37

verjaring van misdrijf is iets anders dan verjaring van strafuitvoering.
Overtreding die effectief gestraft wordt met een geldboete toten met €25 en of een gevangenisstraf tot en met 7 dagen is een jaar.In dat jaar zijn er daden van stuiting of schorsing vb het opvragen van een inlichtingenbulletin of van het strafblad of een kantschrift pet vraag of betrokkene daar nog woont ... zijn daden van stuiting. zodat er een nieuwe periode van 1 jaar start.
Na het vonnis is er de strafuitvoering wat weer bepaalde termijnen heeft ... maar betrokkene weet blijkbaat zelf niet wat er allemaal is toegekomen ..in elk geval meestal worden deze zaken de eerste paal aangeboden via een kantschrift door de kwartierinspecteur... bij niet betalen zal deze de feiten en de boete moeten signaleren in ANG .. en zo verlengt de periode alweer... post door ouders uitgehaals - ander 'echt' adres van betrokkene ... kan mogelijk nog een PV inzake ambtelijke schrapping aan vastzetten.....
.... maar dat zijn alleen maat wat losse gedachten van mij.

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#5 , 28 aug 2014 01:25

Met 60 euro (totaal, opdeciemen inbegrepen) is dat een politiestraf, en is de verjaring v/d strafuitvoering toch 1 jaar ?

Kan de termijn voor strafuitvoering ook nog gestuit worden ?

delady
Topic Starter
Berichten: 547

#6 , 03 sep 2014 10:24

hij heeft ze betaald

Franciscus
Berichten: 38596

#7 , 03 sep 2014 13:53

Efri schreef erover:
6 MAART 1968. - Wet betreffende de politie over het wegverkeer.
(B.S. 27.03.1968)
Titel V: Strafvordering, bevel tot betaling en burgerlijke rechtsvordering
Hoofdstuk V : Verjaring
Artikel 68
De strafvordering die het gevolg is van een overtreding van deze wet alsmede van de ter uitvoering ervan vastgestelde besluiten, verjaart door verloop van een jaar te rekenen van de dag waarop de overtreding is begaan; deze termijn bedraagt evenwel drie jaar te rekenen van de dag waarop de overtreding is begaan voor overtredingen van artikel 30, § 1 en §3, 33, 34, § 2, 35 en 37bis, § 1, 1° en 4° tot 6°..

Opgelet de vordering tot betaling van gedepenaliseerde perkeeretributies verjaren pas na 10 jaar, hetgeen geen schending uitmaakt van de grondwet (GWH 8 maart 2012, RABG, 2012,997.

De verjaringstermoijn van 1 of 3 jaar is de verjaring voor het instellen van de vordering door het parket na de feiten. Maar dit is niet de verjaringstermijn van de straf uitgesproken door de politierechter.

De meeste straffen die de politierechter uitspreekt zijn geen politiestraffen want de meeste zijn hoger dan 26 euro (de grens voor de politiestraffen) boven deze grens spreekt de politierechter correctionele straffen uit en deze verjaren pas na 5 jaar.

Ter vervollediging.

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”