Studiemogelijkheden bruggepensioneerden of werklozen met bedrijfstoeslag of andere

Pintor
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Studiemogelijkheden bruggepensioneerden of werklozen met bedrijfstoeslag of andere

#1 , 29 nov 2017 23:00

Welk zijn nu vandaag de mogelijkheden om als bruggepensioneerde (werkloze met toeslag of aanvullende invaliditeit of arbeidsongeval/beroepsziekte) of gewoon werkzoekende vanaf 58 iets bij te studeren als hobby of eventueel voor nog een paar jaar mee te draaien als werknemer of zelfstandige of mee in de zaak van de kinderen ?

De vraag ontstaat nu uit steeds veranderende wetgeving en onduidelijkheden.

Het graduaat B1 is plots (of sinds 20/12/2013) niet (meer) gelijkgesteld aan de nieuwe bachelorregeling ? Graduaat is niet steeds een bachelor (meer)? Dit vraagt een heel andere aanpak en de vraag hoe en waar verder doorstromen ? Wat kan en wat kan niet voor deze mensen ?

Verwijzing; Een diploma van het Hoger Onderwijs voor Sociale Promotie is onderwijskundig niet gelijkwaardig aan de bachelor- of mastergraad uitgereikt door hogescholen en universiteiten. Je oude diploma van gegradueerde is dus niet gelijkgeschakeld met de graad van bachelor of master. Uitzondering op die regel zijn volgende diploma's: Gegradueerde in de gezinswetenschappen Gegradueerde in de sociale readaptatiewetenschappen Gegradueerde assistent in de psychologie Technisch Ingenieur.

Middenstandsopleidingen tellen ook niet mee als bachelor. Nochtans zeer waardevolle en interessante opleidingen.

Op deze basis was het toch zo dat een graduaat van 900+ uren (ook in CVO, waar dikwijls de kaap van 1000 uren overschreden werd) een bachelor zou geworden zijn ?

Verwijzing; Het is wel zo dat opleidingen van het hoger beroepsonderwijs die minder dan 900 lestijden bedragen niet tot een graduaatsdiploma leiden, maar tot een certificaat van het hoger beroepsonderwijs. Dit onderscheid werd ingevoerd via het decreet van 7 juli 2006 betreffende het onderwijs XVI. Het onderscheid is belangrijk i.f.v. de bekwaamheidsbewijzen voor het onderwijzend personeel, waarbij men een HOSP/HBO-opleiding moet gevolgd hebben van ten minste 900 lestijden om aangesteld te kunnen worden als leerkracht. In het verleden gebeurde het wel eens dat iemand ten onrechte werd aangesteld op basis van een opleiding die geen 900 lestijden bedroeg met veel negatieve gevolgen voor de betrokken persoon. cfr publicatie vlaams parlement 2009.

Een hele resem voordelen en kortingen beschikbaar. Maar, sommige scholen vragen blijkbaar op voorhand toelatingen van deze groep mensen van RVA, syndicaat ? Voordelen met toelating ? Duidelijk antwoord (vaak) zoek.

Buiten de VDAB en knelpuntberoep trajecten is het koffiedik kijken . Als 58 plusser naar een knelpuntberoep ? Een taal bijleren ?

Wat nu met de open universiteiten (NL, Engeland, Spanje, Zuid-Afrika ... ) ? Zijn examencontracten (is dat nu een middenjury of niet) uitgesloten ? Werkstudentenprogramma na 17u en in het weekend ? CVO ? Gewoon een taal ?

Voor Open Universiteitsgraden te laten erkennen dient men langs NARIC Vlaanderen te gaan. Behalve voor NL ?

De Open Universiteit van Spanje is schijnbaar uitstekend. En je leert goed Spaans spreken ! Met de regeling van de 58+ bruggepensioneerden welke nu maar 4 weken naar Spanje meer kunnen gaan is deze optie schijnbaar minder aantrekkelijk. De laatste aktieve jaren in Spanje gaan spenderen en zelfs werken (maw minder druk op het systeem en nog een mooi vooruitzicht!) lijkt verder weg dan ooit. Is dit een optie voor deze groep mensen in Belgie ?

Verwijzing; zopas naar een verplichte voorlichtingssessie van 50 plus geweest (was trouwens al 3e op 5 jaar ) Zowel VDAB als Vakverbond gaven deze les. Het verschil was hemels breed. De juf van de VDAB presenteerde mooie statistieken ivm toenemende vergrijzing van de bevolking en de omgekeerde bevolkingspyramide en daarna ging ze over naar de huidige economische toestand en dat alle handen nodig waren om uit deze situatie te geraken daarna volgde een inprenting van wat er te wachten stond en de verplichting om werk te zoeken anders ....de straf. Op het vakverbond pakte men het gans anders aan en werden we ingeleid in het WIS systeem dan volgde de geschiedenis van de huidige economische crisis en hoe dat politici met ondernemers de oorzaak waren van de huidige problemen. Tenslotte werd er uitgebreid in gegaan op de vrijstellingen (voor allerhande opleidingen en herscholingen enz) en andere problemen en waar je er hulp voor kon krijgen. Gek hoe dat eenzelfde info gans anders werd voorgesteld. cfr verhaal onbekende 50plusser na bedrijfssluiting ? anno 2014.

Graag positieve reacties.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Pintor
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#2 , 22 dec 2017 13:52

Vanaf het academiejaar 2004-2005 is in het hoger onderwijs de bachelor-masterstructuur ingevoerd volgens de internationaal herkenbare indeling. Het ‘oude’ hogeschooldiploma van gegradueerde en het diploma van kandidaat en licentiaat kunt u niet meer behalen. Volgende graden van vóór 2004-2005 zijn gelijkgeschakeld met de graad van bachelor: de (dagonderwijs) hogeschooldiploma's van gegradueerde - de diploma's van maatschappelijk assistent, vroedvrouw, kleuterleid(st)er, kleuteronderwijzer(es), onderwijzer(es), assistent in de psychologie, maatschappelijk adviseur, architect-assistent, geaggregeerde voor het secundair onderwijs groep 1 of geaggregeerde voor het lager secundair onderwijs.
Maar; De graad van kandidaat is niet gelijkgeschakeld met de graad van bachelor. Een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie, dat u behaald hebt in een centrum voor volwassenenonderwijs (bv. graduaat, assistent in de psychologie, maatschappelijk assistent) is niet gelijkgeschakeld met een bachelor.
Technisch ingenieur > bachelor, industrieel ingenieur > master.

Pintor
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#3 , 24 dec 2017 14:07

Is de regeling voor bijvoorbeeld werkzoekenden eventueel van toepassing op bruggepensioneerden/beoroepsfonds arbeidsongevallen/invaliditieit (58+ ea) ?
Namelijk klassieke richtingen (inclusief tekenen en schilderen) na 17u en het weekend, minder dan 27 SP, CVO (soms taal ook 1 namiddag per week), zonder stage ea ?
Is er een andere regelgeving ? Waar is deze te vinden ?
Bij navraag (en voorbeeld voormalige toelatingen) schijnt er voor deze categorie geen beletsel te zijn behalve indien er een stage/tewerkstelling in de lessen aan te pas komt. Dan dient dit uiteraard eerst vermeld te worden. Dan nog kan er principieel toelating verleend worden en is dit onder normale omstandigheden weinig problematisch.
Uiteraard gaat het hier niet om een volledige omscholing voor bijv jongeren waar er systemen en procedures voor bestaan.

verwijzing - Onduidelijkheid onderwijsstructuren - ; http://www.vlor.be/sites/www.vlor.be/fi ... adv004.pdf

Reclame

Pintor
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 jan 2018 14:04

Drie scholen weigeren een inschrijving zonder voorafgaande toelating betreffende brugpensioen en beroepsziekte voor een scholing informatica/fotoshop en taalcurusus voor 3 uur in de namiddag aan 1x de week, maw géén omscholing, enkel hobby, voor een semester tot een jaar voor onze vriendekring bruggepensioneerde en 60+-er ? Bij navraag syndicaat en pensioen enz geen antwoord maw toelating kan niet gegeven worden omdat het geen omscholingtraject voltijds is, maw wetgeving onbekend. Bij navraag andere sholen in een andere provincie begrijpen ze de vraag niet en kunnen ze wel inschrijven ? Avondscholen zelfs een volledige opleiding bv informatica geen probleem met of zonder toelating ? Pfft ?

Terug naar “Andere”