Pagina 1 van 1

Medische overmacht - re integratie

Geplaatst: 09 aug 2018 02:04
door Kronzilla
14 maand geleden had ik een heel zware rugoperatie. Ik werk als administratief bediende, voor de operaties en het begin van de klachten deed ik ook wat manuele arbeid. Toen de klachten begonnen heb ik in samenspraak met de baas en gestaafd door een medisch attest gestopt met het deeltje manuele arbeid. Na ongeveer 4 maand na de operatie hoor ik al geruchten dat de baas aan het kijken is om me te ontslaan. Op 7/1 (na 11 maand) krijg ik tenslotte een telefoon van de arbeidsgeneesheer dat ik de documenten moet binnenbrengen om mijn ontslag in orde te maken. Ik leg hen de situatie uit en ze nodigen me uit op een medisch onderzoek. Als ik het Acv raadpleeg zeggen ze mij aanvaard het maar want anders krijg je in de toekomst misschien je ontslag zonder recht op dop. Ik sluit me aan bij het Abvv, zij zeggen me te zullen helpen waar nodig. Op dat moment ben ik nog in behandeling bij zowel Pijnkliniek als revalidatie dus de arbeidsgeneesheer verschuift haar beslissing. Enkele maanden later krijg ik de melding dat ik het werk nog kan uitvoeren mits aanpassingen (geen manuele arbeid en aangepaste stoel). De baas beweert nu in het re integratie verslag dat ik meer dan de helft manueel werk doe en ze geen budget hebben om iemand anders in dienst te nemen, terwijl er al een paar jaar een oplossing was en mijn contract als administratief bediende is. De dokter zegt dat wij dit onderling via de arbeidsrechtbank zullen moeten uitvechten, want zelfs wanneer ik haar loonfiche en contract voorleg zegt ze dat zij dat niet kan beoordelen. Ondertussen heeft mijn baas het vakantiegeld 3 weken te laat en pas na ontvangst van een aangetekende brief uitbetaald, mijn stempelgeld wegens medische overmacht heb al 2,5 maand niet ontvangen wegens niet opsturen van de nodige documenten door de werkgever. Ik belde reeds RVA, VDAB, FOD Werk, FOD volksgezondheid, toezicht welzijn op het werk en unia. Allemaal lijken ze niet echt op de hoogte van de nieuwe regeling en kunnen ze mij niet helpen. De meesten raden mij aan af te wachten tot ik afgekeurd word en dan in beroep te gaan. Het ABVV heeft de aangetekende zending gestuurd ivm vakantiegeld, maar lijkt een afwachtende houding aan te nemen. Ik wil gaan werken maar mag niet. Door de werkgever heb ik i.p.v. €2000 netto nu een stempelgeld van ik schat
€1400. Na reeds lange tijd op nog lagere ziekte-uitkering en dus een kleine schuldenput. Blijkbaar kunnen ze dit kinderachtig spelletje blijven doen aanslepen waardoor ze mij verplichten ander -minder goed betaald- werk te zoeken. Ze hebben met de arbeidsgeneesheer erbij duidelijk aangegeven dat ik teveel kost, ze zijn daar ook volop in de aanval gegaan alsof ik mijn rug expres stuk gemaakt heb om hun te pesten. Ze maken het mij dus onmogelijk om terug te komen en doen er alles aan om me weg te pesten. Wat kan ik doen ? Ik solliciteer momenteel omdat De financiële situatie niet meer houdbaar is, volgens mij is de werkgever daar op uit. Kan ik niets doen tegen dit soort praktijken ? Kan de werkgever mijn medische situatie beoordelen en dan een andere job in mijn schoenen schuiven tov de arbeidsgeneesheer om te zeggen dat ik die niet meer kan uitvoeren. ABVV zegt dat ontslag wegens dwingende redenen van mijn kant moeilijk bewijsbaar is (bewijs : negeren van mails, uitbarstingen met arbeidsgeneesheer erbij, te laat uitbetalen vakantiegeld, niet doorsturen documenten stempelgeld).
Mocht iemand dit lezen die deze werkwijzen kan aanpassen, als de werknemer wil gaan werken, maar de werkgever zet hem op medische overmacht, laat hen dan het verschil tussen stempelgeld en nettoloon bijpassen zodat de werknemer niet het slachtoffer is van het laten aanslepen van alles.