vervallen keuringsbewijs

user72
Topic Starter
Berichten: 4

vervallen keuringsbewijs

#1 , 05 apr 2011 19:05

beste,

ik heb een vraagje ivm technische keuring. Iemand die ik ken had een keuringsbewijs dat enkele maanden verstreken was, maar helaas door tijdsgebrek wegens werk en herstelling aan de voertuig kon hij dit niet tijdig doen, nu zou dit in orde zijn, maar dit is pas gebeurd nadat de wijkagent een keertje was langsgegaan.

Mijn vraag is het volgende? Waaraan mag hij zich verwachten? Hij ging normaal gezien langs politiekantoor voor een verklaring. Mijn vraag is of dit a) een waarschuwing wordt, b) een boete of toch doorverwezen naar politierechtbank, en moest dit voor de rechtbank komen, wat zijn de mogelijke consequenties.

Ik heb veel versies gehoord, maar dit scheelt van persoon tot persoon, daarom dat ik gewoon wil weten wat de wet zegt en vooral hoe dit in de praktijk er aan toe gaat.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
tianneke
Berichten: 279

#2 , 05 apr 2011 19:20

Voor ons was dat een boete van 175 euro...de feiten waren: de auto had lang stilgestaan, eerste keuring waren we uit het oog verloren wegens het niet ontvangen van groene kaart, volgens de politie hadden we zelf de wagen na 4 jaar moeten aanbieden.

Fore
Berichten: 1298

#3 , 05 apr 2011 20:55

De keuring is niet verplicht om u een herinnering te sturen. U dient zelf in de gaten houden wanneer u uw auto laat keuren. Maar meestal sturen ze uit 'vriendelijkheid' toch een herinnering.
"Lachen is de kortste afstand tussen mensen." - J.F.Kennedy

Reclame

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#4 , 07 apr 2011 08:25

Het kan altijd zijn dat de politie een proces-verbaal van waarschuwing heeft uitgeschreven en dat hij een bepaalde termijn krijgt om zich in orde te stellen. Doet hij dat niet, dan heeft het parket nog allerlei mogelijkheden. Ter zijde, zelfs als er een PV van waarschuwing wordt opgesteld, dan nog heeft het parket de mogelijkheid om te vervolgen.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 07 apr 2011 11:41

“Art.23ter.§ 1. De periodieke keuringen vinden plaats op de tijdstippen zoals hierna bepaald :1° de personenauto's, auto's voor dubbel gebruik, minibussen en lijkauto's zijn aan de keuring onderworpen de dag dat ze vier jaar oud zijn, te rekenen vanaf de eerste in verkeerstelling en vervolgens elk jaar...Art.24.§ 1. Geen enkel volgens dit besluit aan de autokeuring onderworpen voertuig mag zich op de openbare weg bevinden, tenzij het voorzien is van een geldig keuringsbewijs, het overeenkomstig keuringsvignet en een met zijn gebruik overeenstemmend identificatieverslag of technische fiche, voor zover deze documenten vereist zijn.”(15 MAART 1968. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen).

“Art.29...§ 2. De andere overtredingen van de reglementen uitgevaardigd op grond van deze gecoördineerde wetten zijn overtredingen van de eerste graad en worden gestraft met een geldboete van 10 euro tot 250 euro...”(16 MAART 1968. - Wet betreffende de politie over het wegverkeer).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#6 , 07 apr 2011 17:03

De overtredingen op het KB van 1968 worden gestraft met de bepalingen uit de Wet van 21 juni 1985, niet de Verkeerswet:
Art. 81: "Elke overtreding van dit algemeen reglement wordt bestraft met de straffen vastgelegd in de wet van 21 juni 1985 betreffende de technische eisen waaraan elk voertuig te land, de onderdelen ervan, evenals het veiligheidstoebehoren moeten voldoen."

Art. 4 Wet 1985:
§1. Overtreding van deze wet en van de besluiten die betrekking hebben op de technische eisen betreffende de voertuigen voor vervoer te land, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met geldboete van tien frank tot tienduizend frank of met een van die straffen alleen, onverminderd de vergoeding van de schade indien daartoe grond bestaat.

Hij die een productnorm betreffende voertuigen voor vervoer te land, hun onderdelen en toebehoren daar inbegrepen deze inzake veiligheid, door of uit kracht van deze wet en aangenomen in uitvoering van de communautaire wetgeving vermeld in bijlage van de Richtlijn 2008/99/EG van het Europees Parlement en van de Raad van 19 november 2008 inzake de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht, overtreedt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van tien dagen tot tien jaar en een geldboete van duizend euro tot zeven miljoen euro, of met een van die straffen alleen, indien die wederrech- telijke handeling of nalatigheid begaan wordt met het oogmerk het lozen, uitstoten of storten van een hoeveelheid materie in de lucht, de grond of het water te veroorzaken, waardoor de dood van of ernstige letsels aan personen, dan wel aanzienlijke schade aan de kwaliteit van lucht, grond of water of aan dieren of planten wordt of kan worden veroorzaakt.

Hij die opzettelijk aanzet tot het plegen van de inbreuk bepaald in het vorige lid wordt gestraft met dezelfde straffen.

Hij die een productnorm betreffende voertuigen voor vervoer te land, hun onderdelen en toebehoren daar inbegrepen deze inzake veiligheid, door of uit kracht van deze wet en aangenomen in uitvoering van de communautaire wetgeving vermeld in bijlage van de Richt- lijn 2008/99/EG van het Europees Parlement en van de Raad van 19 november 2008 inzake de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht, overtreedt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en een geldboete van tweehonderd vijftig euro tot vijf miljoen euro, of met een van die straffen alleen, indien die wederrechtelijke handeling of nalatigheid begaan wordt met grove nalatigheid die het lozen, uitstoten of storten van een hoeveel- heid materie in de lucht, de grond of het water veroorzaakt, waardoor de dood van of ernstige letsels aan personen, dan wel aanzienlijke schade aan de kwaliteit van lucht, grond of water of aan dieren of planten wordt of kan worden veroorzaakt.

De bepalingen van hoofdstuk VII van het eerste boek, alsmede artikel 85 van het Strafwetboek zijn mede van toepassing op die overtredingen.

In geval van herhaling binnen twee jaar na een in kracht van gewijsde gegane veroordeling wegens dezelfde overtreding, mag de straf niet minder zijn dan het dubbel van de straf die vroeger wegens dezelfde overtreding is uitgesproken.

Met uitzondering van de inbreuken bedoeld in het tweede tot vierde lid, neemt de politierechtbank kennis van de inbreuken bepaald in dit artikel."

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”