Pagina 1 van 1

mindervalide en bijberoep.

Geplaatst: 13 okt 2014 12:02
door nannan
Wie kan mij hierbij wat info geven..
Ik ben invalide,en ik krijg hier ook een uitkering van.inkomensvervangende tegemoetkoming en een integratietegemoetkoming.
Ik val in hun punten systeem in 9 punten.Mijn uitkering krijg ik vanuit de kruidtuinlaan.
Ik vraag me af dat ik nu met mijn statuut een bijberoep kan uit oefenen?
Of via mijn vriend.En ik dan helper?Dit zal natuurlijk niet zeer uit gebreid zijn vermits ik een beperking heb.
Ergens ben ik wel bang om mijn enige inkomsten te verliezen en eventueel later pensioen.Ik ben steeds huismoeder geweest,nooit gedopt.
Ik heb nu de leeftijd van 51 jaar.
Wat gebeurt er dan met de ziekenkas?word ik daar dan gezien als een zelfstandige?Want nu heb ik een verhoogde( tegemoedkoming.)...maximum faktuur
Ik woon samen met mijn vriend,die tevens ook een raar statuut heeft,hij gaat halftijds werken en krijgt hier ook een aanvulling bij van de dop (met behoud van recht) noemt dat.Hebben jullie hier info over?Want ik weet niet waar te beginnen.

Hopelijk weten jullie hier iets over.
Mvg nannan

Re: mindervalide en bijberoep.

Geplaatst: 13 okt 2014 12:37
door JPV
Voor een bijberoep te kunnen uitoefenen, heb je een hoofdberoep nodig. Dit heb je niet, dus zou je activiteit die je wil starten, vallen onder het regime van hoofdberoep. Dit wil zeggen dat u, behoudens als u een vrijstelling aanvraagt, een kwartaalbijdrage van iets meer dan 600 euro zal moeten betalen. Die zal u terugkrijgen indien u inkomen laag zal zijn.

Afhankelijk van het inkomen van uw zelfstandige activiteit zal dit ook een weerslag hebben op de inkomensvervangende tegemoetkoming/integratietegemoetkoming.

Op het inkomen van uw partner zal het op zich geen weerslag hebben, tenzij hij als gezinshoofd uitbetaald wordt via de werkloosheid.

Re: mindervalide en bijberoep.

Geplaatst: 13 okt 2014 17:29
door nannan
Zelfstandige in bijberoep
Een zelfstandige is een natuurlijk persoon die in België een beroepsactiviteit uitoefent zonder daarbij verbonden te zijn door een beroepsovereenkomst of statuut.

Naast de zelfstandigen in hoofdberoep zijn er nog andere categorieën zelfstandigen: de helpers of meewerkende echtgenoten, de zelfstandigen in bijberoep en de gepensioneerde zelfstandigen.

Zelfstandigen in bijberoep oefenen tegelijk en hoofdzakelijk nog een andere beroepsactiviteit uit, ofwel als werknemer, ofwel in het onderwijs, ofwel als ambtenaar.

Ook wie een vervangingsinkomen ontvangt en/of zijn pensioenrechten vrijwaart, kan als zelfstandige in bijberoep worden beschouwd.

De formaliteiten die u moet vervullen om een zelfstandig bijberoep te mogen uitoefenen, zijn dezelfde als die voor een zelfstandige activiteit in hoofdberoep.,, Word mij invalititeit niet als een beroep aanzien? :(

Deze info vond ik op belgium portaal.

Re: mindervalide en bijberoep.

Geplaatst: 13 okt 2014 19:15
door JPV
een inkomenvervangende tegemoetkoming of een integratietegemoetkoming is geen vervanginsinkomen. Invaliditeit is geen beroep, dat is een toestand. Net omdat je niet/moeilijk kan gaan werken, krijg je een inkomen dat echter niks vervangt (het vervangt geen inkomen uit werk). Het is enkel omdat je géén inkomen hebt (werk, kapitaal, ...), dat je die tegemoetkoming krijgt.

Onthou dat, als je een inkomen uit zelfstandige activiteit behaalt, je inkomensvervangende tegemoetkoming of je integratietegemoetkoming kan veranderen.

Re: mindervalide en bijberoep.

Geplaatst: 18 okt 2014 15:54
door Den Tist
Als je een inkomen verwerft hoe klein ook, door één of andere activiteit in hoofd- of bijberoep, vervalt onmiddellijk je vervangingsinkomen.
Wat je integratiepremie betreft, er een vrijstelling tot aan een bepaald bedrag. Het exacte bedrag kan je op internet terugvinden onder :



Boven dit vrijgestelde bedrag gebeurt de vermindering in percentages.
Theoretisch zou je dit moeten terugkrijgen als je zonder betaalde activiteit komt te zitten. Maar de praktijk staat haaks op hetgeen theoretisch verkondigd wordt en eenmaal verminderd wordt het heel moeilijk om het terug te ontvangen.
Dan wordt er soms plots niet meer gereageerd.