Rood 'fietserslicht', auto moet stoppen?

HenriL
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Rood 'fietserslicht', auto moet stoppen?

#1 , 05 mei 2019 21:03

Goedenavond,

Ik had daarnet de volgende discussie: indien men in Gent uit de Normaalschoolstraat komt en het kruispunt Heuvelpoort op wil rijden, is er een redelijk vreemde situatie. Eerst is er een gewoon, driekleurig verkeerslicht. Dit wordt gevolgd door een klein stukje weg en dan (opnieuw) een opstelstrook voor fietsers met een verkeerslicht met een fiets op (dus voor fietsers).

Begaat men een fout als je als autobestuurder door het eerste licht rijdt (als het op oranje staat) en dan door het tweede licht (voor fietsers) rijdt als dit op rood staat? Ik dacht dat zo'n licht voor fietsers enkel voor fietsers geldt en dat je hier dus als autobestuurder geen rekening mee moet houden. Maw: dat je door dit tweede licht mag rijden, zelfs als dit op rood staat. Mijn lief denkt hier anders over. Art. 61.1., 6° Wegcode zegt: wanneer de lichten de verlichte silhouet van een fiets voorstellen, gelden deze lichten slechts voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen.. Worden hier boetes voor uitgeschreven voor autobestuurders?

De situatie:

https://ibb.co/NZSxVhL

Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#2 , 06 mei 2019 00:42

Je mag bij oranje enkel het kruispunt oversteken als je dat veilig (tov de andere weggebruikers) kan doen.

Je zit nog in zone 30, tot tussen de verkeerslichten.
Je kan (mag) dus al niet erg snel rijden.
Eens buiten die zone 30 mag je pas versnellen, en zit je in bebouwde kom, max 50.

Gezien die lage snelheden en de grootte van het kruispunt, is er zeer veel kans dat andere weggebruikers al groen gaan hebben voor jij dat kruispunt weer kan verlaten ... dus is het onveilig om het kruispunt over te steken.

Stoppen tussen beide lichten in kan daarentegen veilig en zonder te hinderen ...


De fiets-lichten op zich kunnen géén boetes opleveren voor andere dan fietsers (+ gelijkgestelde weggebruikers) en tweewielige bromfietsers - dat zijn de enigen waar die lichten voor gelden:

https://wegcode.be/wetteksten/secties/k ... /243-art61

wanneer de lichten de verlichte silhouet van een fiets voorstellen, gelden deze lichten slechts voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen.

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 06 mei 2019 09:18

Je had moeten stoppen bij het oranje licht.

Reclame

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#4 , 06 mei 2019 14:35

Je had moeten stoppen bij het oranje licht.
Als dat nog veilig kan ...
Maar je mag zelfs dan het kruispunt maar oversteken ... als dat ook veilig kan :!:

Artikel 61. Driekleurige verkeerslichten

61.1. De driekleurige verkeerslichten zijn cirkelvormig en hebben de volgende betekenis :

2° vast oranjegeel licht betekent dat het verboden is de stopstreep of, zo er geen stopstreep is, het verkeerslicht zelf voorbij te rijden, tenzij de bestuurder bij het aangaan van dat licht het teken zo dicht genaderd is, dat hij niet meer op voldoende veilige wijze kan stoppen; zo dit licht bij een kruispunt geplaatst is, mag de bestuurder, die de stopstreep of het licht in dergelijke omstandigheden voorbijgereden is, het kruispunt evenwel slechts oversteken op voorwaarde de andere weggebruikers niet in gevaar te brengen;


Afhankelijk van de onderlinge timing van die lichten, gaan er mogelijk al fietsers stoppen en zich opstellen in de opstelvakken ...

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”