Oldtimer : rijden na zonsondegang.. politierechtbank

girlie23
Topic Starter
Berichten: 15

Oldtimer : rijden na zonsondegang.. politierechtbank

#1 , 17 okt 2010 00:46

Hoi,

Mijn vriend (25 jaar) werd deze zomer tegengehouden door een anonieme politiewagen, toen hij van een vriend, 20km van thuis, terugkeerde naar huis.
Hij had toen o-platen op de mustang (1966) hangen en deze zijn toen meteen in beslag genomen.
Hij was niet op de hoogte van het rijverbod na zonsondergang en dat heeft hij toen ook verklaard aan de agenten.
Verder had hij een inhaalverbod voor auto's genegeerd.
We hebben nu een brief in de bus gekregen dat dit voor de politierechtbank komt.
Hij word vervolgd voor : rijden met o-platen na zonsondergang en negeren van het inhaalverbod (bord c35 als ik me niet vergis)

Welke straf kan hij hiervoor krijgen?
Heeft het enig voordeel als hij zelf naar de zitting in de rechtbank gaat?

Alvast bedankt !
Groetjes

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#2 , 17 okt 2010 10:28

Oldtimer:
Art. 2, §2, 7 Wet van 21 juni 1985 betreffende de technische eisen waaraan elk voertuig voor vervoer te land, de onderdelen ervan, evenals het veiligheidstoebehoren moeten voldoen: "De personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen die sedert meer dan vijfentwintig jaar en de andere voertuigen die sedert meer dan dertig jaar in gebruik zijn genomen en slechts bij uitzondering op de openbare weg worden gebezigd ofwel ter gelegenheid van behoorlijk toegelaten manifestaties, ofwel voor proefritten met het oog op die manifestaties, uitgevoerd tussen zonsopgang en zonsondergang en binnen een straal van 25 km, ofwel om zich naar die manifestaties te begeven en die in het bezit zijn van de verklaring die aangevuld werd door de titularis en waarvan het model vastgesteld wordt door de Minister bevoegd voor het vervoer of zijn gemachtigde.
Deze voertuigen zijn enkel onderworpen aan de bepalingen van de artikelen 16§1 eerste lid, 23 §§ 1, 3, 4, 5, 6 en 7, 23sexies §1, 1° en 3°, en § 2, 25, 26, 42, 45 § 1, 1° en 3°, 47 § 1, punt 1, eerste lid, 54 § 1, 1° en 3°, 70§2 en 80 van dit besluit."

Met andere woorden het zogenaamd niet weten dat er niet mag gereden worden is een leugen.

Artikel 4, §1 Wet van 21 juni 1985 betreffende de technische eisen waaraan elk voertuig voor vervoer te land, de onderdelen ervan, evenals het veiligheidstoebehoren moeten voldoen: "Overtreding van deze wet en van de besluiten die betrekking hebben op de technische eisen betreffende de voertuigen voor vervoer te land, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met geldboete van tien frank tot tienduizend frank of met een van die straffen alleen, onverminderd de vergoeding van de schade indien daartoe grond bestaat.
De bepalingen van hoofdstuk VII van het eerste boek, alsmede artikel 85 van het Strafwetboek zijn mede van toepassing op die overtredingen."
(Frank = Euro & vermenigvuldigen met 5,5)

Inhaalverbod:
Als hij alleen een bord C35 heeft genegeerd, gaat het om een overtreding van de eerste graad. Dit is € 50 als er een onmiddellijke inning is. Maar blijkbaar zal dat ook door de politierechter worden beoordeeld.
Art. 29, § 2 Wegcode: "De andere overtredingen van de reglementen uitgevaardigd op grond van deze gecoördineerde wetten zijn overtredingen van de eerste graad en worden gestraft met een geldboete van 10 euro tot 250 euro." (vermenigvuldigen met 5,5)

girlie23
Topic Starter
Berichten: 15

#3 , 17 okt 2010 11:15

Hoi,

Mijn vriend had een speciale verzekering voor oldtimers,
de verzekering heeft gezegd dat hij altijd mocht rijden, dus gelieve ONS niet te beschuldigen.
Blijkbaar, volgens de agenten, zeggen dat blijkbaar meer, om klanten te lokken..
Wij zijn beide beroepschauffeurs, dus wij gaan echt geen risico's nemen.

Bedankt voor je reactie!
mvg

Reclame

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#4 , 17 okt 2010 12:09

Het is geen beschuldiging. Het is een feit.
Iedereen (de eigenaar, niet de verzekering) die een oldtimer wenst in te schrijven moet dergelijke verklaring tekenen en sturen naar de dienst inschrijvingen voertuig (DIV).

Er staat letterlijk in die verklaring: "Ik verklaar dat bovenvermeld voertuig, ingeschreven op mijn naam en sedert meer dan 25 jaar (personenauto, auto voor dubbel gebruik en minibus) of 30 jaar (lichte vrachtauto, vrachtauto, autobus en autocar) in gebruik genomen, slechts bij uitzondering op de openbare weg wordt aangewend ofwel ter gelegenheid van toegelaten manifestaties of ter gelegenheid van proefritten van deze manifestaties tussen zonsopgang en zonsondergang en binnen een straal van 25 km., of om zich naar deze manifestaties te begeven.
In toepassing van de bepalingen van artikel 2, PAR 2, 7° van het KB van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, zal dit voertuig dan ook niet meer aan de technische controle onderworpen worden."

Franciscus
Berichten: 38599

#5 , 18 okt 2010 19:58

Gezien voertuig op de openbare weg was buiten de door de wet toegelaten periode is het in principe ook niet verzekerd op dat ogenblik.
Men reed dus ook nog eens met een volgens de letter van de wet 'onverzekerd voertuig' en zoals gezegd.
Zelfs los van het feit dat u getekend hebt - u wordt als bestuurder geacht de wet te kennen.
En dat is bij overtredingen en verkeer echt punt andere lijn want naar opzet of inzicht wordt niet gevraagd
Het loutere feit is voldoende.
Dit nog ter info.

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”