Beroep tegen de mutualiteit/ voorlopige uitkeringen

MannetjePaul
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Beroep tegen de mutualiteit/ voorlopige uitkeringen

#1 , 22 sep 2019 10:19

Beste,


Indien uw ziekte eindigt naar aanleiding van een beslissing inzake arbeidsgeschiktheid genomen door de geneesheer van het ziekenfonds of van het RIZIV en u het niet eens bent met deze beslissing, kan u een beroepsprocedure starten, en ontvangt u voorlopige werkloosuitkeringen!
WAnneer u dit beroep verliest, mag u deze voorlopige uitkeringen behouden.
Maar...wanneer er pas uitspraak is, na een periode van 2 jaar, is u uitkering ondertussen gehalveerd.
Wanneer het beroep dan is afgerond, start je dan als uitkeringsgerechtigd werkzoekende terug vanop nul(primaire werkloosuitkering), of blijft alles gewoon doorlopen?
Met andere woorden, dan. Heb je ondertussen al statuut van langdurig werkzoekende , langer dan 2 jaar( aangezien er pas een vonnis was na 2 jaar)

Hartelijk dank alvast voor een antwoord,
PAul

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 22 sep 2019 10:26

Bron RVA:

Overgang van provisionele uitkeringen (art. 62 §2 KB) naar TW medische overmacht (art. 27 KB) of omgekeerd

Aanvraag om TW medische overmacht na bevestiging door de arbeidsrechtbank van de beslissing tot arbeidsgeschiktheid van het ziekenfonds
Vraag
Een werknemer die door het ziekenfonds wordt vergoed, wordt in maart 2016 door de adviserend geneesheer van het ziekenfonds arbeidsgeschikt verklaard. Hij betwist deze beslissing tot arbeidsgeschiktheid bij de arbeidsrechtbank en wordt toegelaten tot provisionele uitkeringen tijdelijke werkloosheid in toepassing van art 62, § 2 KB.
In maart 2018 bevestigt de arbeidsrechtbank de beslissing tot arbeidsgeschiktheid van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. De werknemer wordt daarop uitgesloten van het recht op provisionele uitkeringen, maar hij dient een aanvraag in tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht op grond van art. 27 WAO, zich beroepend op zijn tijdelijke ongeschiktheid voor het uitoefenen van het overeengekomen werk bij zijn werkgever.
Kan betrokkene onmiddellijk toegelaten worden tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht?
Wat met de eerste zes maanden van primaire ongeschiktheid?
Antwoord
Als de arbeidsrechtbank de beslissing tot arbeidsgeschiktheid van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds bevestigt, moet er bij de aanvraag tot uitkeringen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geen rekening meer worden gehouden met de eerste zes maanden primaire ongeschiktheid.
Als de werknemer door de arbeidsgeneesheer werd onderzocht en zijn uitkeringsaanvraag indient met een formulier voor gezondheidsbeoordeling of voor re-integratiebeoordeling, hoeft hij bij zijn uitkeringsaanvraag geen medisch onderzoek bij de geneesheer van de RVA te ondergaan. Als hij zijn uitkeringsaanvraag daarentegen enkel met een medisch attest van zijn behandelende arts indient, moet hij meteen een medisch onderzoek bij de geneesheer van de RVA ondergaan om de tijdelijke ongeschiktheid om het overeengekomen werk uit te voeren, te kunnen nagaan.
Zie ook onderrichting RioDoc nr. 170740.

Werknemer definitief ongeschikt verklaard door de geneesheer van de RVA
Vraag
Een werknemer was in medische overmacht (art 27) van 17.05.2016 t.e.m. 10.12.2017 – Definitief ongeschikt bevonden door RVA geneesheer => C29 dd 04.12.2017 – niet langer recht op uitkeringen als tijdelijk werkloze wegens van medische overmacht.
Van 11.12.2017 t.e.m. 14.10.2018 is betrokkene opnieuw ten laste van de mutualiteit.
Uitkeringsaanvraag 15.10.2018 in toepassing van art 62 KB – beroep tegen de beslissing van de mutualiteit.
Mogen er in dit geval provisionele uitkeringen toegekend worden of kan verwezen worden naar de C29 van 04.12.2017 (definitief ongeschikt – geen recht op tijdelijke werkloosheid) ?
Antwoord
Aangezien betrokkene door de RVA geneesheer reeds definitief arbeidsongeschikt is verklaard, kan verwezen worden naar deze beslissing om hem niet meer toe te laten tot het recht op uitkeringen tijdelijke werkloosheid (ook niet meer tot provisionele uitkeringen tijdelijke werkloosheid). De arbeidsovereenkomst wordt, op grond van de definitieve arbeidsongeschiktheid voor de functie, in hoofde van de RVA geacht niet meer te bestaan.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Reclame

Terug naar “Andere”