terugvordering leefvergoeding

hubert38be2001
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

terugvordering leefvergoeding

#1 , 08 mei 2018 17:20

Beste,

Tussen 15/12/2015 en 2/2/2016 ontving ik van het departement welzijn, volksgezondheid en gezin een leefvergoeding van 861,80 euro. Dit na het invullen van de nodige documenten. Nu 8 mei 2018 krijg ik een schrijven met de vraag om 166,80 euro terug te storten voor 30/05/2018 omdat ze het dossier hebben nagezien en het blijkt dat ik teveel heb ontvangen.
Ten eerste zijn zij in de fout , want zij berekenen het bedrag en kennen dit toe en ten tweede we zijn onderhalf jaar verder.
Mijn vraag is, kan men dit zomaar terugvorderen, ondanks het feit dat zij in de fout zijn gegaan bij de uitkering en de rekening ervan.
Ten tweede waarom heeft men 1,5 jaar gewacht met dit recht te zetten ?
Is er iemand die mij hiermee kan helpen ? Dank bij voorbaat.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
mava105
Berichten: 19208
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 08 mei 2018 20:19

Dat kunnen ze zeker en de zaak is zeker nog niet verjaard. Dus terugbetalen wil je een boete en intresten voorkomen

monty_burns_007
Berichten: 43

#3 , 03 jun 2018 12:21

Ik heb een gelijkaardige vraag omtrent onterecht ontvangen uitkering van ziekteverzekering die ze nu proberen terug te vorderen. (ook 1,9 jaar na de betreffende uitkeringsperiode)

Topic: viewtopic.php?f=33&t=55848 is interessant om lezen.

Ook : http://www.knack.be/nieuws/belgie/zieke ... 71737.html

Volgens gewijzigde wetgeving (zie topic) zou bij een fout bij de ziekteverzekering (niet de wijten aan de loon/uitkering ontvangende partij) de uitkering niet terugbetaald moeten worden.

Het blijft voor de ontvangende partij een moeilijke opdracht om alles uit te zoeken of de bewering van de ziekteverzekering klopt. (laatste mededeling was dat het blijkbaar de schuld van de werkgever was die te laat info doorgaf aan de ziekteverzekering). Nogmaals uitkeringen worden pas maanden na de betreffende uitkeringsmaand uitbetaald. Hoe kan je dan nog een overzicht bewaren. Doorsnee werknemer is geen sociaal secretariaat. Het is niet de opdracht van de werknemer om elke maand het werk van het sociaal secretariaat te herhalen. Hier wordt SDWorx en co al ruimschoots voor vergoed.

Slachtoffer in dit ganse verhaal is de werknemer die geld moet terugbetalen dat al 2 jaar geleden uitgegeven is.
Als ziekteverzekering en/of wergever (via sociaal sectr.) zo slordig omgaan met loons/uitkeringsberekeningen moet een eventuele fout maar op hen verhaald worden, niet op de verknemer/uitkeringsontvangende partij. (de rechterlijke macht volgt trouwens deze visie)

Reclame

Terug naar “Andere”