onterechte GAS boete blauwe zone

docir
Topic Starter
Berichten: 9

onterechte GAS boete blauwe zone

#1 , 09 jul 2011 09:23

In een gemeente in Vlaams-Brabant, dichtbij het station, was een blauwe zone ingevoerd maar had men op bepaalde plaatsen bestaande verkeersborden E9e niet aangevuld met een parkeerschijf. Dan is volgens de wegcode 27.1.4 de bepalingen van de blauwe zone op die plaatsen niet geldig. Toch zijn we beboet. We hebben dit gemeld aan de administratie Gemeentelijke Administratieve Sancties, maar die blijft bij zijn beslissing. Dus ons enige mogelijkheid is om naar de politierechtank te stappen. Ondertussen staat in een nieuw ontwerp verkeersreglement, goedgekeurd door de gemeenteraad, letterlijk dat de verkeersborden niet aangepast waren. Ondertussen heeft men de verkeersborden aangepast.

- Wie betaalt onze advocaat wanneer de rechtbank ons gelijk heeft? Is dat de gemeente?
- Heeft een GAS beedigd ambtenaar het recht om met kennis van zaken ons bezwaar te negeren? Indien ja waarom kan je dan een bezwaar indienen dat zwart op wit aantoont dat de boete ingaat tegen de wegcode, dat leidt tot een nieuw ontwerp verkeersreglement en heeft men de borden ondertussen aangepast? Waarom dan niet rechtstreeks naar de politierechtbank verwijzen?
- Ik zeg niet dat dit het geval is, maar veronderstel dat de GAS administratie met kennis van zaken andere mensen heeft beboet na het feit dat ze op de hoogte waren gesteld van wegcode 27.1.4, hebben ze dan het recht om met kennis van het feit dat de boete onrechtsmatig is mensen te beboeten die geen bezwaar indienen?
- Heeft de gemeente het recht om de onterechte boetes terug te betalen?
Laatst gewijzigd door docir op 09 jul 2011 14:40, 1 keer totaal gewijzigd.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38592

#2 , 09 jul 2011 13:20

het is geen boete en de politierechtbank is niet bevoegd.

docir
Topic Starter
Berichten: 9

#3 , 09 jul 2011 14:34

toch wel je kan beroep doen bij de politierechtbank tot maximaal 1 maand na de ontvangst van de boete

Reclame

Turaki
Berichten: 6870

#4 , 09 jul 2011 18:51

Art 601ter Gerechterlijk Wetboek:
De politierechtbank neemt kennis van :
1° het beroep tegen de beslissing tot het opleggen van een administratieve geldboete door de ambtenaar die daartoe door de gemeente wordt aangewezen overeenkomstig artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet;

-Vergoeding advocaat volgens rechtplegingsvergoeding?
-Hij kan het bezwaar negeren, hoewel de wijziging van de situatie achteraf wel tegen hem spreekt. Als je een fout maakt moet je dat kunnen toegeven, anders kant hij zijn wegcode toch niet voldoende.
-Jammer genoeg wel: wie betaald, geeft toe dat hij hier in fout was. Bovendien is uw bezwaar verworpen, waardoor de gemeente nog steeds meent gelijk te hebben in die situatie. Mocht dit echter uitkomen (via de oppositie bv) zou dit de gemeente wel in een slecht daglicht stellen.
-Geen idee.

docir
Topic Starter
Berichten: 9

#5 , 10 jul 2011 10:36

Bedankt voor je antwoorden.

Wel de oppositie heeft gereageerd, de burgemeester zou beloofd hebben de ambtenaar hierover aan te spreken, maar er is niets gebeurd.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... d=F73BTNFI" onclick="window.open(this.href);return false;

Turaki
Berichten: 6870

#6 , 10 jul 2011 13:46

Burgemeester kan niets doen, ambtenaren worden net vastbenoemd om ervoor te zorgen dat deze onafhankelijk (en onbeïnvloed) van het steeds wisselend bestuur hun taken kunnen uitvoeren.
In dit geval is rechtbank mogelijks de enige oplossing.

docir
Topic Starter
Berichten: 9

#7 , 10 jul 2011 14:03

Akkoord de burgemeester kan niets doen.

maar geeft dat het recht aan de ambtenaar om onrechtmatige boetes uit te delen?

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#8 , 10 jul 2011 15:59

Is dat wel een GAS en niet een retributie?

docir
Topic Starter
Berichten: 9

#9 , 10 jul 2011 16:14

het is wel degelijk een boete die ze hebben gegeven (60EUR) , geen retributie

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#10 , 10 jul 2011 16:36

Dat is wel een pittige 'GAS'...
Neen, dat geeft geen recht aan de ambtenaar, maar als hij zijn GAS niet wil intrekken zal je het via de politierechtbank moeten doen.

jojan
Berichten: 739

#11 , 10 jul 2011 23:49

een gemeentelijke administratieve sanctie kan overigens ook worden vastgesteld door een politieambtenaar of hulpagent.

docir
Topic Starter
Berichten: 9

#12 , 14 jul 2011 08:10

ja, boete is vastgesteld door een politie-agent.

spijtig genoeg kende die de wegcode 27.4.1 niet en zijn wij daarvan slachtoffer en zijn daardoor onwetende mensen onterecht beboet.

een gelijkaardig geval heeft zich in 2009 in Lier voorgedaan, en daar heeft men de boete gewoon geannuleerd.

jojan
Berichten: 739

#13 , 14 jul 2011 12:03

Gemeentelijke administratieve sancties zijn een bevoegdheid van de gemeente. Vergelijken met een andere gemeente heeft an sich weinig invloed. Als het College van Burgemeester en Schepenen (meestal is dit iets dat door de gemeenteraad aan het College wordt gedelegeerd) geen actie wil ondernemen en deze boetes niet annuleerd zit er niets anders op dan naar de politierechtbank te stappen. Heeft u rechtsbijstand bij uw autoverzekering? Eventueel kan u proberen de kosten van uw advocaat op verzekering dan te verhalen. Een advocaat is niet verplicht bij de politierechtbank (maar verhoogt vermoedelijk wel uw kans om uw gelijk te verkrijgen).

docir
Topic Starter
Berichten: 9

#14 , 15 jul 2011 07:34

En toch, ik vind dat een gemeente zijn huiswerk mag doen.

In lier heeft men onmiddellijk geraadpleegd. In Sint-Genesius-Rode niets terwijl een klikje op het internet onmiddellij resultaten geeft:

http://www.brrc.be/pdf/mededelingen/med80t.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; blz. 15 en 16

jojan
Berichten: 739

#15 , 15 jul 2011 10:47

Burgemeester kan niets doen, ambtenaren worden net vastbenoemd om ervoor te zorgen dat deze onafhankelijk (en onbeïnvloed) van het steeds wisselend bestuur hun taken kunnen uitvoeren.
In dit geval is rechtbank mogelijks de enige oplossing.
Dit klopt evenwel niet. Het is inderdaad een ambtenaar die een voorstel opmaakt om een bezwaar te verwerpen of te aanvaarden - eventueel met advies van de jurist van de gemeente (intern of extern) - maar het is de gemeenteraad - of bij delegatie het college van burgemeester en schepenen die dit voorstel goed of afkeuren. De burgemeester - of bij delegatie de bevoegde schepen kan altijd aan de administratie er vragen overstellen en ook ingaan tegen het voorstel/advies van de ambtenaar.

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”