weduwe wil 40-jarige zoon ten laste nemen. Nadelige gevolgen?

Philippe68
Topic Starter
Berichten: 103
Juridisch actief: Nee

weduwe wil 40-jarige zoon ten laste nemen. Nadelige gevolgen?

#1 , 11 okt 2017 19:09

Mijn 70-jarige buurvrouw is weduwe en haar 40-jarige ongehuwde zoon woont bij haar in. Ze geeft hem kost en inwoon. Wegens psychische problemen werkt hij niet en heeft totaal geen inkomen. Hij heeft geen vervangingsinkomen (ik denk geschorst van werkloosheiduitkering en hij weigert het nodige te doen om na te gaan of hij wegens ziekte in aanmerking zou kunnen komen voor een ziekte uitkering). De weduwe heeft een pensioen van rond de 1.250 euro/maand. Ze heeft het moeilijk om rond te komen en als haar personenbelasting en onroerende voorheffing samenvallen vraagt ze of ze in schijven mag betalen omdat het haar anders niet lukt. Haar 2 gehuwde dochters willen nu dat hun broer niet langer inwoont bij hun moeder, maar dat wil mijn buurvrouw niet omdat ze haar zoon niet op straat wil zetten...
Nu vraag ik mij af: kan de moeder haar zoon officieel ten laste nemen? (in realiteit doet ze dit dus al). Dan zou ze m.i. geen personenbelasting meer moeten betalen? Maar ik durf haar dit niet aanraden, omdat ik geen idee heb of dit voor haar of haar zoon nadelige gevolgen zou kunnen hebben?
Als ze haar zoon ten laste neemt houdt dat dan in dat ze hem alleen kost en inwoon moet geven, of moet ze hem ook geld geven ?(want als ze hem geld geeft zal hij dat m.i. in zijn personenbelasting moeten aangeven?).
Als ze hem alleen kost en inwoon geeft, heeft dat dan fiscale gevolgen voor de zoon?
Kortom, neemt ze haar zoon beter niet officieel ten laste, of zou het wel een goede oplossing zijn in hun situatie?
(M.b.t. de latere nalatenschap (er is een onroerend goed) dacht ik dat het krijgen van 'kost en inwoon' niet als een schenking wordt aanzien en de 2 zussen de zoon er geen rekening voor kunnen presenteren?).
Alvast hartelijk dank voor mogelijke informatie!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 12 okt 2017 00:59

Ik zou toch beginnen met die vrouw de raad te geven alle middelen uit te putten om haar zoon een inkomen te bezorgen. Of het nu ziektevergoeding, werkloosheidsuitkering, gehandicaptenvergoeding is of zelfs leefloon van het OCMW, het is niet meer dan normaal. Met 1250 € voor twee volwassenen, zelfs in een eigen huis, dat is niet te doen.
Laat een sociaal assistent/e van ziekenfonds en/of OCMW één en ander uitzoeken om na te gaan hoe die zoon in regel geraakt. Wat dit heeft ook gevolgen voor zijn ziekteverzekering.
Hoe dan ook, fiscaal gezien is het misschien te overwegen dat moeder en zoon wettelijk gaan samenwonen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Philippe68
Topic Starter
Berichten: 103
Juridisch actief: Nee

#3 , 12 okt 2017 10:38

Dank voor uw reactie, Wanton!
De vrouw is eigenlijk ten einde raad, want de zoon wil niet 'meewerken'. Hij krijgt vaak woedeaanvallen, en de vrouw is dan zelfs 'bang' van hem, denk ik. Hij is geschorst door RVA/VDAB, werkloosheidsuitkering is dus geen mogelijkheid. OCMW eigenlijk ook niet. Hij is daar blijkbaar al geweest zonder veel resultaat. Maar dat zou ik niet aanraden, gezien hij uiteindelijk voor 1/3 eigenaar zal worden van de ouderlijke woning en dan gaat dat deel (terecht) direct terug naar het OCMW, dacht ik?
En naar een dokter/ ziekenfonds gaan om alles te regelen wil die zoon blijkbaar ook niet. Dat zou natuurlijk de beste oplossing zijn, want hij heeft m.i. wel degelijk psychische problemen die er niet beter op worden. Zijn huisarts blijkt ook niet het nodige te doen om alles in orde te krijgen... De vrouw heeft contact opgenomen met het ziekenfonds. De zoon moet zich daar nu zelf melden, maar dat doet hij niet...
Om de zaak fiscaal toch al wat draaglijker te maken, moeten ze dan een verklaring van wettelijk samenwoning gaan afleggen? Want ze wonen nu officieel toch al op het zelfde adres. Is die verklaring van wettelijke samenwoning noodzakelijk om de zoon fiscaal te laste te kunnen nemen? Of kan het 'eenvoudiger' ?

Reclame

wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 12 okt 2017 13:06

Er kunnen psychische problemen zijn bij die zoon, maar als die niet wil meewerken aan zijn situatie, moet de maatschappij ook niet veel medelijden hebben. Op eerste zicht zou ik zeggen dat hij in aanmerking komt voor een ziektevergoeding. Zijn gezondheidstoestand moet toch officiëel kunnen bepaald worden. Is hij wel degelijk in staat om te gaan werken, of derg? Maar een minimum medewerking van zijn kant mag verwacht worden.
Idem OCMW : een deel van een woning bezitten - waarschijnlijk in blote eigendom na vererving- is geen beletsel om een uitkering te ontvangen. En leefloon is -tenzij uitzonderlijke gevallen- niet terugbetalend. Ik heb het dikwijls genoeg meegemaakt dat iemand die geschorst was door VDAB , leefloon kreeg van het OCMW.
Wettelijk samenwonen : is in dit geval fiscaal interessanter dan ten laste nemen. Hij moet wel die verklaring ondertekenen. De inkomens worden dan herverdeeld wat zeker een belastingvoordeel oplevert.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#5 , 12 okt 2017 15:48

Als hij samenwoont met zijn moeder die een inkomen heeft, vervalt zijn recht op leefloon.
Zeker als er eigendom is.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Philippe68
Topic Starter
Berichten: 103
Juridisch actief: Nee

#6 , 12 okt 2017 19:04

Het is niet de bedoeling om van de maatschappij te gaan profiteren, heb ik de indruk, wel integendeel, want hij gaat niet aankloppen om een tegemoetkoming te krijgen, wel integendeel. Maar het is wel een feit dat zijn moeder hem kost en inwoon geeft en het met haar pensioentje van 1250 euro per maand het uiteraard niet breed heeft... Nu hoorde ik dat ze het moeilijk heeft om haar belastingen in 1x te betalen, zeker nu de personenbelasting en de onroerende voorheffing samen vallen. Daarom dacht ik dat ze 'ten aanzien van de maatschappij niets verkeerd' doet om het te officialiseren dat ze haar zoon ten laste heeft en daardoor dan mogelijk minder belastingen zou moeten betalen...
Ik had geen idee dat 'wettelijke samenwonen' fiscaal interessanter is dan 'ten laste nemen'. Hartelijk dank voor deze info!
Ik ga het haar zo doorgeven en hopen dat ze iets doet met de informatie, zodat ze toch een beetje uit de financiële problemen geraakt..

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#7 , 12 okt 2017 19:13

1250 euro per maand En belastingen moeten betalen ??
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#8 , 12 okt 2017 19:20

Als hij samenwoont met zijn moeder die een inkomen heeft, vervalt zijn recht op leefloon.
Zeker als er eigendom is.
Leefloon dient te worden gegeven aan ieder die niet in staat is om inkomsten te verwerven. Eigendom -zeker een eerste woning ( slechts gedeeltelijk eigendom na erfenis)- wordt niet verrekend. Een samenwonende krijgt evenwel slechts 589 €, per maand.
Ik blijf erbij dat die zoon in aanmerking komt. Misschien dat het OCMW dan iets meer moeite doet om zijn status te laten wijzigen, vb. invaliditeit. Medewerking zal alleszins nodig zijn.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Franciscus
Berichten: 38583

#9 , 16 okt 2017 19:35

OCMW komt pas tussen als de cliënt dat zelf wil ...indien geen medewerking ook geen steun.
Mogelijk eens langs www.caw.be uit uw omgeving gaan die vermoedelijk gaan doorverwijzen gezien psychische problemen.
Mogelijk zelfs
http://www.zorg-en-gezondheid.be/Zorgaa ... heidszorg/
http://www.etaamb.be/nl/wet-van-26-juni ... 00474.html

Terug naar “Andere”