Buitenlandse nummerplaat

Jan Duverger
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Buitenlandse nummerplaat

#1 , 25 jun 2020 09:25

Mag ik als belg , gedomicilieerd in België , rijden met een firmawagen met Nederlandse nummerplaat die ingeschreven is op naam van de zusterfirma in Nederland. Ikzelf werk voor de Belgische vestiging.
Zo ja, welke attesten, papieren, ed. moet ik allemaal in mij bezit, in de wagen mee hebben. Hoe lang mag ik hier mee rijden?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Didymus
Berichten: 2061

#2 , 25 jun 2020 09:31

Op basis van bovenstaande elementen: niet op basis van de uitzondering voor werknemers. Mag enkel als u een buitenlandse werkgever heeft en dat blijkt niet uit uw verhaal.

Dan vallen we terug op het maximum van 1 maand met een document van de buitenlandse titularis dat begin- en einddatum vermeldt, aan boord van het voertuig te bewaren.
"sowieso" schrijf je zo.

Issued
Berichten: 1227

#3 , 25 jun 2020 09:35

20 JULI 2001. - Koninklijk besluit betreffende de inschrijving van voertuigen.
[BS 08.08.2001]
Hoofdstuk I. Algemene bepalingen
Afdeling 3. Voertuigen in het verkeer gebracht door personen verblijvend in België
Artikel 3
§ 1. De personen die in België verblijven schrijven de voertuigen die zij wensen in het verkeer te brengen in in het repertorium van de voertuigen bedoeld in artikel 6, zelfs indien deze voertuigen reeds in het buitenland zijn ingeschreven.

Het verblijf in België houdt in dat deze personen voldoen aan één van de volgende voorwaarden :

a) ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters van een Belgische gemeente en een minimum leeftijd hebben van zestien jaar;

b) ingeschreven zijn in de Belgische Kruispuntbank van Ondernemingen als rechtspersoon;

c) als rechtspersoon opgericht zijn door of krachtens het internationaal of buitenlands recht en beschikken over een vaste verblijfplaats in België waar het voertuig beheerd of gebruikt wordt.

§ 2. In de hierna vernoemde gevallen echter is de inschrijving in België van voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven en in het verkeer worden gebracht door de personen bedoeld in § 1 niet verplicht voor :

1° het motorvoertuig dat door een buitenlands professioneel dienstverlenend bedrijf voor hoogstens 6 maanden, niet hernieuwbaar, wordt verhuurd aan een persoon bedoeld in § 1; het huurcontract op naam van diegene die het voertuig in het verkeer brengt dient zich aan boord van het voertuig te bevinden, ondertekend en gedateerd;

2° het voertuig dat een natuurlijke persoon gebruikt in de uitoefening van zijn beroep en in bijkomende orde voor privé-doeleinden, en dat door een buitenlandse werkgever of opdrachtgever aan deze persoon wordt ter beschikking gesteld; een kopie van de arbeidsovereenkomst of opdracht dient zich aan boord van het voertuig te bevinden, evenals een door de buitenlandse werkgever of opdrachtgever opgesteld document waaruit blijkt dat laatstgenoemde het voertuig heeft ter beschikking gesteld van die persoon;

3° het personenvoertuig bestuurd door een ambtenaar die in België verblijft en werkt voor een internationale instelling gelegen in een andere lidstaat van de Europese Unie : een door de werkgever afgeleverde accreditatiekaart dient zich aan boord van het voertuig te bevinden;

4° het voertuig waarvan die persoon eigenaar is die als tijdelijk afwezige persoon wordt beschouwd in de zin van artikel 18, 6°, 6°bis, 8° en 9° van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister en waarbij dit laatste niet langer dan zes maanden zonder onderbreking in België wordt gestald;

5° de aanhangwagen die voor hoogstens zes maand in het verkeer wordt gebracht;

6° het voertuig dat ten kosteloze titel ter beschikking wordt gesteld van een natuurlijke persoon bedoeld in § 1 gedurende een periode van ten hoogste één maand; een door de buitenlandse titularis opgesteld document dient zich aan boord van het voertuig te bevinden, waaruit blijkt dat laatstgenoemde toestemming verleent om het voertuig te gebruiken voor een bepaalde periode, met vermelding van de einddatum;

7° het voertuig dat wordt gebruikt door een in het buitenland verblijf houdende student gedurende de effectieve duurtijd van zijn studies, en die enkel in België verblijft om zijn studies verder te zetten in een in België gevestigde onderwijsinrichting. Het geldig attest van zijn laatste inschrijving in voornoemde onderwijsinrichting dient zich aan boord van het voertuig te bevinden.

8° Het voertuig ingeschreven in een andere lidstaat op naam van de natuurlijke persoon die dit voertuig uitzonderlijk in België gebruikt voor hoogstens 30 dagen per kalenderjaar en dat bestemd is om voornamelijk gebruikt te worden in eerstgenoemde lidstaat. Een door de titularis opgesteld en ondertekend document dient zich aan boord van het voertuig te bevinden dat uitdrukkelijk de begin- en einddatum van het gebruik in België vermeldt.

§ 3. In voorkomend geval kan de minister of zijn gemachtigde een uitzonderlijke vrijstelling van inschrijving verlenen voor voertuigen die door sommige, met bijzondere opdrachten belaste, rijksdiensten gebruikt worden.
Zie de vetgedrukte tekst,KB 21/07/2001 art 3, §2, 1°

Let wel op: Enkel de werknemer van dat bedrijf mag er mee rijden. Niet de partner, noch de kinderen als rijles, noch een collega van een zusterbedrijf.

Echter u spreekt van een vestiging? Gaat het over een Belgische vestiging van dat Nederlands bedrijf of hebben ze 2 rechtspersonen, 2 bedrijven?

Reclame

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#4 , 25 jun 2020 11:36

2° lijkt me niet van toepassing gezien het om een NL bedrijf gaat, terwijl vraagsteller voor Belgisch bedrijf werkt.

Als dat 2 verschillende rechtspersonen zijn, kan dit niet.
:arrow:


Buitenlandse rechtspersonen met vestiging in B moeten hun voertuigen hier (desnoods bijkomend) inschrijven.
Art 3 §1 c)

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”