politierechtbank waarom ?

ganapathi tantre
Topic Starter
Berichten: 453

politierechtbank waarom ?

#1 , 30 jan 2013 17:37

toen ik gisteren met één oog nog zat te kijken naar Vier en de laatste aflevering van het programma "de rechtbank" stelde ik mij de vraag waarom er een aparte politierechtbank is. Is dat ook zo in ander elanden. En waarom dan toch ? Is het verkeersrecht dan zo moeilijk en ingewikkeld dat er een aparte rechtbank voor is. Of is dat omdat de politie daar altijd mee gepaard gaat en dat daar dan ergens een speciaal statuur voor is dat een aparte rechtbank rechtvaardigt ? Agressie in het verkeer is toch gewoon agressie ? doet er toch niet toe of je iemand neersteekt in de keuken of in de auto . Waarom gaat dat dan naar welke rechtbank ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 30 jan 2013 18:00

Ik heb geen rechten geleerd maar ik denk dat dit normaal is, een politie rechtbank kan ook strafrechterlijk optreden en de rechtbank van eerste aanleg is zuiver burgelijkezaken, correctioneel is zware straf misdrijven, en de handels rechtbank zijn zuiver geschillen tussen handelaars, arbeidsrechtbank zijn zuiver geschillen van de sociale wetgeving, en het is toch maar normaal dat een aanrijding met een wagen dat dit niet door een rechtbank behandeld word waar zware misdrijven bestraft word.
Ik hoop dat dit juist is wat ik hier schrijf, dit heb ik in de lagere school zo geleerd.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Franciscus
Berichten: 38583

#3 , 30 jan 2013 18:23

Politierechtbank is bevoegd voor ALLE overtredingen en dat zijn er aardig wat meer dan alleen verkeer. Deze zetelen per gerechtelijk arrondissement
Is eveneens bevoegd voor gecontraventionaliseerde wanbedrijven en dat zijn er een hel pak inderdaad weer verkeer maar ook alle onopzettelijke slagen en verwondingen.
De burgerlijke tegenpool is de vrederechter. deze zetelen per kanton

Daarboven staat de laat ik het hier noemen de arrondissementsrechtbank (beslissingsorgaan van de voorzitters van onderstaande inzake bevoegdheidsgeschillen)
De rechtbank eerste aanleg met de burgerlijke kamers, de correctionele kamers en de jeugdkamers (rechtbanken)
Eveneens de strafuitvoeringskamer en de raadkamer
Verder heeft men de arbeidsrechtbank en de rechtbank van koophandel

Verder de Hoven van Beroep (1 per gerechtelijk gebied, 5) bestaande uit:
een kamer voor burgerlijke zaken, handels- en economische zaken
een kamer voor strafzaken
een kamer voor jeugdzaken
de kamer van inbeschuldigingstelling

De arbeidshoven voor sociale zaken (1 per gerechtelijk gebied, 5)
Voor specifieke zaken zijn er nog
Hoven van Assisen voor bijzondere strafzaken met een volksjury waartegen geen beroep mogelijk is (1 per provincie + het extraprovinciale gebied Brussel-Hoofdstad, 11)
Hof van Cassatie voor vormgebreken in de rechtspraak van hoven en rechtbanken (1 voor het ganse land) waartegen geen beroep mogelijk is

Verder de Raad van State, administratieve rechtbanken en het Grondwettelijk Hof (vroeger Arbitragehof genaamd) hebben rechtsprekende bevoegdheid in bepaalde materies.
De militaire rechtbanken zijn ondertussen afgeschaft.

Verder bestaan er ook diverse internationale gerechtshoven: oa het Benelux-Gerechtshof van de Benelux, het Hof van Justitie van de Europese Unie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) van de Raad van Europa.
Die ingeschakeld kunnen worden als vb alle rechtsmiddelen in eigen land uitgeput zijn of voor een pre-justitieel geschil enz enz
Laatst gewijzigd door Franciscus op 31 jan 2013 18:53, 1 keer totaal gewijzigd.

Reclame

Kingfisher
Berichten: 483

#4 , 31 jan 2013 14:59

't Is een beetje versimpeld, maar dit voor de duidelijkheid:
Er zijn verschillende soorten gerechten, in de volgende groepen:
(Een Hof staat boven een Gerecht, zeg nooit zomaar "rechtbank" tegen een "Hof")
Strafzaken: hier treedt de staat op tegen de misdadiger. Daar heb je in volgorde, voor kleine misdrijven: de politierechtbank, voor de serieuze zaken: de correctionele rechtbank, en voor de heel serieuze misdaden: het Hof van Assisen
Burgerlijke zaken: hier vechten burgers tegen burgers: vredegerecht voor simpele zaken zoals burenruzies, Rechtbank van Eerste Aanleg voor de duurdere zaken
De Arbeidsrechtbank en het Arbeidshof is voor werknemers versus werkgevers
De rechtbank van Koophandel is waar handelaars met elkaar ruzie hebben (als het een handelaar vs een consument is, is het steeds de burgerlijke rechtbank)
De Raad van State is voor burgers tegen de Staat.
De Jeudrechtbank voor zaken waar het belang van kinderen bij gemoeid is.

Een vrij duidelijke schets vind je hier
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... %ABrarchie_(Belgi%C3%AB" onclick="window.open(this.href);return false;)1.jpg

De Politierechtbank doet meer dan alleen verkeersdelicten. Alle overtredingen, ttz mijsdrijven waar max een boete van 25€ op staat, worden behandelt door de Pol.rechtbank. Ook is het zo, dat alle verkeersdelicten (zelfs die met 1.000-en euro boete) voor de politierechter komen. Dus het merendeel van hun agenda ("de rol") staat vol verkeersdelicten.

Verkeersagressie is geen verkeersdelict. Zodra u uit de wagen stapt, bent u geen chauffeur meer. Ook voor de verzekering: zodra u de wagen verlaat (ook al was de andere chauffeur de aanstoker), bent u niet meer verzekerd.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 31 jan 2013 15:23

De politierechtbank heeft altijd bestaan. Ze was bedoeld voor "kleine" vergrijpen, waar de rechtbank maar een boete van maximaal 25 frank en/of een gevangenisstraf van maximaal 7 dagen voor kon uitspreken.

Verkeersongevallen met gewonden, rijden zonder verzekering ... dat kwam vroeger voor de correctionele rechtbank. en als er hoger beroep werd aangetekend voor het hof van beroep.

Hetzelfde was het geval op burgerlijk vlak. "Kleine" ongevallen kwamen voor de vrederechter, "Grotere" ongevallen voor de rechtbank van eerste aanleg en als er beroep werd aangetekend voor het hof van beroep.

Er zijn maar vijf hoven van beroep in België. Bovenvermelde regeling had tot gevolg dat de hoven van beroep overstelpt werden met verkeerszaken (zowel strafrechtelijk als burgerlijk), er ontstond een grote gerechtelijke achterstand.

Om hieraan te verhelpen heeft de wetgever in 1994 beslist alle verkeerszaken (zowel strafrechtelijk als burgerlijk) voor de politierechtbank te brengen. Dit werd dus een gespecialiseerde rechtbank inzake verkeer. De politierechtbank kan dan ook hogere straffen opleggen dan vroeger, met inbegrip van hoge boetes, lange gevangenisstraffen en (levens)lang rijverbod. Hoger beroep komt dan voor de correctionele rechtbank of de burgerlijke kamer van de rechtbank van eerste aanleg. Het hof van beroep heeft niets meer te maken met verkeersongevallen.

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”