Meerderjarig gehandicapte kind

lotusblad
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Meerderjarig gehandicapte kind

#1 , 01 aug 2017 15:04

Mijn gehandicapt kind (> 66 %) is meerderjarig geworden en ontvangt een vervangingsinkomen.
Hierbij werd mij verteld dat dit belastingvrij is, maw. we ontvangen voor ons kind een blanco belastingbrief.
Mijn kind woont nog steeds bij ons in.

Nu wil ik mijn werkgever op de hoogte brengen van het feit dat ik een kind minder ten laste heb.
Echter, tijdens een gesprek met een collega informeerde die mij dat dat niet nodig is.
Hij beweerde : Aangezien het bedrag dat mijn kind ontvangt belastingvrij is blijft het kind fiscaal ten laste van mij.

Nu ben ik wel vertrouwd met het feit dat jobstudenten fiscaal ten laste blijven op voorwaarde dat ze een bepaald inkomen niet overschrijden.
Dit wordt steeds door de uitzendbureaus in het oog gehouden bij mijn ander kind.

Ik ben op zoek geweest op het internet mbt. mijn gehandicapt kind, maar ik weet het nu niet meer.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 01 aug 2017 17:16

Om als kind ten laste te worden beschouwd, is vereist dat de persoon vóór de meerderjarigheid in het gezin werd opgenomen. Het kind behoudt de kwalificatie 'kind ten laste' ook na zijn meerderjarigheid. Zo kan een broer of zus (als niet-eigen kind opgenomen vóór de meerderjarigheid) fiscaal een kind ten laste zijn (zie o.a. Com.IB 136/2 en Rb. Brussel dd. 08.04.2011).
Ik verwijs ook even naar deze topic.

Jabbe
Berichten: 586

#3 , 01 aug 2017 17:50

In verband met de fiscale vrijstelling:
http://handicap.belgium.be/nl/mijn-rech ... koming.htm

Wat betreft de belastingbrief, heeft uw zoon die gekregen omdat hij meerderjarig is geworden en zijn inkomen en status nog niet is gekend. Normaal moet u uw zoon als gehandicapt kind ten laste op uw belastingbrief blijven invullen:
U vermeldt het aantal gehandicapte kinderen en andere gehandicapte personen in uw aangifte in vak II, B.

U moet het bewijs van de handicap ter beschikking houden van de administratie. U moet het dus niet bij uw aangifte voegen. Dat bewijs geldt zolang de periode van ‘ongeschiktheid’ niet verlopen is.
De specialisten op het forum inzake fiscale regels kunnen dit echter beter uitleggen.

Reclame

lotusblad
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#4 , 02 aug 2017 09:48

Ik kreeg voor mijn gehandicapt kind, net zoals voor mijn studerende meerderjarig kind een belastingbrief waarop staat vermeld dat ze saldo "0" moeten betalen. Hetgene dat klopt aangezien ze beiden in dat aanslagjaar niets verdiend hebben. In dat aanslagjaar heb ik dus beide kinderen ten laste.

De inkomens vervangende tegemoetkoming is verkregen dankzij de hulp van een sociale werker, die voor ons de nodige administratie heeft uitgevoerd. Gelukkig, want als je er niet mee vertrouwd bent is het niet zo eenvoudig.

Als ik het goed versta is een inkomens vervangende tegemoetkoming niet belastbaar en wordt er dus ook geen fiscale fiche opgemaakt.
Moet ik hieruit besluiten dat ik bij mijn volgende belastingaangifte mijn gehandicapt kind ten lasten blijft, ongeacht de leeftijd of de vergoeding het kind ontvangt.
Zolang mijn kind bij ons woont (wat wij uiteraard verkiezen aangezien wij de beste zorg kunnen geven) blijft deze situatie dus van kracht ?

Jabbe
Berichten: 586

#5 , 02 aug 2017 12:42

Zo heb ik dat toch begrepen, maar ik denk dat de specialisten op het forum dat beter zullen kunnen uitleggen.`
Ik weet niet of uw zoon een eigen belastingbrief zal blijven ontvangen zelfs als u hem op uw eigen aangifte als gehandicapt kind ten laste blijft aanmerken.

Een IVT is geen inkomen, maar een toelage die berekend wordt op basis van de gezinstoestand van de gehandicapte en zijn belastbaar inkomen (arbeidsinkomen, vervangingsinkomen (invaliditeitsuitkering, werkloosheid,...), andere inkomsten) van 2 jaar voor aanvraag.
Dergelijke toelage is vrij van personenbelasting.

Ik weet niet hoe het staat met de zelfredzaamheid van uw zoon, maar hebt u ook al eens nagevraagd of uw zoon recht heeft op een integratietegemoetkoming (IT)? Die kan bovenop de IVT worden toegekend op basis van punten. De RSZ voorziet op haar website modules om dit zelf te berekenen. Een nieuwe aanvraag voor IVT + IT kan via het gemeentehuis of bij uw ziekenfonds worden ingediend.
Dergelijke toelage is vrij van personenbelasting.
Als je recht hebt op een inkomensvervangende en/ of integratietegemoetkoming opent dit ook rechten in andere systemen zoals de toepassing van de verhoogde tegemoetkoming voor geneeskundige zorgen (het vroegere het WIGW-voorkeurtarief), sociaal tarief voor gas en elektriciteit, sociaal telefoontarief, verlaagde tarieven bij de NMBS, De Lijn e.d.

Afhankelijk of je een deel van je IVT en/ of IT kan behouden, zal je kunnen blijven genieten van deze sociale voorzieningen.
Opgelet: ongeacht het feit of je je inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming krijgt uitbetaald of niet, zolang je algemeen attest van deze tegemoetkoming(en) geldig is, behoud je het fiscale voordeel (je geldt als een extra persoon ten laste)!

FISCUS: De tegemoetkomingen aan personen met een handicap zijn niet belastbaar, je loon is dit wel.

Jabbe
Berichten: 586

#6 , 02 aug 2017 12:45

Tot welke leeftijd mogelijk ten laste?

Zoon van 29 en ten laste? Dat kan perfect! Er zijn wel verschillende voorwaarden te vervullen opdat een kind ten laste zou zijn, maar een maximale leeftijd is daar niet voor voorzien. Ook kinderen ouder dan 25 jaar, de grens voor de kinderbijslag, kunnen dus nog perfect fiscaal ten laste zijn.

Wat is er wel van belang? In de eerste plaats het inkomen van het kind in kwestie. Zo mogen o.m. de zgn. nettobestaansmiddelen in principe niet hoger liggen dan € 3.140 voor inkomstenjaar 2016. Kinderbijslag telt daarvoor wel niet mee, evenmin als ontvangen onderhoudsuitkeringen en de inkomsten uit een vakantiejob tot een bepaald bedrag. Let op! Werkloosheidsuitkeringen en andere vervangingsinkomsten zijn wel mee te tellen inkomsten. Het is m.a.w. niet omdat zoon/dochter niet werkt, dat die sowieso nog ten laste is.

Nog inwonend? Dat is ook van belang. Vereist is immers dat het kind in kwestie nog deel uitmaakt van uw gezin. In de praktijk komt dat er dus meestal op neer dat het kind nog thuis woont.
Om nog ten laste te zijn is de leeftijd van het kind niet van belang. Vereist is wel dat zijn inkomsten beperkt zijn en dat hij nog deel uitmaakt van uw gezin.
[Bron: Ondernemingsdatabank]

lotusblad
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#7 , 02 aug 2017 13:37

De sociale dienst heeft voor ons inderdaad de IVT + IT geregeld, waarvoor wij hun heel dankbaar zijn.

Nadat ik opzoekwerk had gedaan op internet was ik inderdaad bovenstaand artikel "Tot welke leeftijd mogelijk ten laste?" tegengekomen.
Het feit dat hierin staat => "Let op! Werkloosheidsuitkeringen en andere vervangingsinkomsten zijn wel mee te tellen inkomsten",
zorgde ervoor dat ik veronderstelde dat ik mijn kind niet meer ten laste viel.

Echter IVT en IT zijn geen inkomsten maar een vergoeding. Dat is het grote verschil.

Bedankt Jabbe voor je interessante en verhelderende bijdrage.

Terug naar “Andere”